Kaos i Kiev – Sävedalens orienterare flyr huvudstaden

Sedan Rysslands invasion i Ukraina förbereder sig ukrainare för kaos. Två orienterare från Sävedalen AIK befinner sig i landet och vittnar om sina upplevelser.
– Det är inte säkert i Kiev längre så vi är på väg till västra Ukraina, säger orienteraren Mariia Tymoshchuk.

ANNONS
|

I Ukraina är läget på helspänn när explosion efter explosion inträffar. Ryska stridshelikoptrar rapporteras ha blivit nedskjutna och den ukrainska presidenten uppmanar till att orsaka maximal skada.

Mitt i kaoset befinner sig två orienterare med medlemskap i Sävedalen.

Vitalii Hychko har orienterat sedan han var nio år. Första gången han kom till Sävedalen var i oktober 2012. Sedan dess orienterade han för Sävedalens AIK fram till december 2019. Han är fortfarande medlem i klubben.

– Jag besökte Sverige tre till fyra gånger per år, beroende på mitt visa, säger han.

Sedan pandemin har han dock inte besökt klubben. När Partille Tidning kommer i kontakt med honom på torsdagsmorgonen är han på väg till en mataffär i Kiev för att bunkra upp inför några dagar framöver.

ANNONS

– Jag förväntade mig inte denna situationen. Hemma har jag och min flickvän mat för någon dag men vi behöver handla mer och särskilt vatten då vi inte kan dricka det från kranen.

På väg till affären ser han människor med stora resväskor som försöker få tag på en taxi på de nu väldigt trafikerade gatorna.

– När människor är stressade så blir det svårt att lämna. Jag kollade på Google Maps och där är vägar rödmarkerade för att de är så långa köer.

Utrensning i mataffärer

Meterlånga köer bildas även till bankautomaterna där folk i stress försöker att ta ut pengar. I affären upplever han att det har samlats många människor. Ägghyllorna och pastahyllorna börjar tömmas.

– Om det fortsätter så här som det har varit sedan i natt så kommer mycket att ta slut från affären snart.

Vad tror du riskerar att ta slut först?

– Kanske vattnet och toalettpapperna.

När han lämnar affären har han köpt med sig bröd, tonfisk men också toalettpapper och vatten. Han som tidigare skulle gått till sitt jobb som möbelsnickare går istället hem nu när enbart det nödvändiga får vara öppet.

Vad har du gjort om dagarna den senaste tiden?

– Jag vaknar upp och går genom nyheterna, försöker att analysera mycket vad jag kan göra både för mig och landet. Jag försöker att spara på den mat jag köper men jag vet inte vad jag ska göra om situationen blir värre. Man kan leva utan mat i tre dagar men vatten är desto viktigare.

Sedan tillägger han:

– Jag funderar på att gå med i armén, men jag har aldrig hållit i ett vapen så jag vet inte om det är möjligt.

Hur mår du?

– Det är svårt att ta in allt som händer och det är första gången jag känner såhär. Man är lite stressad och har lite panik. Kiev ligger mitt i landet så än så länge är det värre vid gränserna. Under natten så tror jag dock att det kommer att bli illa här med.

Vad känner du om situationen?

– Det är väldigt sorgligt och jag kan inte tro det. Ryssland och Ukraina har tidigare i historien varit som syskon. De senaste åren har det uppstått konflikter och Ryssland har väldigt mycket makt.

Sävedalen AIK stöttar

I Sävedalens AIK tränar förutom Vitalii Hychko tre andra orienterare från Ukraina.

– Några har sökt sig till Sverige och Sävedalens AIK för att de har hört gott om oss från andra löpare. Några har vi väl indirekt värvat för de känner någon som springer för Sävedalens AIK, säger Therese Wikström, ledare på Sävedalens AIK.

Just nu samlar klubben in pengar till orienterarna och går genom olika möjligheter för dem att komma till Sverige. Under torsdagen samlade klubbmedlemmarna in 30 000 kronor till löparna.

– Sedan så håller vi såklart kontakt och visar att vi tänker på dem och finns här, även om det inte hjälper rent praktiskt.

På detta svarar Vitalii Hychko:

– De håller tummarna och berättar för oss att andra länder kommer att hjälpa till. Det hjälper när vänner skriver till en.

LÄS MER:Ryssland har påbörjat en invasion av Ukraina

Hur känns det som klubb att ha några av sina medlemmar i Ukraina just nu?

– Det känns väldigt overkligt och fruktansvärt. Det är svårt att ta in då det inte var så längesedan vi träffades här, säger Therese Wikström och fortsätter sedan:

– Jag har skrivit med tjejerna idag och herrcoachen har skrivit med Vitalii. Jag tror att de vill vara med sin familj så det vi kan göra är att skriva en officiell inbjudan som vi alltid gör när de kommer hit. Det har vi gjort men då inkluderas inte hela familjen, utan bara löparna. Det är mycket för dem att ta in.

Ingen har bestämt huruvida de vill komma till Sverige. Istället har de blivit rådda av ukrainska myndigheter att behålla lugnet.

– De säger att det konstant är smällar och att det är trafikstockning, säger Therese Wikström.

När Vitalii Hychko får frågan om han vill lämna Kiev svarar han:

– Det jag vill är att det ska bli säkert här igen för mig, mina vänner och min familj. Min mamma och bror bor 15 kilometer härifrån och har inte tillgång till nyheter via internet så de är lugna. De får inte så mycket information mer än från tv:n.

Han fortsätter sedan att berätta att han ändå inte har en bil vilket hade gjort det ännu svårare att lämna.

Orienterare flyr

Ytterligare en ukrainare som orienterare för Sävedalen är Mariia Tymoshchuk. När hon kopplar upp sig för videosamtal under torsdagseftermiddagen sitter hon i en bil tillsammans med sina två vänner och sin hund.

– Det mest överraskande hände. Vi såg en en rysk trupp i staden. Det är så sorgligt men det är inte säkert i Kiev längre så vi är på väg till västra Ukraina.

Mer hinner hon inte säga förrän samtalet bryts.

De två andra ukrainska orienterarna från Sävedalens AIK har inte kunnat nås under dagen. Partille Tidning fortsätter söka kontakt med dem.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS