Efter hot om kärnvapen: ”Det är nu man börjar tänka på att man måste ta hand om sig själv”

Kriget i Ukraina går in på sin femte dag. Ryssland har hotat med kärnvapen och samtal mellan nationerna pågår i denna stund. Partilleorienteraren Vitalii Hychko, som tidningen tidigare rapporterat om, har stannat upp i flykten för att hitta säkerhet i Tjerkasy.
– Det är nu man börjar tänka på att man måste ta hand om sig själv, säger orienteraren Vitalii Hychko.

ANNONS

Efter att Vladimir Putin höjt kärnvapenberedskapen hålls under måndagen ett samtal mellan Ryssland och Ukraina i den belarusiska staden Gomel. Samtidigt som detta har den ukrainska Partilleorienteraren Vitalii Hychko stannat upp i Tjerkasy. Brödet börjar ta slut i affärerna men situationen är enligt orienteraren ganska lugn.

LÄS MER:Kaos i Kiev – Sävedalens orienterare flyr huvudstaden

I jordkällaren

Under helgen har Vitalii Hychko och hans flickväns familj gömt sig i ett fyra kvadratmeters skyddsrum under jord, tio meter från hemmet. Vid tolvtiden under lördagen befann de sig i skyddsrummet.

– Vi hörde extra mycket ljud så vi flyttade. Under jord är det kallare så varje sommar förbereder ukrainare mat och förvarar det i rummet då det inte finns så mycket plats i kylarna.

När Partille Tidning pratar med honom under måndagen vid ettiden är han dock tillbaka i huset.

– Vi är i skyddsrummen i några timmar under dagen i samband med att vi har hört sirener. I applikationen Telegram kan man sedan läsa om någon har skrivit att det är säkert att vara ute. Om det är det kan man gå upp till huset. Sedan sprider de falska nyheter även där men om inlägget innehåller en video går det lättare att lita på.

LÄS MER:Flyktingströmmar väntas efter kriget i Ukraina – så reagerar politikerna i Partille

Men går det att säkert lita på att det är så säkert att gå ut som användare på Telegram säger?

– Vi hoppas på att det är säkert att att gå från skyddsrummet till huset för vi kan inte vara i skyddsrummet i 24 timmar.

När Vitalii Hychko och flickvännens familj väl är i huset försöker de att hålla sig i mitten av byggnaden. I skyddsrummet håller sig istället temperaturen på tio grader men kläder finns så att det räcker. På hyllorna i rummet står billiga varianter av konserverade tomater olja, sådant som Vitalii Hychko menar är bra då hållbarheten är lång.

LÄS MER:Partilleborna Tetiana och Oksana följer krigsutvecklingen

Hot om kärnvapen

Att Ryssland hotar med kärnvapen är något Vitalli Hychko har delade åsikter om.

– Jag tror att Putin får som han vill och när någon går emot honom blir han arg. Han kan agera på detta men samtidigt kommer han då att förlora kontakten med andra länder, säger han och fortsätter:

– Det är en enorm risk då en bomb i Kiev dödar alla. Om det händer så hoppas jag att någon i Europa kommer att komma ihåg detta och berätta att Ukraina försökte så gott de kunde.

Hans tidigare funderingar om att gå med i armén verkar inte längre lika självklara.

– Hela mitt liv har jag ägnat åt sport och att springa. Jag vet inte hur jag kan vara till hjälp i armén så jag litar på att vårt samtal är till hjälp och att mina ord kommer tas in av det svenska folket, säger han och tystnar. Sedan tillägger han:

– Min flickväns svåger är sjuk i astma. Apoteken är stängda och det är svårt att ta sig till sjukhusen. När vi är i skyddsrummen får han ta på mer kläder så att han inte fryser. Det är nu man börjar tänka på att man måste ta hand om sig själv.

Vitalii Hychko betonar att man inte kan förutse något.

– Det är en skrämmande situation. Det är även skrämmande att ta bilder.

Om måndagens samtal mellan Ryssland och Ukraina säger han:

– Jag är inte säker på om de kommer att komma fram till någonting men det har inte varit så många attacker idag än så länge.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS