Potthål på vägarna ska täppas till för cirka två miljoner kronor

Potthål på vägarna i Partille är ett bekymmer för bilförare. Den här vintern har vädret växlat och fler hål än vanligt har dykt upp. Därför satsas ytterligare 300 000 kronor – utöver den 1,5 miljon kronor som redan finns i budgeten – för att laga hålen.

ANNONS
|

Skador på vägar orsakas till stor del av vatten som efter att gått ner i asfaltens porer till följd av temperaturskillnader fryser. Då uppstår så kallade frostsprängningar som i kombination med bland annat tung trafik, plogning och saltning konstant sliter ner vägarna.

– När vintrarna är som de varit den här vintern, det vill säga omväxlande minusgrader och plusgrader så skadas vägarna mer än om det är en enhetlig temperatur hela vintern. Därför upplever vi fler skador i år, säger Maria Lind parkchef på Samhällsbyggnadskontoret.

Satsas 1,8 miljoner kronor – mer än ett vanligt år

Ett vanligt år satsar kommunen ungefär 1,5 miljoner kronor för att reparera vägar och potthål på vägarna. Men i år har har det skjutits till ytterligare 300 000 kr, vilket ökat budgeten till 1,8 miljoner kronor. Förutom det så har man också en investeringsbudget på 15 miljoner kronor som avser nyanläggning och omläggning av vägar i kommunen.

ANNONS

– Vägarna i Partille håller inte sämre standard än i någon annan kommun, skador på vägarna kan uppstå i vilken kommundel som helst, men självklart är vägar med tung trafik mest utsatta, säger Maria Lind.

Så många hål kan pengarna täppa till

Ingen särskild gata är mer utsatt i Partille och potthålen lagas allteftersom under våren fram till hösten. Akuta skador kan lagas med så kallad kallasfalt, men det handlar då enbart om en tillfällig lösning. Oftast är hål och sprickor som finns därute sådant som tidigare lagats men sedan gått hål i igen.

Hur många hål går det att lappa igen med de extra pengarna?

– Man kan inte räkna ut hur många hål man kan laga med 300 000 kr. En del hål är stora, en del hål är små och några är inte ens hål utan bara sprickor, förklarar Maria Lind.

Pengarna ska också räcka till att laga kantstenar, gång- och cykelvägar eller andra skador som uppstår på vägarna i kommunen.

LÄS MER:Möss härjar på boendet – Stig fick soffan söndergnagd

LÄS MER:Vägföreningen stänger parkering vid Bokedalen: ”Vi hade inget val”

LÄS MER:Kåsjövägen blir cykel- och gångvänlig: ”Hoppas på fler i Partille”

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS