SVT:s nya tv-serie spelas in runtom i Lerum och Partille

I augusti har Sune-serien Familjen Andersson premiär. Många av miljöerna kommer säkerligen att kännas bekanta – serien spelas nämligen in just nu i Lerum och Partille.

ANNONS
|

SVT:s nya komediserie Familjen Andersson bygger på de välkända Sune-böckerna som författades av Sören Olsson och Anders Jacobsson på 80-talet. I den nya serien får man följa föräldrarna Karin och Rudolf och deras tre barn i den fiktiva småstaden Glimmerdagg – som gestaltas av Lerum och Partille.

Att småstadskänslan i Lerum passade produktionens vision, och de goda kommunikationerna, bidrog till att valet föll på kommunerna, förklarar platschef David Coster.

– Vi behövde en studio, vi behövde en liten stad, och att vara nära Göteborg, så Lerum och Jonsered blev en sån sweet spot.

Dessutom går det ofta snabbare att få alla nödvändiga tillstånd i en mindre stad, påpekar han.

ANNONS

– I Göteborg spelas det ofta in flera tv-serier och filmer samtidigt.

Familjen bor i Aspenäs

I höstas spelades den första säsongen av Familjen Andersson in, och nu är filmteamet i full gång med uppföljaren. I dagsläget befinner de sig i en studio Jonsered.

– Det är familjens hus på insidan. Det var mer värt att bygga upp det i en studio, så man kan ta sig friheter och ta bort väggar. Det är ju ett helt filmteam som ska in, och skådespelare, säger David Coster.

Utsidan av huset finns i bostadsområdet Aspenäs i Lerum, där filmteamet hyrt ett hus av en privatperson.

– Varje gång familjen Andersson går ut genom dörren, så är det i det riktiga huset i Aspenäs. Det är där de parkerar sina bilar och pratar med grannarna.

Kommunhuset i Lerum kommer också att dyka upp i rutan.

– Vi låtas ju att kommunhuset är Skatteverket där Rudolf, pappan i serien, jobbar. Men vi spelar inte in på insidan. Vi har byggt upp ett skatteverk i andra lokaler.

En inspelningsdag har också genomförts på intilliggande Bagges torg, och ytterligare fyra blir det under maj månad.

– Nu när det börjar bli varmt och vår händer det mer på torget, så vi vet inte hur det kommer att gå, men vi får hoppas att folk tycker att det är kul helt enkelt, säger David Coster.

Spärrar ni av torget?

– Vi kan inte spärra av allt, vi har inte den kapaciteten. Det är ingen Hollywoodproduktion. Utan vi gör så gott vi kan. Jag och mitt team ansvarar för att försöka hålla undan folk som inte ska vara i bild. Delvis för deras egen skull, så de inte utan samtycke hamnar i en tv-serie.

De allra flesta brukar inte ha något emot att ta en omväg, enligt David Coster, åtminstone inte i mindre städer.

– Jag upplever att människor tycker att det är kul att det händer något. När man är i Stockholm är alla så stressade och har sett det här tusen gånger förut. De är trötta på det.

Spelar in på välkänt kafé

Filmteamet spelar också in vid bostäder i Kåhög och Floda, runtom i Sävedalen och på Jonsereds idrottsplats. Två av Lerums restauranger kommer inom kort att gästas av teamet – Piano och Brasserie Stationen.

Kaféet Kaffedoppet har också en viktig roll i serien.

– Vi har det både som kafé och lunchrestaurang. Hit går man om man ska käka lunch om man jobbar på Skatteverket.

Produktionen gillade kaféets gammeldags interiör, förklarar David Coster.

– Det är väldigt fint och charmigt, det har karaktär. Och eftersom det är en SVT-produktion kan vi inte filma hos någon stor kedja. Det ser ju likadant ut överallt, så där känner folk igen sig. Det kan tolkas som reklam.

Många av platserna, som kaféet och torget, återkommer ofta i serien – precis som i en riktig småstad.

– Vi vill ju att man ska känna igen sig och lära känna staden vi filmar i.

Första säsongen av Familjen Andersson har premiär på SVT 1 i slutet av augusti. Säsong två beräknas sändas under 2024.

– Sedan får vi se. Om det är många som tittar och serien uppskattas, så får vi hoppas att det blir fler säsonger. Då kommer vi förmodligen tillbaka hit, säger David Coster.

LÄS MER:Action i Paradiset – Håkan Bråkan-storfilmen görs i Partille

LÄS MER:Serien om Sunes knasiga familj filmas i Partille

LÄS MER:Partille hett i filmvärlden – så kan din katt bli stjärna

LÄS MER:Platserna i Partille som kan dyka upp på bioduken

ANNONS