Tumören fick Kristofer att börja måla – nu siktar han på att ställa ut

ANNONS

Kristofer Mörlid arbetar som barnskötare på en förskola i Johanneberg. Men vid sidan om det målar han i akvarell hemma vid köksbordet.

– Det kan vara himlen, naturmålningar, lite porträtt och lite abstrakt. Så det blir liksom väldigt olika i mina bilder, säger Kristofer Mörlid.

LÄS MER:Orgelmaraton i konserthus med lokala förmågor i finalen

Köksbordet är ateljén

Vi sitter vid hans köksbord i lägenheten på Oluff Nilssons väg. Här har han skapat de flesta av de hundratals alster han hunnit med sedan han tog upp penseln för 13 år sedan. Innan dess hade han sett både pappan och farfadern måla under uppväxten. Han själv hade gjort det vid något enstaka tillfälle. Men så fick han genomgå en operation för att avlägsna en godartad tumör i lungorna. Och under vilotiden efteråt fick han uppmuntran av föräldrarna att ta upp målningen. Och där fastnade Kristofer Mörlid.

– Jag målade ett äpple, det var det första jag målade och när mina föräldrar kom tillbaka hem efter sitt ärende sa dom att det här får du inte släppa utan du måste måla.

LÄS MER:Jonseredsdesigner tolkar världskänd konstnär på textilmuseum

Kristofer Mörlid: ”Det är lugnet, det är penseldragen, det är färgerna och att kunna hitta den där känslan. Vad är det jag ska lägga i penseln för att få fram känslan.”

Och han var fast på allvar. Väl hemma fortsatte han måla minst tre till fyra tavlor om dagen.

– Det var väldigt avkopplande att få sitta med penseln och tänka bort lite smärta som man hade i kroppen, säger Kristofer Mörlid.

När han målar sitter han oftast vid sitt köksbord, hans ”lilla atelje”.

– Det är lugnet, det är penseldragen, det är färgerna och att kunna hitta den där känslan. Vad är det jag ska lägga i penseln för att få fram känslan, förklarar Kristofer Mörlid.

LÄS MER:Trots succén – A36 är samma gamla vanliga

Mest självlärd

Han målar i akvarell och är delvis självlärd men har också gått en helgkurs i Falköping med pappan. Dessutom har han gått på kurs i Åre i ett par somrar. Han har också fått en del gratis när han sett både farfadern Stig Mörlid och pappan Ulf Mörlid skapa konst genom penseln som barn. Sedan han började har det hänt mycket i hur han målar.

– Det handlar om både teknik och det jag gör. Förut var det mycket skog och natur, och försöka måla verklighetstroget. På sista tiden har det blivit mer åt det religiösa hållet. Jag har en tavla här med ett bibelord som jag målade utifrån, säger han och visar upp en abstrakt tavla som är avskalad och med mjuka färger.

En blandning av naturlandskap och abstrakta porträtt finns uppradade i en hylla och på köksbänken. Det är just kombinationen färger som löses upp av vattnet som han arbetar med.

– Vattnet och den flödiga färgen som det blir när man målar i akvarell.

Det blir väl svårare att styra över?

– Ja, det är svårt att styra över och det är det som är spännande, det är en utmaning helt klart.

Vad vill du att din konst ska förmedla?

– Jag målar kanske ett kargt och öde landskap, men sen får den som tittar känna efter vad den kan betyda. Konstnären kanske inte har tänkt alls utan målar för sin egen skull.

Haft utställning på nätet

Kristofer Mörlid har redan kört en utställning via Facebook live från sitt kök och visat upp sin konst för allmänheten.

– Det gick jättebra, jag tror det kom mer folk där än vad det skulle kommit inne på Kulturum.

Ett 60-tal personer hittade till den digitala utställningen och han ficks sålt tre tavlor. Han råder fler att ta upp penseln och måla när de går igenom tuffa perioder i livet.

– Måla är ett skönt verktyg att få göra oavsett vad det blir. Har man känt någon gång att jag skulle nog vilja testa att måla – köp ett set med akrylfärger och en ram och bara ös på och måla.

Konst som säljer

Han vet också att hans konst uppskattas av vänner och bekanta som köpt en del genom åren, något han tycker är kul.

– Det är jätteroligt. Sen så finns det väl perioder då man också känner ’vem är jag’, liksom.

Inspiration hämtar han hos kända konstnärer som Lars Lerin, men även en 16-årig kille som heter Maximilian Svensson. Och inte minst hos pappan Ulf Mörlid som han redan hunnit göra en utställning tillsammans med. Den var i Frillesås för flera år sedan och han fick då sålt en del tavlor. Sedan kom pandemin i vägen.

Nu siktar Kristofer Mörlid på att kanske få till en ny utställning där allmänheten kan få se på hans alster i verkligheten. Den här gången i Partille och i Svenska kyrkans församling i Furulund, som han tillhör.

– Jag har inte frågat än, men jag hoppas på det, säger han med ett skratt av osäkerhet.

LÄS MER:Kommunen köpte skjul av vrakved – för 25 000 kronor

LÄS MER:Efterlängtad megaloppis drog tusentals som fyndade loss

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS