Penningtvättare togs på E20 – körde i 144 km/h

En man i 25-årsåldern stoppades vid påfarten till E20, efter att i hög hastighet förföljts av en motorcykelpolis.
Mannen körde i minst 144 kilometer i timmen på 80-sträckan och har nu dömts till skyddstillsyn. Han har nyligen dömts för penningtvättsbrott och påföljden för hastighetsöverträdelsen bakas ihop med det straffet.

ANNONS
|

En dryg halvtimme efter midnatt den 17 april förra året observerades mannen i fordonet av en motorcykelpolis vid påfarten till E20 vid Munkebäckstorget.

I förundersökningsprotokollet som Partille Tidning tagit del av framgår det att mannen körde i riktning mot Partille.

– Jag kör ut efter och sätter min farthållare på 160 km/h. Under hela mätsträckan på ca två kilometer så öka fordonet kraftigt ifrån mig, berättar motorcykelpolisen.

Strax efter Sävedalen, vid avfarten till den centrala delarna av Partille stoppades bilen av motorcykelpolisen som vid det här laget hade fått förstärkning av en radiobil.

Skyllde på brorsans bil

I bilen satt en man i 25-årsåldern.

ANNONS

I förhör med polis berättar mannen att han lånat sin brors bil och att den gått snabbare än vad hastighetsmätaren i den visat.

– Alltså min brors bil är typ trimmad. Jag satte hastighetsmätare på 90 men när det blev mer öppet på stora vägen så kan jag erkänna att jag släppte på hastighetsmätaren och gasa upp lite men jag tror absolut inte jag körde i 160, säger mannen.

Exakt hur snabbt mannen körde är inte helt fastställt, men i förundersökningsprotokollet framgår det att bilen framförts i minst 144 kilometer i timmen vilket är långt över den tillåtna hastigheten på sträckan.

”Uppmätt hastighet på aktuellt fordon är 160km/h, efter ett säkerhetsavdrag på 10% eller 16 km/h är rapporterad hastighet 144km/h”, står det i förundersökningsprotokollet.

Tidigare dömd för penningtvättsbrott

Mannen erkänner att han kört för fort och har nu dömts för fortkörningen av Göteborgs tingsrätt.

Förra hösten dömdes mannen till skyddstillsyn och samhällstjänst för åtta fall av penningtvättsbrott. Tingsrätten har bestämt att påföljden för hastighetsöverträdelsen ska ingå i det straffet.

”Tidigare utdömd skyddstillsyn ska avse även den nya brottsligheten”, står det i domen.

Mannen förekommer sedan tidigare under elva avsnitt i belastningsregistret. När han var i 20-årsåldern dömdes han till fängelse i två år efter att ha gjort sig skyldig till 20 fall av grovt bedrägeri.

LÄS MER:Nu drar trafikkaoset i gång – vägarna du kan ta till Göteborg

LÄS MER:Tingstadstunneln stängs – så påverkas trafiken från Partille

LÄS MER:Potthål på vägarna ska täppas till för cirka två miljoner kronor

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS