En 17-årig kille döms till åtta års fängelse för polismordet i somras.
En 17-årig kille döms till åtta års fängelse för polismordet i somras. Bild: Anders Ylander

Nu döms 17-åringen för mordet på polisen Andreas Danman

I somras mördades polisen Andreas Danman under ett arbetspass i Biskopsgården i Göteborg. En 17-åring döms nu till åtta års fängelse för att ha skjutit polisen med ett dödande skott i halsen.

ANNONS
|

Det var den 30 juni i år som den 33-årige polismannen Andreas Danman träffades av ett dödande skott när han kom körande på en elmoped under en insats i Biskopsgården i Göteborg.

Det som utspelade sig i Biskopsgården den kvällen kan enligt kammaråklagare Linda Wiking kopplas till en gängkonflikt som pågått i flera år.

Det är två konstellationer, Södra Biskopsgården och Norra Biskopsgården, som upplever sådant hat mot varandra att det handlar om att döda någon från den andra sidan, rapporterar Göteborgs-Posten.

Får åtta års fängelse för mordet

Klockan 22.41 den kvällen uttrycktes det över polisradion: "Vi har en kollega skjuten, inga livstecken".

På fredagen kom tingsrätten med sin dom: 17-åringen döms mot sitt nekande för att ha dödat polismannen Andreas Danman och för att ha försökt döda en person med koppling till gängkonflikten i Biskopsgården. Straffet blir fängelse i åtta år.

ANNONS

Teorin: Planen var att skjuta gängrivaler

Enligt åklagaren var 17-åringens plan att skjuta ihjäl gängrivaler, men det blev den 33-årige polisen Andreas Danman som träffades av skottet, trots att han försökt väja undan.

– Den enda rimliga förklaringen är att han har misstagit honom för en annan person. Det i sig innebär inte att han kan undgå ansvar för uppsåtligt dödande. Därför ska han dömas för mord på Andreas Danman, säger lagmannen Göran Lundahl under en presskonferens på fredagen.

ANNONS