Platserna i Partille som kan dyka upp på bioduken

Kollar du mycket på serier och film och älskar att se ditt kära Partille? Då ska du hålla ögonen på sju lokala byggnader som kan dyka upp när du minst anar det.
På Film i Västs lista över inspelningsplatser finns sju lokaliteter i Partille kommun utmärkta.

ANNONS
|

Partille Tidning skrev nyligen om att Partille under fjolåret hade rekord i antal inspelningsdagar i kommunen från Film i Väst. Då berättade även Ulrika Grönérus som är presschef på Film i väst att Partille har flera olika lokaliteter som när man minst anar det kan dyka upp i filmproduktioner:

– Det funkar uppenbarligen jättebra att filma i Partille och jag tror att det beror på flera saker. Dels närheten till Göteborg där många filmarbetare bor, dels att kommunen är lätt att ha att göra med när det gäller tillstånd, parkeringar och avspärrningar som är viktigt när man filmar.

ANNONS

Förutom att husägare kan sätta upp sig på en lista där man kan hyra ut hus, vara statist eller låta husdjuret få en chans att bli filmstjärna finns sju lokaliteter som är uppsatta på listan av Partille kommun. Partille Tidning går igenom listan:

Inspelningsplatser i Partille
Bild: Sara Höglund

Partille Arena

I Partille kallas den ibland för konservburken. Men det är inte för sill i dill som platsen är med på listan. Här är det sport- och nöjesrelaterade inspelningsmöjligheter som står i fokus. Visste ni att arenan kan ta 5 500 stående besökare vid en konsert? Det låter ju lite som packade sillar...
Inspelningsplatser i Partille
Bild: Sanna Tedeborg

Hopptornet vid Kåsjön

Partilles badpärla brukar vara välbesökt under somrarna. Här har både var och varannan ung partillebo vågat sig på ett magplask på sommaren. På Film i väst lanseras badplatsen i första hand som en möjlighet att filma ett gammaldags hopptorn vid badsjö.
Inspelningsplatser i Partille
Bild: GP

Jonsereds herrgård med omgivning

Den prisade trädgården lockar folk från när och fjärran och har blivit ett stort turistmål i Partille. På Film i Västs lista beskrivs möjligheterna att filma interiört och exteriört och där har herrgårdsbyggnaden en hel del att bjuda på. Downtown Abbey nästa?
Inspelningsplatser i Partille
Bild: Sanna Tedeborg

Kniven

Det låter som ett tillhåll för gangstrar men är i själva verket en omhuldad och kulturviktig industrilokal som har fått ett lyft de senaste åren i Partille centrum. Som inspelningsplats beskrivs den som en övergiven eller tom byggnad. Det är ju en sanning med modifikation eftersom det har flyttat in hantverkare i lokalen. Och det finns långt gångna planer på ett hotell vid fastigheten.
Inspelningsplatser i Partille
Bild: Partille kommun

Ordenshuset i Jonsered

Jonsered är Partilles filmmecka. Förutom filmstudion som har fått nytt liv vid Jonsereds fabriker kryllar det av fina gamla kåkar som bara skriker efter att hamna i en serie eller film. På inspelningslistan kategoriseras huset som hembygdsgård eller scoutstuga. Men det är biografen och festlokalen som säljer in konceptet. Visste ni att nobelpristagaren Harry Martinsson, som under en period 1919 arbetade vid Jonsereds fabriker, skriver i boken "Vägen ut" (1936) att han regelbundet såg film två gånger i veckan i Ordenshuset.
Inspelningsplatser i Partille
Bild: Google maps

Järnringen

Järnringen må vara ett industriområde som rent estetiskt kanske inte hamnar högst upp på listan över Partilles vackraste platser. Men ändå hamnar man ofta här ändå som partillebo eftersom däckbyte, besiktning och lunchmat lockar. Inspelningsmöjligheterna här beskrivs utan inlindande ord på filmsajtens lista: ”Ruffigt industriområde med mycket bil- och däckverkstäder”. Spot on!
Inspelningsplatser i Partille
Bild: Jonas Rindefjell

Borgen på Kyrkåsberget

De flesta partillebor har sett den och undrat vad den har för historia. Borgen uppe på Kyrkåsberget ligger längst ut på en klippa med utsikt över hela samhället. Är det en riddarborg? Nej, någon borg har aldrig legat på Kyrkåsberget, det är istället en av Sveriges få bevarade kulissruiner, eller artificiella ruiner, enligt sajten Udda utflykter i Västra Götaland. Tydligen ska det ha varit industrimagnaten Ernst Harbeck som byggt ett lusthus åt sin hemlängtande tyska fru omkring 1918!
Idag säljs byggnaden in som en borgkuliss, hörde jag Ronja Rövardotter?

LÄS MER:Från Lyckohjulet till Vår tid är nu – det händer i Jonsered Studios nu

LÄS MER:Serien om Sunes knasiga familj filmas i Partille

LÄS MER:Action i Paradiset – Håkan Bråkan-storfilmen görs i Partille

LÄS MER:Premiär för Håkan Bråkan – så blev Paradiset ett filmmekka

ANNONS