Från arbetslös till pionjär i fågelholkskonst: ”Folk frågar om de är till salu”

Sedan Jonsereds Trädgårdar öppnade 2014 har kommunen bedrivit en del av sin arbetslivsinriktade rehabverksamhet i parken. En som varit med från start är hantverkaren Domino Veloso. Nu ställer han ut på Kulturum.
– Arbetet stärker ens självförtroende.

ANNONS
|

I veckan drog mångsysslaren Domino Veloso igång sin utställning med egengjorda fågelholkar och fågelmatare. Projektet började när Erika Bertilsson, arbetsledare på Jonsereds Trädgårdar, gav frågan om han inte ville testa något annorlunda, vilket i detta fall innebar att göra en fågelmatare. Efter att ha arbetat med fågelmatare och holkar under vintersäsongen fick han sedan förslaget om att arrangera en utställning med hantverken som tidigare varit uppsatta i trädgårdarna.

– Jag trodde först att Erika skojade men när det tog sig form förstod jag att, oj, hon menar allvar. Sedan ville hon att jag skulle göra en presentation men då räckte det inte med att jag presenterade de olika holkarnas funktioner utan jag skulle även presentera mig själv, säger Domino Veloso och skrattar.

ANNONS

Kommunen pushade för förslaget och Domino Veloso designade och skapade hantverken själv baserade på egna fantasibilder.

– Jag ser en bild och så försöker jag att göra något liknande men det blir sedan sällan exakt likadant.

LÄS MER:Ulrica ställer ut sina djurhuvuden igen – efter hätska debatterna

Motivation från beröm

Utställningen har mötts med positiv respons och intresse.

– Folk frågar mycket om de är till salu och hur mycket de i sådana fall kostar. Det är främst äldre som gått fram då många unga inte kanske har ett intresse av fågelhantverk.

Att folk ger positiv feedback ger hantverkaren en större självkänsla.

– Man får motivation och inspiration att starta eget när man får beröm. Sedan gillar jag min arbetsplats som är rolig och stimulerande.

Domino Veloso jobbar i grund och botten på Jonsereds Trädgårdar där kommunen bedriver en del av sin arbetslivsinriktade rehabbehandling. Hans arbetsuppgifter är att hjälpa till med trädgård, hantverk och snickeri till anläggningen. Detta ger honom i sin tur stimulans.

– Vad jag har märkt så ger arbetet motivation. Det stärker självförtroendet och tänket ”jag kan om jag vill”. Sedan går det inte alltid som man vill.

LÄS MER:Tumören fick Kristofer att börja måla – nu siktar han på att ställa ut

Från arbetslös till hantverkare

Innan Domino Veloso började att arbeta på trädgårdarna hade han svårt att komma in i arbetsmarknaden. Kommunen erbjöd honom att gå ett hantverksprogram där han fick restaurera k-märkta hus i Partille. Därefter flyttades han till Jonsereds Trädgårdar där han nu har arbetat i åtta år.

– Arbetet har gett mig mer kunskap av att hantera maskiner. Sedan har jag fått bekräftelse på att jag har kreativiteten i mig.

I slutet av veckan ska han gå genom samtliga kommentarer i besöksboken men när man bläddrar in den kan man se att komplimanger redan har börjat att dyka upp.

– Man blir nöjd när folk uppskattar ens arbete och när man gör något som uppmärksammas av andra.

Den första holken Domino Veloso gjorde är det större ”Blue tit mansion”, en kollektiv för blåmesar.

– Efter den blev man sugen på att göra mer. När jag väl kommer igång med något så flyter tiden iväg. Jag trivs bra med mitt arbete och arbetsmiljön.

LÄS MER:Med djur och natur i landskap av kontraster

Hantverken drar besökare

En som stannar upp vid utställningen är Partillebon Inge Sandberg.

– Jag tycker det här är fantastiskt. Min far var bildhuggare och man blir lika fascinerad av detta. Man hade lika väl kunnat tro att du har utbildat dig i fyra år precis som bildhuggarna gör, säger Inge Sandberg till hantverkaren.

– Det är är bara att sätta ihop lite, säger Domino Veloso.

– Jag tycker iallafall det är det mest fantastiska inom denna stil som jag sett. Tanten går med rullator så det är svårt för henne att ta sig hit men jag kanske kan lura med henne ändå, säger Inge Sandberg.

Under tillverkningen av lortbaggen kom Domino Veloso på att den inte kunde hålla mat över två kilo. Det fick istället bli en utställningsprodukt. Under tillverkningen av trollsländan fick han lära sig att svetsa. Oavsett ändamål mår han väldigt bra när han kommer in i arbetsflowet.

– Innan detta var jag rastlös. När man väl kommer in i det så är det kul, särskilt när man får se ett resultat.

I framtiden är han peppad på att arrangera ytterligare en utställning.

– Så fort det finns en lucka så vill jag göra en fågelholk liknande kollektivet fast större. Fåglarna gillar inte att leva så tätt utan de behöver större yta för att det ska trivas.

Även fast Domino Veloso trivs på arbetet börjar han överväga att starta eget. Arbetstillfället från kommunen har dock hjälpt honom att komma på fötter.

– Det har gett mig en inblick i hur det fungerar i kommunen sedan får man träffa alla sorters människor och det är roligt.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS