Utmattade Partilleorienterare barrikaderar sig och samlar järnföremål

Under det senaste dygnet har allt fler bomber slagit ner i Ukraina och allt fler sirener ljuder i staden Tjerkasy. Sävedalens AIK:s orienterare från den drabbade nationen genomlider nu sömnproblem och barriärbygge.
– Jag sov inget under natten för vi hörde nyheter om de stora bomberna, säger Mariia Tymoshchuk.

ANNONS
|

LÄS MER:Kaos i Kiev – Sävedalens orienterare flyr huvudstaden

Det senaste dygnet har varit händelserikt. Belarusiska styrkor har passerat Ukrainas gräns och en stor raket har slagit ner nära en myndighetsbyggnad i Charkiv. Sverige har skickat vapen till Ukraina och UNHCR uppger att över 660 000 människor har flytt Ukraina. I Tjerkasy har Partilleorienteraren Vitalii Hychko varit vaken sedan fem på morgonen.

– Sedan fem på morgonen har fyra sirener hörts i Tjerkasy, berättar han och fortsätter att berätta:

– Det är mycket jämfört med tidigare dagar. Vanligtvis har jag hört två till tre sirener var dag och mestadels är det mellan 19 och 23.

LÄS MER:Dagen efter krigsförklaringen – nu söker Sävedalens orienterare skydd i Ukraina

Vitalii Hychko tror att det är läge att gå ner i jordkällaren igen men sällskapet beslutar sig istället bygga barriärer framför fönsterna.

ANNONS

– Jag tror att jordkällaren är säkrare att vara i men vi måste säkra huset också. Jag är lite trött efter att ha gått upp och ner mellan huset och jordkällaren. Detta är inte normalt.

Under måndagen flyttade hans flickväns syster och svåger med astmabesvär till en läkare som gav råd om lämpliga mediciner. Idag, under tisdagen, befinner sig sex personer kvar i huset.

– Var nittionde minut hörs sirenerna. Vi har samlat järnföremål så om den ryska armén kommer kommer vi att kasta dessa mot dem.

Han berättar sedan att han precis har ätit lunch och ska fortsätta att bygga upp barriären.

LÄS MER:Flyktingströmmar väntas efter kriget i Ukraina – så reagerar politikerna i Partille

Lviv

Partilleorienteraren Mariia Tymoshchuk uppdaterar situationen i Lviv under tisdagen.

– Vi är okej men vi sov inget under natten för vi hörde nyheter om de stora bomberna som drabbat Ukraina. Allt är okej här dock.

LÄS MER:Partilleborna Tetiana och Oksana följer krigsutvecklingen

Kherson

Sävedalen AIK:s medlem Feia Tsyvilska och majoriteten av hennes familj har under helgen tagit sig tillbaka till sin lägenhet.

– Efter att ha analyserat situationen insåg vi att det är inte logiskt att vara i ett skyddsrum. Säkerhetsnivån är densamma i lägenheten som i skyddsrummet. Däremot hörde vi en siren eller en beskjutning från en större missil. Då fick vi gömma oss i badrummet för det var väldigt läskigt.

Feia Tsyvilskas bror och svåger är dock inte lägenheten med resten av familjen. Brodern anslöt sig i torsdags till det territoriala försvaret och svågern anslöt till polisen.

– Jag och min familj oroar oss för dem men min bror ställde upp självmant. Han känner sig användbar och viktig för oss och Ukraina.

Familjen hör av sig till brodern och svågern tre till fyra gånger per dag via telefon.

– För några dagar sedan när det var en strid nära Kherson vid en bro nära floden Dnepr sa de att det var väldigt läskigt där. Det var en stor eldstrid och nu är det många kroppar och trasig utrustning på bron. Man försökte att spränga bron men den var för stark vilket är väldigt bra.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS