Partilleborna Tetiana och Oksana följer krigsutvecklingen

Partilleborna Tetiana Susulovska och Oksana Henriksson har sett sitt hemland invaderas av ryska trupper de senaste dagarna. De följer utvecklingen på avstånd och har intensiv kontakt med både familj och vänner för att se om de kan hjälpa dem att lämna.

ANNONS
|

Oksana Henriksson bor i Kåbäcken med sin man och två små barn. Senast i somras var hon på besök i hemstaden Lviv och hälsade på sina pensionerade föräldrar som bor en timme österut från staden. Där har de både hus och trädgård. Även hennes syster bor i Lviv. Tidigt igår morse väcktes Oksana Henriksson av ett telefonsamtal från systern som i panik berättade att landet var invaderat och att krigslarm gått ut över staden.

– Hon sa att flygplan flög över staden och att sirener hade hörts ett par gånger, säger hon.

Systern bestämde sig snabbt för att lämna allt och åka mot säkerheten med sin familj. Hon bilade till Krakow på den polska sidan och tog in på hotell med sina två pojkar på sex och nio år och avvaktar nu utvecklingen. Även hennes tidigare man följde med, eftersom hon inte kunde få med sig pojkarna ut på egen hand annars. Men det var innan landets ledare gick ut med ett förbud för alla pojkar och män mellan 18-60 år att lämna landet.

ANNONS

– Det var ren tur att de hann ut, förklarar hon.

Oksana Henriksson: ”Min pappa vägrar lämna och säger att han stannar hemma. Det finns inte på kartan att lämna. Men jag är extremt orolig, jag vill att de ska lämna.”

Systrarna försöker också få ut föräldrarna som är kvar i Ukraina, men där möter de hårt motstånd från den 71-årige pappan.

– Min pappa vägrar lämna och säger att han stannar hemma. Det finns inte på kartan att lämna och han är stenhård. Men jag är extremt orolig, jag vill att de ska lämna.

Vad är hans argument?

– Han säger: ”Om alla lämnar vem ska då försvara vårt land”?

Mamman vill inte heller lämna pappan ensam. I somras var Oksana Henriksson på besök hos föräldrarna, dit hon åker varje år. Hon har en stor släkt utspridd över landet.

– Folk sitter i bunkers med barnen och är jätteoroliga. Man är extremt rädd för vad som ska hända. Alla är förskräckta, säger hon och snubblar över orden när hon pratar för att få fram alla känslor och tankar som far runt, säger hon.

Systern vill tillbaka till Ukraina

Under dagen har hon haft kontakt med systern i Polen som nu ångrat sig och vill tillbaka till Lviv, för att i sin tur få med sig föräldrarna därifrån på något sätt.

– Det är jobbigt, eftersom min syrra också säger att hon vill tillbaka och inte kan vara utomlands när det pågår en invasion. Hennes förslag är att skicka barnen till mig och kanske försöka ta mamma från Ukraina, säger hon.

Oksana arbetar som revisor på ett företag i Göteborg. Hon kom hit som au pair år 2006, träffade sin nuvarande man och blev kvar i landet. Hon är med i Ukrainska föreningen som samlar ukrainare från hela landet. Alla går de och funderar på sina släktingar och vad de kan utsättas för under de närmsta dagarna.

– Det är fruktansvärt läge just nu för många. Folk vet inte vad de ska göra. Väldigt många vägrar att lämna landet. Men vi har inte någon chans mot ett så stort land som Ryssland. Det är bara en tidsfråga tills de tar över landet. Och eftersom många ukrainare inte vill lämna så kommer det spillas mycket blod. Många kommer inte överleva det här, säger Oksana Henriksson med rädslan påtaglig.

Skulle besökt barnbarnen i Partille innan kriget kom

Pappan hade nyligen ansökt om nytt pass för att besöka henne och barnbarnen i Partille, vilket föräldrarna brukar göra någon gång om året.

– Han var redo för att komma och umgås med barnbarnen, men nu vägrar han.

På grund av corona-pandemin har föräldrarna inte kunnat komma på besökt de sista två åren.

– Man började se ljuset i slutet av tunneln och nu det här, säger hon förtvivlat.

Vill få ut föräldrarna från kriget

För Oksana Henriksson är det viktigaste att få ut föräldrarna. Men hon tänker också på alla släktingar och vänner som är utspridda över landet som i detta nu attackeras av ryska styrkor från alla håll.

– Det är krig och mina närmsta är mamma och pappa, men jag har massa vänner och en stor släkt som alla bor i Ukraina. Det är katastrof.

Tetiana Susulovska om mormodern: ”Hon gråter och är väldigt orolig. Vi försöker be henne att stänga av nyheterna och kolla på nåt annat”

Senast Tetiana Susulovska var i hemstaden Stryj, söder om den större staden Lviv i västra Ukraina, var för tre år sedan. Där bor fortfarande hennes mormor, morbror och svärföräldrarna. Dessutom har hon en hel del kompisar som hon har kontakt med intensivt de senaste dagarna. Både via Instagram och över telefon.

– De är väldigt oroliga, det är ingen som vet exakt vad de ska göra och hur de ska agera. Vissa av mina kompisar är aktiva och försöker organisera folk för att göra någonting.

Exakt vad de ska göra är oklart. Men att fly tänker de inte på just nu, förklarar Tetiana Susulovska.

– Vissa har åkt till mindre byar och följer vad som händer därifrån, andra är bara hemma och följer nyheterna hela tiden.

Om dagarna försöker Tetiana Susulovska och mamman Oleksandra i Göteborg trösta den 75-åriga mormodern när de ringer upp via telefon. Men invasionen sedan ett par dagar är en ny verklighet för hela den ukrainska befolkningen som inte vet vad som händer med deras land.

– Hon gråter och är väldigt orolig. Vi försöker be henne att stänga av nyheterna och kolla på nåt annat, säger Tetiana Susulovska.

LÄS MER:Ryssland har påbörjat en invasion av Ukraina

Tetiana Susulovska: ”Det är egentligen två krig som pågår, ett informationskrig och ett krig på marken"

Hon lägger till att det är viktigt att följa nyheterna om utvecklingen, men att det är ännu viktigare att veta att det är från trovärdiga källor informationen kommer. Det är något som statlig tv påminner om lite då och då. Enligt uppgift cirkulerar det en del ”fejk-nyheter” från ryskt håll.

– Till exempel sa de senast att den ukrainska militären hade gett upp, men det är inte sant. Det är egentligen två krig som pågår, ett informationskrig och ett krig på marken, förklarar Tetiana Susulovska..

Kan inte fokusera på sitt arbete

Hon själv kom till Sverige som 18-åring ihop med mamman som hade fått arbete som undersköterska i Göteborg. Idag arbetar Tetiana Susulovska som fotograf på e-handelsföretaget Nelly i Borås, men bor i Partille med sin man. Och trots att hon åkt till jobbet kan hon inte fokusera.

– Jag jobbar halvtid för jag kollar på nyheterna hela tiden, jag kan inte släppa det. Min telefon är i händerna 24 timmar, jag har den med mig in på toan.

Hon tar in nyheter från både ukrainska källor på nätet och från svenska nyhetskanaler.

Vad är du mest orolig för ska hända?

– Allt. Det gör väldigt ont att mitt land är invaderat. Man vet inte vad som kommer att hända, hur många som kommer att dö. Det är obegripligt, man är fortfarande i chock, men man hoppas på det bästa, lägger hon till med oro i rösten.

Hon har svårt att förklara vad hon tänker om den ryska invasionen som beordrades av president Vladimir Putin på torsdagen.

– Det är ofattbart. Han är galen. Det känns så hemskt att hela världen är rädda för honom och att ingen vill hjälpa oss. Han utpressar världen och världen försöker fortfarande lösa det på ett diplomatiskt sätt. Det kommer aldrig att gå, menar Tetiana Susulovska.

LÄS MER:Kaos i Kiev – Sävedalens orienterare flyr huvudstaden

Stöttning från oväntat håll

Här hemma i Sverige har hon fått stöd från kollegor och vänner på sociala medier. Även vänner som hon tappat kontakten med och inte hört av på flera år har hört av sig för att stötta.

– Det var väldigt omtänksamt, och det är verkligen uppskattat.

Tetiana Susulovska har också en avlägsen väninna från Ryssland som bor i Sverige och som hörde av sig till henne på telefon under gårdagen.

– Hon sa att att jag har hennes stöd, att det är ofattbart och att hon inte fattar det själv.

Över helgen vill hon försöka koppla bort nyheterna, men hon vill också veta vad som händer och hålla sig uppdaterad.

– Igår var det som värst. Jag kunde inte äta och mådde bara illa.

Den Ukrainska sällskapet, med andra föreningar, ska hålla en demonstration på söndag på Gustav Adolfs torg i Göteborg. Dit kan alla som vill visa solidaritet med Ukraina komma.

– Vi vill vara fritt land, ett demokratiskt land och inte under nåt annat land, säger Oksana Henriksson.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS