En tonårspojke från Partille utdelade ett knytnävsslag i kön till AtmosFear under ett besök på Liseberg i juni.
En tonårspojke från Partille utdelade ett knytnävsslag i kön till AtmosFear under ett besök på Liseberg i juni. Bild: Robin Aron

Tonåring döms för misshandel på Liseberg

En tonårspojke från Partille döms för misshandel efter att ha utdelat ett knytnävsslag mot en annan pojke i kön till åkattraktionen ”AtmosFear” på Liseberg. Tonåringen erkänner senare brottet för polisen.
– Killen var dum mot min familj, därför slog jag honom, säger han i förhör.

ANNONS

Det var i början av juni i år som tonåringen besökte Liseberg tillsammans med sin familj. Vid åttatiden på kvällen bestämde han sig sedan för att tillsammans med sin lillebror och några kompisar ställa sig i den ganska långa kön till åkattraktionen AtmosFear.

För att fördriva tiden innan det skulle bli deras tur att åka valde de att testa att spela ett mobilspel. Spelet var kopplat till en storbildsskärm där alla i köfållan kunde se hur det gick i spelet, även om man dog.

Därefter går de inblandade personernas berättelser om vad som egentligen hände isär. Enligt tonåringen ska det hela ha börjat med att det inte gick så bra för hans lillebror i spelet. En annan kille som stod med sitt kompisgäng precis bredvid ska då ha gjort tummen ner och skrattat.

ANNONS

Greps av ordningsvakter

Tonåringen berättar att han tyckte illa om killen och slog till honom med sin knutna näve rakt på näsan. Killen ska då enligt honom ha lugnat ner sig och velat be om ursäkt.

När bröderna sedan satte sig i åkattraktionen för att åka iväg dröjde det däremot en längre stund innan de fick åka iväg. Plötsligt lossade byglarna och ordningsvakter kom fram för att hämta tonåringen.

Killen hade då pratat med personalen på plats och berättat att han blivit slagen.

Polis kallades till platsen och höll sedan förhör med alla inblandade efter att deras föräldrar kontaktats. När tonåringen fick frågan om varför han slog killen erkände han direkt.

– Killen var dum mot min familj, därför slog jag honom, säger han i förhör.

”Började tjafsa om ett mobilspel”

Killen som blev slagen ska ha fått både smärta, svullnad och näsblod av slaget, vilket också fotodokumenterades. Efter händelsen hade han ett litet sår kvar och fick uppsöka tandläkare för att kontrollera att hans tänder inte tagit skada.

Killen bekräftar att bråket handlade om mobilspelet, men hävdade å sin sida att tonåringen måste ha missuppfattat det som han och hans vänner pratat om.

– Jag var på Liseberg med min familj. Jag stod i kö till en av åkattraktionerna, och så stod vi i kö när vi börja tjafsa om ett mobilspel. Så fick jag en knytnäve i ansiktet av han som ni har. Hans lillebror såg det som hände, säger han i förhör.

Döms till ungdomstjänst

Tonåringen åtalades för misshandel men hävdade själv att den borde anses vara ringa. I dagarna hölls huvudförhandlingen i målet vid Göteborgs tingsrätt som konstaterar att de båda inblandade i bråket lämnat i stort sett samstämmiga uppgifter om vad som hänt, men har olika uppfattning om orsaken till den.

I sin dom skriver tingsrätten att det inte är exakt utrett vad som har sagts mellan dem och vad som hände i detalj innan slaget utdelades.

Det är trots detta bevisat att tonåringen slagit killen i kön, något som han också erkänt. Tingsrätten menar i sin dom att smärtan som killen orsakats heller inte varit hastigt övergående, vilket talar emot att misshandeln ska ha varit ringa eller mindre allvarlig.

Tonåringen döms därmed för misshandel. Eftersom han aldrig tidigare dömts för brott och med tanke på hans unga ålder anser tingsrätten att ungdomstjänst är en lämplig påföljd. Straffvärdet för en vuxen hade varit fängelse i 14 dagar.

Tonåringen ska utföra ungdomstjänst i totalt 20 timmar. Han ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden eftersom brottet har fängelse i straffskalan.

LÄS MER:Polis larmad till Willys – vittne såg man slå kvinna

LÄS MER:Man slog rullstolsburen barndomsvän – nu döms han

LÄS MER:Misshandel på ett stödboende i Sävedalen

ANNONS