Från och med den 22 april kommer det bli långa köer längs lederna runt Göteborg. Anledningen är renovering av Tingstadstunneln. Trafikverket uppmanar nu alla resenärer att se över sina resvanor – och ställa bilen om det är möjligt.
Från och med den 22 april kommer det bli långa köer längs lederna runt Göteborg. Anledningen är renovering av Tingstadstunneln. Trafikverket uppmanar nu alla resenärer att se över sina resvanor – och ställa bilen om det är möjligt. Bild: Mia Höglund

Tingstadstunneln stängs – så påverkas trafiken från Partille

Långa köer väntas i trafiken runt Göteborg de kommande 1,5 åren. Anledningen är upprustning av Tingstadstunneln. Bilister som kör från och till Partille kan behöva välja andra vägar till stan.
– Rent generellt kommer alla trafikanter runt Göteborg att påverkas, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

ANNONS

Den 22 april drar renoveringen av Tingstadstunneln i gång. Arbetet väntas pågå i 1,5 år och påverka trafiken i och runt Göteborg enormt.

– Tunneln är så gammal att man måste göra ett rejält omtag, det är mycket slitage där nu. Sen kommer den vara fin och fräsch och hålla i många år till, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Mellan 22 april och 24 april är tunneln helt avstängd. Då kommer trafiken ledas om på närliggande leder, bland annat E20.

Från och med den 25 april kommer enbart ett körfält i respektive riktning vara öppet genom Tingstadstunneln.

– I dag är tre körfält i varje riktning öppna och det är ändå köer i rusningstrafik, det kommer bli mycket värre, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

ANNONS

Mer trafik på E20

Trafiken på sträckan E6 mot E20 leds om via Marieholmstunneln. Även trafiken mellan Lundbyleden och E20 leds om via Marieholmstunneln.

– Rent generellt kommer alla trafikanter runt Göteborg att påverkas. I och med att trafiken leds om kommer det vara mer trafik på andra leder än vanligt också. Det är inte bara de som brukar åka genom Tingstadstunneln som påverkas, säger Katarina Wolffram.

Hon nämner Lundbyleden, Älvsborgsbron och E20 som exempel på ställen där trafiken kommer vara mer intensiv under renoveringen av tunneln.

Tingstadstunneln: Datum att hålla koll på

• Den 22 april klockan 22.00 stängs Tingstadstunneln helt i båda riktningar.

• Den 25 april klockan 05.00 öppnar Tingstadstunneln igen – men bara ett tunnelrör, med ett körfält öppet i vardera riktning.

• I oktober 2023 öppnar Tingstadstunneln igen.

Källa: Trafiken.nu

Trafikverket: Åk inte bil

Trafikverket uppmanar nu trafikanter att se över sina resvanor – till och med att låta bli att köra bil om det är möjligt.

– Det värsta är när folk ska till och från jobbet. Kan man köra andra tider än vanligt underlättar det. Men det kommer nog vara köer även andra tider misstänker jag, säger Katarina Wolffram.

– Det allra viktigaste att fundera på är om man kan ställa bilen, eftersom det kommer att bli mycket långa restider. Eller så kanske man kan färdas på andra sätt än med bil, säger Robin Holmér, analytiker på Trafik Göteborg, i ett pressmeddelande.

Kollektivtrafiken från Partille går som vanligt

Ett annat alternativ är att färdas med kollektivtrafik. Enligt Västtrafik kommer varken linje X1 eller 513 som går till och från Partille, påverkas av arbetet.

Tingstadstunneln väntas öppna igen i oktober 2023.

– Nu gäller det att se över sina resvanor, säger Katarina Wolffram.

LÄS MER:Påfarten till E20 stängdes av – på grund av ett misstag

LÄS MER:Potthål på vägarna ska täppas till för cirka två miljoner kronor

LÄS MER:Refugbygge ställer till det i trafiken i Öjersjö

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS