Partille Cup, arkivbild.
Partille Cup, arkivbild. Bild: Bodil Bergqvist

Partille cup säger nej till ryska lag

Inga ryska lag kommer att delta i Partille cup detta året. Och bakgrunden är det pågående kriget i Ukraina. Likt andra stora förbund, som Fifa och Europeiska handbollsförbundet, säger de nej.
– Idrotten går samman. Det visar på en solidaritet, säger Fredrik Andersson generalsekreterare för Partille cup.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Men trots att Partille cup säger nej till ryskt deltagande tycker de ändå det är viktigt att cupen inte blir politisk.

– Vi vill vara den stora mötesplatsen för ungdomar runt om i världen. Det är här man ska kunna bygga broar med andra och träffas över olika kulturer och religioner, säger Fredrik Andersson, generalsekreterare för Partille cup.

LÄS MER:Utmattade Partilleorienterare barrikaderar sig och samlar järnföremål

Fokus på att nystarta cupen efter pandemin

Detta året spelas cupen 4-9 juli och i år blir fokusen att nystarta cupen.

– Det är tre år sedan vi hade en turnering sist. Det blir invigning i Scandinavium som vanligt och spel i Heden, Kviberg och Valhalla, säger Fredrik Andersson och fortsätter:

– Det känns underbart. Sedan dyker ett krig upp i Europa och jag önskar att det skulle vara frid och fröjd, men så är det inte. Sverige och de Nordiska länderna har återhämtat sig snabbt från pandemin, men så ser inte världen ut.

Fredrik Andersson, Partille Cups generalsekreterare.
Fredrik Andersson, Partille Cups generalsekreterare. Bild: NICKLAS ELMRIN

LÄS MER:Samlade in över 1000 kronor till Ukraina: ”Alla kan göra något”

Inga ryska lag 2022

Senast när Partille cup arrangerades, 2019, var det 13 ryska lag som deltog. Men till i år 2022 har inga ryska lag anmälts.

– Med tanke på den senaste utvecklingen i Ukraina hade det varit orimligt att anmäla ryska lag.

Dock fortsätter han berätta att de redan hade börjat prata med de ryska lagen i september 2021. Alltså långt innan kriget började.

LÄS MER:Efter hot om kärnvapen: ”Det är nu man börjar tänka på att man måste ta hand om sig själv”

– De sade då att de inte kunde delta på grund av att de var tvungna att återhämta sig efter pandemin. Inte heller har några ukrainska lag anmält sig, de brukar inte ha lika frekvent deltagande.

Många organisationer går ut med en insamling hur ser ni på detta?

– Det är lite för tidigt med det eftersom cupen sker först till sommaren och det är då vi träffar deltagarna. Vi får se hur vi gör då.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS