Bilderna inifrån Willysattacken – här springer han rakt in i glasdörren

ANNONS

Allt började med att personalen i Willys butik på Kyrktorget i Partille lade märke till en man som gick runt och åt upp mat i butiken samtidigt som han gapade och skrek om att han tappat en femhundralapp.

Han var både aggressiv och hotfull när en i personalen konfronterade mannen.

– Jag går fram till honom och sa att vi inte hittat någon sedel i butiken och jag sa till honom att han inte får äta saker han inte betalat för, säger en av de butiksanställda senare i polisförhör.

LÄS MER:Man gick till attack på Willys i Partille

Mannen ska då ha blivit arg och stoppat sin högra hand i sin ficka, som om han skulle plocka upp en kniv.

– Jag blev rädd när han gjorde så, så jag backade tillbaka och ringde min kollega. Han sa både att han skulle döda mig samtidigt som han gjorde aggressiva utfall mot mig. Han sa även att han visste vart jag bodde.

Kunder fick springa och gömma sig

Efter det försvinner mannen in i butiken, kollegan anländer och de hittar honom sedan vid drickorna och godiset. Han fortsätter skrika om sin femhundring som han påstår att han tappat.

– Vi sa då åt honom att lämna butiken, men han gapade i stället ännu mer och kallade mig för fula saker, som ”nigger” och ”håll käften”, säger den butiksanställde i förhör.

Mannen springer sedan från personalen, river ner sköljmedel från hyllorna och vid kassorna sparkar han ner en mängd med kundkorgar.

LÄS MER:Trots löftet: Därför sprack planen för Kyrktorget

Flera kunder blir rädda och försöker ta skydd.

– Han rev ner väldigt mycket saker i butiken som vi nu har återställt. Han välte en massa saker och sparkade ner saker överallt. Väldigt många kunder fick springa undan och gömma sig då mannen betedde sig som en galning.

Springer rakt in i en stängd glasdörr

Efter att ha sparkat kundkorgarna tar mannen till flykten. Han springer från kassorna mot utgången och personalen springer efter. När han närmar sig entrédörrarna, som är av glas och öppnar sig när man kommer nära, tar han sig inte tid att vänta på att de ska glida upp – i stället springer han tveklöst rakt in i glaset så hela dörren lossnar.

När personalen som springer efter kommer får en av dem dörren över sig, slår i huvudet och faller kort till marken.

Precis utanför butiken lyckas personalen brotta ner mannen till marken och hålla fast honom tills polisen kommer. Mannen ska då skrika en hel del fula ord och sparkar en i personalen mellan benen.

LÄS MER:Butiksbesökarna om attacken på Willys i Partille

Enligt en annan butiksanställd som blev vittne till händelsen måste mannen varit påverkad av något.

– Han sparkades och skrek allt möjligt som "jävla neger", sen när vi tjejer kom så sa han "fitta och hora". När dem fick ner honom så försökte han sparkas igen och träffade en bland annat på smalbenet.

– Men jag är van vid sånt här, jobbat här i 30 år.

Hotar polisman till livet

En annan av de i personalen som ryckte in ska ha sagt i förhör att han såg på mannens ögon att något inte stämmer, som att han var påverkad.

Samtidigt som personalen försöker hålla mannen under kontroll har polisen larmats, flera patruller har tillkallats. När de anländer tar de över fasthållandet av mannen från personalen. Mannen fortsätter att göra motstånd.

– När vi kommer dit är det stökigt på platsen, vi lyckas säkra upp gärningspersonen med både handfängsel, fotfängsel och spottluva. Patrullerna är medvetna om vem gärningspersonen är sedan tidigare och vet att han är benägen till att använda våld, meddelar senare avrapporterande polis.

LÄS MER:Man jagade ungdomar med medeltida stridsvapen – döms

Poliserna får bära mannen till polisbilen då han är motstretig och inte vill göra som polisen säger. Väl på plats i bilen uttalar även mannen nya hot om att polismannen som sitter bredvid bland annat ”behöver ett skott i sig”. Mannen försöker också spotta mot polisen men lyckas inte då han har spottluva på sig.

Förnekar alla brottsmisstankar

Meningsutbytet i polisbilen spelas in och två ljudfiler har nu lagts till bevisningen i det åtal som nu väckts mot mannen vid Göteborgs tingsrätt.

I förhör har mannen inte velat kommentera någonting. Han förnekar alla brotts misstankar.

Polisen: Du ska ha misshandlat målsägaren genom att ha sparkat målsäganden i skrevet varpå smärta uppstått. Ett motiv för brottet har varit att kränka målsäganden på grund av målsägarens ras eller hudfärg. Förstår du misstanken?

– Ja jag förstår men jag är ingen rasist.

Polisen: Vad är din inställning till ersättningsanspråken?

– Jag har inte gjort något.

Övervakningsfilm finns från Willys. Vill du se de aktuella filmerna? Det finns två ljudfiler i ärendet. Vill du även lyssna på dom?

– Nej jag orkar inte.

LÄS MER:Greps på Willys efter misstänkt stöld – polis hittade narkotika

Polisen: Vad är din inställning till tidigare delgiven misstanke angående misshandel?

– Förnekar brott.

Åtalas för flera brott

Mannen släpptes efter gripandet på fri fot men för två veckor sen anhölls han och häktades senare i samband med att han begått en mängd nya brott.

Enligt kammaråklagare Kristina Åberg ska det vara brott som mannen misstänks ha begått 24 januari, olaga hot och skadegörelse, som varit det som påkallat en häktning.

– Det är i samband med händelserna den 24 januari som personen anhålls och därefter begärs häktad. Det är vid en samlad bedömning av alla aktuella brottsmisstankarna som jag har gjort bedömningen att det finns en konkret risk att personen på fri fot kommer fortsätta att begå brott, säger hon.

LÄS MER:Tjuvarna gäckar polisen som inte kan stoppa bilinbrotten

Nu åtalas mannen vid Göteborgs tingsrätt för nio brottsrubriceringar. Efter attacken på Willys misstänks mannen för misshandel av en i personalen genom att ha sparkat honom i skrevet två gånger.

Ett motiv för brottet uppges vara att kränka personalen för dennes ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung.

Var påverkad av narkotika

Mannen åtalas även för hot mot tjänsteman efter att ha angripit en av poliserna i samband med polistransporten, detta genom att säga att han ska döda eller skada honom och hans familj.

Efter ingripandet ska det även ha påvisats att mannen varit påverkad av amfetamin. Nu åtalas han därför även för ringa narkotikabrott.

De övriga brotten är bland annat ytterligare ett hot mot tjänsteman som ska ha inträffat vis arresten när en vakt ska ha försökt flytta mannen till Kriminalvården. Han ska också vid ett annat ingripande ha sparkat en polis i magen.

Huvudförhandlingen hålls i slutet av februari beräknas att ta två dagar.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS