Samlade in över 1000 kronor till Ukraina: ”Alla kan göra något”

ANNONS

LÄS MER:Partilleborna Tetiana och Oksana följer krigsutvecklingen

Röda Korsets Partillegrupp jobbar nuförtiden vanligtvis med att värva medlemmar och bryta ensamhet hos äldre. En behovsundersökning visar på att gruppen är i behov av fler aktiva efter att pandemin stoppat träffarna. Trots detta kände gruppen att de behövde engagera sig för att stötta Ukraina. Under lördagsförmiddagen begav de sig därför, med bössor i händerna, till Ica Prima i Sävedalen.

– Det är viktigt att vi hjälper till. Alla kan göra något, säger Ragnhild Sorin, ordförande i Röda Korsets Partillegrupp.

Röda Korsets Partillegrupp har i sedan några månader tillbaka haft stående bössor vid kassorna i Ica-butiken. De tusentals kronor som än så länge samlats in går till katastrofhjälpen, däribland kan de välja att inrikta sig på Ukraina. Under förra veckan bestämde de sig dock för att anordna en blixtaktion. När lördagsförmiddagen nådde sitt slut hade de samlat in drygt 1000 kronor.

Vad hoppas du att pengarna kan bidra med?

– Förhoppningsvis att hjälpa mer utsatta grupper som äldre, barn och funktionsnedsatta som tvingas blir kvar i Ukraina och att bistå med mat och medicin.

LÄS MER:Kaos i Kiev – Sävedalens orienterare flyr huvudstaden

Medlem sedan tolvårsåldern

Två som samlade in pengar under dagen var medlemmarna Ingvor Gustavsson och Inger Waidringer. När Inger Waidringer får frågan om hur länge hon har varit med i Röda Korset svarar hon ”länge”.

– Jag har varit medlem sedan jag var tolv år, berättar Ingvor Gustavsson.

– Ja då har jag inte varit med så länge, tillägger Inger Waidringer och skrattar till.

Ingvor Gustavsson berättar att hon sedan 1950-talet har samlat in pengar för Röda Korset i Partille, oavsett var i kommunen föreningen höll till. När hon och Inger Waidringer pratade med ordförande om att ha en blixtaktion kom därför idén om pengainsamling upp snabbt.

– Vi tänkte att vi måste ju kunna stå med bössor, berättar Ingvor Gustavsson.

– När vi kom dit blev vi glatt överraskade då vår stående bössa hade samlat in drygt 3500 kronor på ett par månader, tillägger Inger Waidringer.

Blixtaktionen

Efter att ha stått utanför Prima i en timme åkte föreningen med bössorna vidare till ett lokalt vernissage som hade dragit igång.

– Där kunde besökare swisha. Sedan har vi också haft bössorna stående under ett möte med SPF Svalan som jag är medlem i, tillägger Inger Waidringer. Vi har också hört av oss till kommunstyrelsen om att ha bössor på deras möte.

Hon fortsätter att berätta att föreningen fått in förfrågningar om vart man ska vända sig om man vill skänka kläder. I och med har hon kontaktat Östhjälpen för att se om de för tillfället skänker kläder till Ukraina. Plötsligt ringer Inger Waidringers telefon. När hon återkommer berättar hon att kommunstyrelsen har godkänt förslaget om närvarande bössor. Samtidigt har hon fått svar från Östhjälpen.

– De berättar att man kan vända sig till Naturkompaniet om man vill bidra med kläder till Ukraina.

– Inger är en handlingens kvinna, kommenterar Ingvor Gustavsson.

I ett svart anteckningsbok som Inger Waidringer har med sig har donatorer fått redovisa sin skänkta summa.

– Ändå var det många som inte skrev upp den summa de skänkt. Många hann redan vända sig om efter att ha skänkt pengar och då ville man inte fråga hur mycket de swishat, säger Ingvor Gustavsson.

LÄS MER:Dagen efter krigsförklaringen – nu söker Sävedalens orienterare skydd i Ukraina

Vad kan man som privatperson göra för att hjälpa till?

– Just nu är det bara att bidra med pengar som behövs för vår insamling. Man kan swisha väldigt enkelt och folk som utanför affären säger att de inte har kontanter har oftast swish.

Efter insamlingsdagen ringde Ingvor Gustavsson till ett lokalt gatukök för att fråga om möjligheter om att växla de många staplar en-kronor och fem-kronor som samlats in under dagen samt tidigare månader.

– Jag orkade nästan inte bära korgen så full den var men jag fick ut 4660 kronor i mestadels sedlar istället.

LÄS MER:Efter hot om kärnvapen: ”Det är nu man börjar tänka på att man måste ta hand om sig själv”

Varför är det så viktigt för er att samla in pengar för Ukraina?

– Man känner att det är det enda vi kan göra nu när man inte kan åka ner på plats och hjälpa där, säger Inger Waidringer.

Framtida aktioner

Att anordna fler insamlingar på plats i Partille är inget som diskuterats ännu inom gruppen. Så fort frågan lyfts börjar dock Inger Waidringer och Ingvor Gustavsson att planera.

– Ska vi säga att vi samlar in pengar på lördag, frågar Inger Waidringer?

– Vi kanske ska stå på Kyrktorget och ställa en bössa på Östhjälpen. Har vi fler bössor, frågar Ingvor Gustavsson?

– Ja men det fixar vi fram, säger Inger Waidringer och så är planerna i rullning.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS