Personal på Ica attackerades av kund – skrek rasistiska glåpord

När kassapersonalen på Ica Maxi i Allum blev tvungen att kontrollera ett pris på en vara blev kunden så irriterad och arg att han började slå mot kassan. Flera blev vittnen till hur han fortsatte att hota genom att skrika rasistiska glåpord och tog av sig jackan för att slåss – nu döms mannen i tingsrätten.

ANNONS

Det var i början av januari förra året som en 30-årig man och hans bror besökte Ica Maxi i Allum. De hade handlat en stor mängd varor och när de kom till kassan för att betala visade det sig att två av produkterna saknade streckkoder.

Kassapersonalen blev därför tvungen att ringa till en kollega ute i butiken för att kontrollera priset, men det skulle visa sig vara för mycket för kunden.

Han hade varit irriterad till att börja med när köpet drog ut på tiden och klagade högljutt på Ica som butik. När kassapersonalen bad honom sänka rösten för att höra vad kollegan sa för streckkodsnummer i luren tappade mannen det helt.

ANNONS

– Han började då skrika "bete dig jävla idiot, kan man inte få prata?" Jag sa "lugna dig". Han sa "jävla invandrare, kom ut". Jag sa "jag kommer inte ut, jag slutar klockan 22". Sedan boxade han med handen på skivan framför kassan, säger kassapersonalen senare i polisförhör.

Skrek ”Vilket land kommer du ifrån?”

Skivan var det plexiglas som hängts upp i kassan under coronapandemin. När mannens slag träffade flög den upp mot kassapersonalen och träffade honom rakt i ansiktet. Efter det eskalerade situationen. 30-åringens bror, som var hans sällskap, fick till sist hindra mannen från att försöka ta sig in bakom kassan där personalen satt.

– Båda kallade mig idiot, sa "vilket land kommer du ifrån?" Den ena var aggressiv den andre sa "vem gav dig det jobbet? Lämna jobbet, du ska sluta här imorgon! Vem är din chef?" En fortsatte attackera mig men den andre stoppade honom. Det var stor risk för attack, säger kassapersonalen i förhör.

Ytterligare personal kom under tiden till platsen och blev vittnen till händelseförloppet, även ordningsvakter kallades in. Flera berättar i efterhand om hur mannen tar av sig sin jacka och glasögon för att förbereda sig för att slåss.

– Jag gick inte ut från kassabandet, även när han sa åt mig att komma ut. Jag var chockad och det var svårt att prata. De sa "du kan inte prata svenska". När han boxade glaset träffade det mig i ansiktet, nära näsan, det gjorde ont några minuter. Jag stod stilla, jag kunde inte göra något. Han skrek "du hotar mig", jag sa "det är du som hotar".

Kassapersonalen uppfattade att den fysiska såväl som den verbala attacken hade rasistiska motiv.

– De sa sådana saker för att provocera, de korsade gränsen för diskriminering. Det var det värsta i det, det de sa, inte att han försökte slå mig, säger han i förhör.

Varken bekräftar eller förnekar

Det slutade med att den hotfulla mannen till slut betalade för varorna och följdes ut av ordningsvakten. Dagen därpå valde kassapersonalen att anmäla händelsen till polisen som lyckades identifiera mannen genom det kort han betalade varorna med.

När han informerades om misstankarna mot honom förnekade han brott. Han menar att han inte hade för avsikt att plexiglaset skulle träffa kassapersonalen i ansiktet och nekar till att han ska ha sagt något kränkande.

I förhör menar han att han inte kan minnas händelsen i detalj.

Polisen: Det har framkommit uppgifter om att du ska ha frågat kassabiträdet om vilken land han kom ifrån. Varför frågade du det?

– Det är inget jag minns. Jag vet inte vad jag ska svara på det. Kanske nej jag vet inte varför jag skulle ha sagt så. Jag varken bekräftar eller förnekar det.

Polisen: Vidare finns uppgifter om att du ska ha sagt "jävla invandrare" till kassabiträdet. Varför sa du det?

– Återigen inget jag kommer ihåg att jag sagt. Men skulle det vara att jag sagt så är det i frustration och affekt. Något annat skäl kan jag inte se, man tänker inte igenom vad man säger ibland. Vill han få till en rasist grej så är det inte min grej att bedöma det. Jag har grundläggande värderingar om allas lika värde. Om jag har sagt detta så är det beklagligt, har man tagit illa vid sig så är det enda jag kan tänka mig är att jag varit arg.

Polisen: Detta slaget som beskrivs i gärningsbeskrivningen. Kan du berätta om hur du uppfattade att det gick till?

– Nej. Det kan jag nog gjort mot en kant eller så. Det kan jag inte säga ja eller nej på. Jag förnekar inte det helt. Jag vet hur jag fungerar när jag blir arg. Jag kan slå i väggen. Däremot vet jag att jag inte har slagit någon. Jag har spärrar.

Polisen: Vi har fått in uppgifter om att du försökte ta dig in till kassabiträdet. Varför ville du gå in dit?

– Jag vet inte. Det är väl att det svartnar. Jag kommer inte ihåg för jag blir så frustrerad. Jag känner mig hotad och du vill jag svara på det och visa att jag inte är rädd.

Försvaret motbevisas

Förutom vittnesuppgifter kan polisen också säkra en övervakningsfilm från händelsen vilken visar tydligt hur mannen är aggressiv och söker konflikt genom att bland annat luta sig över kassan och peka mot kassapersonalen.

Mannen åtalades för försök till misshandel alternativt ofredande och ställdes i dagarna inför tingsrätten för huvudförhandling.

Mannen ska till sitt försvar ha hävdat att kassapersonalen sagt åt honom att ”hålla käften”, men eftersom inget vittne kunnat bekräfta detta, och butikspersonalen som hörde allt genom telefonen inte hörde något heller, anser tingsrätten den invändningen motbevisad.

Får tusentals kronor i skadestånd

Flera vittnesmål kan också bekräfta att han skrikit rasistiska glåpord. Tingsrätten summerar sin bedömning med att ”mannens agerande som helhet är att bedöma som hänsynslöst med syfte att kränka kassapersonalen på ett kännbart sätt.”

Mannen döms därför för ofredande, där straffskalan är böter eller fängelse i högst ett år. Eftersom denna incident var en engångshändelse och en kränkning som inte pågått under lång tid bestämd mannens påföljd till villkorlig dom och 150 dagsböter om 50 kronor.

Han ska även betala ett skadestånd till kassapersonalen på 5 000 kronor med ränta.

LÄS MER:Kulturum och Partille Arena har ansökt om kamerabevakning

LÄS MER:Maskerad Partillebo döms efter våldsamt supporterbråk

LÄS MER:Vittne kritiskt till att busschaufför inte agerade på vandalisering

ANNONS