En man sköt två personer med luftgevär och döms nu till fängelse.
En man sköt två personer med luftgevär och döms nu till fängelse. Bild: Polisen

Fängelse för luftgevärsskytten – gjorde man blind

En man sköt två personer med luftgevärsskott från en balkong. Ett av offren blev blind på ena ögat och det andra traumatiserades svårt. Nu döms mannen till fängelse i ett år och tio månader.

ANNONS
|

För snart två veckor sedan åtalades en man i 20-årsåldern misstänkt för grov misshandel och försök till grov misshandel efter att ha avlossat ett 20-tal skott med ett luftgevär från sin balkong på Oluff Nilssons väg.

Två personer som promenerade förbi på gatan nedanför träffades av skotten, en man fick en av kulorna rakt i ögat och en kvinna flera skott i axeln. Kulan kunde senare opereras ut ur ögat men har med all sannolikhet gjort mannen blind. Luftgevärsskytten greps i sin lägenhet av polisens insatsstyrka.

Mannen anhölls senare och har suttit häktad sedan händelsen som utspelade sig i början av januari i år.

ANNONS

LÄS MER:Sköt med luftgevär från balkong – man träffades rakt i ögat

Förra veckan hölls huvudförhandlingen i målet vid Göteborgs tingsrätt som nu meddelat sin dom.

För skadan han orsakade på mannens öga döms han för grov misshandel, den anses grov eftersom mannen visat på särskild hänsynslöshet och råhet då mannen tillfogats svår kroppsskada med blödning, blånad och trolig blindhet.

Gärningsmannen döms även för misshandel av normalgraden för de skador han orsakade kvinnan som träffades i ryggen och axeln.

Påföljden bestäms till fängelse i ett år och tio månader.

LÄS MER:Bilderna inifrån Willysattacken – här springer han rakt in i glasdörren

Blev blind på höger öga – kan inte jobba

Mannen har under rättegången hävdat att skjutningen var en impulsgrej och att han inte tänkte på riskerna. Han menar att han saknat uppsåt att träffa offren. Han motsatte sig därför ansvar för misshandel och försök till misshandeln gentemot de två skadade personerna.

– Jag har använt mitt luftgevär. Det var längesen jag använde det så jag ville skjuta lite. Det är ett fint minne för mig. Jag sköt mot några lampor och mot återvinningen och mot kyrkogården. Det gick ju människor där och så, men jag ser ändå i kikaren var jag träffar. Ifall det har hamnat på en människa så är det verkligen inte avsiktligt, säger han i förhör.

LÄS MER:Nu döms 17-åringen för mordet på polisen Andreas Danman

Det står klart att den beskjutna mannen blivit blind på höger öga. Sedan händelsen har han varit sjukskriven då han inom sitt yrke är beroende av att köra bil. Skadan har även gjort att han inte kan fokusera framför en dator i mer än 30 minuter.

Kvinnan som träffades uppger i förhör att hon nu är rädd för att vistas i området och uppger att hon inte längre vill bo kvar där.

”Svårt att skjuta”

Under rättegången uppgav mannen att kikarsiktet inte var inställt och han vet inte om han är en bra skytt. Han tillade att ett luftgevär inte brukar vara så pricksäkert.

– Det var svårt att skjuta från balkongen.

I förhör ska han felaktigt ha uppgett att han tittat i kikarsiktet på grund av att han var stressad av situationen och när insatsstyrkan kom.

– Jag mådde dåligt vid tillfället.

Bevisning från en vapenundersökare som presenterades under huvudförhandlingen visar att kulan som träffade mannen i ögat inte har tagit i någonting mellan pipa och träff. Den kan alltså inte ha studsat.

LÄS MER:Här är brotten som ökade i Partille under 2021

Ses som efterhandskonstruktion

Tingsrätten anser att mannens utsaga på rättegången gällande att han inte använt kikarsiktet när han skjutit betraktas som en efterhandskonstruktion, då han tidigare berättat att han försökt pricka lyktstolpar och skyltar.

Att uppskattningsvis 20 skott ha skjutits mot en gata med människor och två träffats menar tingsrätten talar för att agerandet var avsiktligt.

Inget motiv omnämns för agerandet men fotografier som visades under rättegången ska ha visat att offren befann sig i närheten av de föremål den dömde uppgett att han siktat mot, som lyktstolparna.

Tingsrätten anser därför att mannen inte sköt med avsikt att träffa offren. Däremot bedöms hans agerande som uppsåtligt då han var medveten om att det fanns människor nedanför balkongen.

LÄS MER:Vild biljakt slutade i Partille – fyra poliser skadade

Stor risk för återfall i brott

Utöver detta döms mannen samtidigt för olaga hot som ska ha inträffat vid ett annat tillfälle. Gärningsmannen ska betala ett skadestånd till mannen med det skadade ögat som uppgår till 30 000 kronor. Till kvinnan ska han betala 11 350 kronor för kränkning, sveda och värk.

Den dömde mannen förekommer sedan tidigare under 24 avsnitt i belastningsregistret, han har bland annat blivit dömd för narkotikabrott.

Enligt Frivården lider mannen av psykisk ohälsa och risken för återfall i brottslighet bedöms som hög.

Tills domen vinner laga kraft är mannen fortsatt häktad.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS