Under natten till torsdag meddelade Putin att de kommer att inleda ”speciella militära operationer” i Ukraina.
Under natten till torsdag meddelade Putin att de kommer att inleda ”speciella militära operationer” i Ukraina. Bild: Alexei Nikolsky

Ryssland har påbörjat en invasion av Ukraina

Under natten till torsdag, svensk tid, meddelade Rysslands president Vladimir Putin att en militär insats inleds i östra Ukraina. Bara några minuter efter talet rapporterade flera medier om kraftiga explosioner i Ukraina.

ANNONS
|

Under natten till torsdag förberedde Ryssland det allra sista som tydde på en eventuell invasion. Militära styrkor och stridsfordon placerades ut i norr, öster och i söder, enligt USA:s utrikesminister Antony Blinken. På onsdagskvällen varnade Ukrainas president också för ett ”storskaligt krig” inom en snar framtid.

LÄS MER:Snabbare minskning av coronahalterna i Göteborgsområdet

Under natten, vid klockan 04, meddelade Putin att han kommer att genomföra ”speciella militära operationer” i östra Ukraina. Hans intention var inte att ”invadera Ukraina” utan syftet var i stället att ”demilitarisera” landet.

Samtidigt uppmanade han omvärlden att inte lägga sig i.

"Till alla som skulle kunna tänka sig att ingripa utifrån: Om du gör det kommer du att möta konsekvenser som är större än de du någonsin har mött i historien. Alla relevanta beslut har fattats", sade Putin i talet, enligt Politico.

ANNONS

Bara några minuter senare kom det in flera uppgifter från olika medier om att man hört kraftiga explosioner i bland annat Kiev och Charkiv. Därefter kommer rapporter om fler explosioner än så.

LÄS MER:Från arbetslös till pionjär i fågelholkskonst: ”Folk frågar om de är till salu”

Putins tal hölls samtidigt som FN:s säkerhetsråd krismöte om det rådande läget i Europa.

Timmarna innan invasionen

På onsdagen rapporterade ryska statliga medier att separatistledarna i Donetsk och Luhansk hade bett om militärt stöd av den ryske presidenten Vladimir Putin.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ansåg att det var ”ytterligare en upptrappning av säkerhetssituationen” och begärde ett extrainkallat krismöte med FN:s säkerhetsråd. Det var något som FN senare accepterade.

Därefter eskalerade Ukrainakrisen timme för timme – på onsdagskvällen och under natten till torsdag – och det fanns tecken på att Ryssland skulle fullfölja en invasion.

LÄS MER:Bella Gulldén om flytten till Sverige och Lugi

Sent på onsdagskvällen höll den ukrainska presidenten ett tal som var riktat mot både de ukrainska och ryska medborgarna. Redan då varnade han för att ett ”storskaligt krig” inte var långt bort.

Han berättade att Ukraina enbart vill ha fred och att ett krig skulle innebära stora förluster på många sätt – men samtidigt konstaterade han att de kommer att försvara landet till vilket pris.

– Men om vi attackeras, om vi ställs inför ett försök att ta vårt land, vår frihet, våra liv och våra barns liv ifrån oss så kommer vi att försvara oss. Om du attackerar oss kommer du att se våra ansikten, inte våra ryggar, sade Zelenskyj enligt AP.

LÄS MER:Partillebos vd slutar – byts ut av styrelsen: ”Lycka till”

På onsdagskvällen varnade också USA om att ett krig kunde utbrytas ”vilken minut som helst” och tillade att Ryssland förberedde det allra sista. Militära styrkor placerades ut i norr, öster och i söder, berättade utrikesministern Antony Blinken under en presskonferens.

Under natten till torsdag rapporterade The Guardian att det hade skett en misstänkt cyberattack mot minst sex statliga hemsidor i Ukraina. Senare meddelade Ryssland att de har stängt ned luftrummet för civil flygtrafik längs med gränsen mot nordöstra Ukraina.

Ukraina stängde också ned luftrummet och blockerade flygbanor på flera flygplatser av säkerhetsskäl.

LÄS MER:Dyrare livsmedel tvingar Cederleüfs & Svenheimers att höja priserna

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS