En man i 20-årsåldern åtalas för grov misshandel efter att ha träffat flera personer med skott från ett luftgevär.
En man i 20-årsåldern åtalas för grov misshandel efter att ha träffat flera personer med skott från ett luftgevär. Bild: Polisen

Sköt med luftgevär från balkong – man träffades rakt i ögat

ANNONS

Det var under en lunchpromenad mitt på blanka dagen som en man gåendes på trottoaren intill Partille griftegård plötsligt drabbades av en stark smärta i höger öga.

– Det bara blixtrade till, det hela inträffade helt utan förvarning, säger mannen senare i polisförhör.

Han ska inte ha hört något ljud innan smärtan kom, men hans första tanke var att han hade blivit skjuten.

LÄS MER:Betalade 300 000 kronor – men kidnapparna ville ha ännu mer

– Jag har aldrig blivit skjuten men jag vet jag blev det då. Jag tjuter och gapar. Jag har ju glasögon egentligen men de gick inte sönder. Efter några sekunder fattar jag att jag har blod över hela mig och framförallt i ansiktet.

Mannen skriker av både smärta och av rädsla, tar sig för ögat och känner bara en blodig massa. Eftersom han först inte visste vad som träffat honom trodde han att han skulle dö.

Kommer troligtvis bli blind

Efter ett tag börjar mannen försöka ta sig hem till sin fru. En bil som passerar får syn på mannen, stannar och hjälper honom.

Mannen blöder mycket och när han väl kommer hem till sin fru försöker hon se över ögat men det går inte. Hon ringer 112 och efter en stund kommer ambulansen som kör honom till sjukhus.

Där konstaterar ögonläkare att mannens syn troligtvis inte kommer kunna räddas. Mannen tas in för operation och där lyckas man avlägsna en intakt luftgevärskula som borrat sig in i högra ögongloben snett ovanifrån genom ögonlocket.

Utifrån de bedömningarna som läkarna gör kan polisen dra slutsatsen att skottet kommit från en balkong strax ovanför promenadstråket där mannen befann sig.

LÄS MER:Man gick till attack inne på Willys – nu häktas han

Mannen uppger senare för polisen att han inte har någon aning vem som kan ha gjort det mot honom. Han har inte bråkat med någon eller känner till någon som vill skada honom på något sätt.

– Jag kan konstatera att det var slumpen. Otur att det var just jag, det är jag säker på, säger mannen i polisförhör.

”Då ringde jag polisen”

Ungefär samtidigt som mannen tar skydd hemma hos sig står en annan man och röker på sin balkong. Han ser inte att någon har blivit träffad, men han hör hur någon står och skjuter från balkongen ovanför.

– Jag hörde bara hur någon satt och sköt, sen förstod jag att han började skjuta mot husen och då ringde jag polisen. Jag såg att det var någon som var nere på marken som tittade uppåt och då förstod jag att det kom från lägenheterna, säger mannen som kallats som vittne i förhör.

– Han gjorde ett felskott och träffade sitt balkongräcke. Det var då jag hörde att det kom från den över mig.

Polisen: Hur länge uppskattar du att han sköt?

– Första gången var det kanske i fem minuter. Andra gången höll han nog på i två, tre minuter.

Polisen: Hur många skott sköt han?

– Det måste varit ett 20-tal.

När polisen anländer till platsen väntar de med att gå in i lägenheten tills insatsstyrkan är på plats. Under tiden de väntar kommer en äldre kvinna och hennes dotter fram till poliserna. De berättar att mamman blivit träffad av något hon tror är småsten på axeln när hon tidigare var ute och gick förbi på platsen.

LÄS MER:Knivbeväpnad Partillebo stal likör på systemet – döms

Kvinnan visar en rodnad på vänstra axeln vilket ser ut som att hon blivit träffad av ett skott.

Liksom mannen hade hon också bara varit ute på en promenad, besökt lokala butiken för att handla lite och sedan gå hem. Men medan hon går känner hon plötsligt hur något stack till.

– Jag kände att det gjorde jätteont i min axel. Det sved mycket. Tre gånger kände jag att det var något som slängdes på mig. Jag täckte för mitt huvud och tänkte "herregud vad ska jag ta mig till". Jag såg inte vad det var för något, jag blev ju chockad. Jag utgick från att det var sten eftersom det gjorde så ont, säger kvinnan senare i polisförhör.

”Jag kunde inte ens andas”

Hon väljer att bara fortsätta framåt bort från det håll där hon tror stenkastningen kommer i från.

– Till slut kom jag fram till mitt hus, jag kunde inte ens andas då jag hade så bråttom därifrån. Jag tittade runt, även bakom mig runt byggnaderna men det fanns ingen.

Hon träffar sedan sin dotter som hjälpte henne att anmäla det till polisen. Efter händelsen har kvinnan varit mycket påverkad av vad som hänt.

– Jag har aldrig tidigare råkat ut för något sånt här. Jag är numera rädd för att gå ut och jag vill slippa att bo kvar här i det här området. Jag har tidigare fått en hund av min dotter men jag har gett tillbaka hunden eftersom jag inte vågar gå ut med den, säger kvinnan senare i polisförhör.

LÄS MER:Missbruket ledde till fängelse – nu har David hittat tillbaka

Insatsstyrkan kallas in

När polisens insatsstyrka anländer till platsen lyckas de lokalisera den lägenhet skotten tros ha kommit ifrån. De tar sig in och hittar där tre personer, av dem är en man i 20-årsåldern som direkt erkänner att han för en stund sen suttit på balkongen och avlossat skott från ett luftgevär.

På balkongen hittas en liten burk med skott på fönsterblecket och bakom TV:n hittas luftgeväret undanstoppat under en blå Ikeapåse.

Mannen förnekar däremot brott, han menar att han inte haft för avsikt att träffa någon.

– Jag har använt mitt luftgevär. Det var längesen jag använde det så jag ville skjuta lite. Det är ett fint minne för mig. Jag sköt mot några lampor och mot återvinningen och mot kyrkogården. Det gick ju människor där och så...men jag ser ändå i kikaren vart jag träffar. Ifall det har hamnat på en människa så är det verkligen inte avsiktligt, säger mannen senare i polisförhör.

Polisen: Tänkte du inte på att du kanske skulle kunna träffa någon av misstag då?

– Helt ärligt så tänkte jag inte så, detta var en impulsgrej och jag tänkte bara leka lite. Jag tänkte inte på riskerna, jag har inte gjort det med mening.

LÄS MER:Kidnappades i Blekinge – blev svårt misshandlad i Partille

Mannen menar att han godtar eventuella ersättningsanspråk från målsägande.

– Jag godtar det om det visar sig vara från mina skott.

Åtalas för flera brott

Mannen greps i samband med händelsen och har sedan dess anhållits och häktats. Nu åtalas mannen vid Göteborgs tingsrätt misstänkt för grov misshandel, försök till grov misshandel och även för ett olaga hot som ska ha inträffat tidigare i höstas.

Enligt åklagaren bör brottet bedömas som grovt eftersom mannen visat på särskild hänsynslöshet och råhet då en person tillfogats svår kroppsskada med blödning, blånad och trolig blindhet.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS