Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Sverigeexklusiv show av Harlem Globetrotters i Partille arena

Endast ett stopp i Sverige på Europaturnén – då väljer det världskända showbasketlaget Harlem Globetrotters att dyka upp i Partille.
– It´s showtime baby, säger stjärnan Mark ”Splash” Blount.

Först en liten check bland er läsare, vet ni vilka Harlem Globetrotters är? En koll på redaktionen visar att inte alla har hört talas om fenomenet som 1993 var så stort i Sverige att lagets show fyllde Globen till brädden. 15 346 åskådare då är fortfarande publikrekord för idrottsevenemang i Globen. Det var så stort att TV4 livesände hela spektaklet och undertecknad spelade in sändningen på videoband som flitigt lånades ut till vänner.

Detta är Harlem Globetrotters

Så vad handlade det egentligen om? Harlem Globetrotters har benämnts som en av sportvärldens mest kända idrottsuppvisningar. Coola tricks med basketbollar, osannolika långskott, spektakulära dunkar och dribblingar, allt med glimten i ögat. Och så förstås den planenliga uppvisningsmatchen mot de eviga förlorarna Washington Generals. Statisterna i det laget får vara beredda på att få brallorna neddragna inför åskådarna, både bokstavligt och bildligt. Inte ens domaren går säker för Globetrotters publikfriande hyss på planen.

Efter hypen på 80- och 90-talet har lagets tjuskraft dalat något men senaste fem, tio åren har populariteten vuxit igen. Kanske tack vare sociala medier där klipp på snygga tricks och världsrekord med basketbollar har hittat till en ny publik. När laget kom till Partille arena 2017 var det första gången på 19 år som de återvände till Sverige. Och nu laddar de för ännu en uppvisning på fredagskvällen.

Partille Tidning får tag på en av de nya stjärnorna i Harlem Globetrotters för att snacka lite om Partillebesöket som blir det enda stoppet i Sverige på lagets Europaturné. Mark ”Splash” Blount befinner sig tillsammans med laget i Estland, när vi får tag på honom.

– Sedan blir det Sverige på fredag. Det är mitt första besök där så det ser jag verkligen fram emot, säger han.

Vad kan publiken förvänta sig av er?

– Att de kommer att ha en fantastisk kväll med massor av underhållning.

Själv har han varit med i laget i sju år. Han började spela organiserad basket i tolvårsåldern. ”Ganska sent”, som han uttrycker det även om han före dess alltid haft en basketboll i näven under uppväxten i centrala Philadelphia.

I dag är Mark Blount 30 år och för honom är det en dröm att få representera Harlem Globetrotters – laget som handlar så mycket mer än om bara show, underhållning och dribblingar om man ser det i ett historiskt perspektiv.

Banade väg för svarta spelare i NBA

Harlem Globetrotters, som grundades redan 1926, tog namnet då spelarna i laget var av afroamerikanskt ursprung. Laget har haft en stor påverkan både på och utanför plan i USA och för all del resten av världen. De har uppträtt för kungar, presidenter, påvar och drottningar och de är kända för att genom sina basketkonster bryta ner kulturella och sociala barriärer.

I begynnelsen var det ett tävlingslag som gjorde sig känt för att showa när man i matcherna låg i stor ledning. Men i basketens finrum var de inte välkomna. Fram till 1950 var inte svarta spelare överhuvudtaget tillåtna att spela i NBA – USA:s stora proffsliga.

Det skulle dock vända i slutet av 40-talet. Harlem Globetrotters som genom sin tjuskraft lockade till sig de skickligaste svarta basketspelarna – blev inbjudet att möta det bästa professionella laget Minneapolis Lakers i tre matcher mellan 1948 och 1949. Helsvarta Harlem Globetrotters vann i två av tre matcher mot helvita Lakers. Röster höjdes för att tillåta svarta spelare i NBA och 1950 blev Chuck Cooper den första svarta spelaren som draftades av ett ett NBA-lag.

Från tävlingslag till underhållningslag

Från 50-talet och framåt fick Globetrotters svårt att locka till sig och behålla de bästa spelarna när NBA-klubbarna halade upp plånboken. Och laget kom att baka in mer show och komedi i sina matcher. De blev underhållningslaget nummer ett i USA som sakta men säkert gjorde sig ett namn runt om i världen.

– Legenderna visade vägen och la fundamenten för Harlem Globetrotters. Nu är jag med och förvaltar det arvet. Idag handlar det om att göra showen bättre. Att lägga till nya saker hela tiden för att underhålla alla miljoner fans, säger Mark Blount.

Tio profilstarka spelare kommer till Partille Arena på fredag. Och förutom en hel del showande blir det åter match mot Washington Generals. Ett lag som de aldrig har förlorat mot. I alla fall inte i modern tid. Enligt amerikanske skribenten Rodger Sherman ska Generals vid uppvisningsmatcher ha besegrats 16 000 gånger genom åren.

– Vi har ingen anledning att se till att den sviten bryts, säger Mark Blount.

Varför kallas du för Splash?

– När jag sätter ett långskott så är det enda man hör ett splash när den går i.

Gör du något annat än spelar med Harlem Globetrotters?

– När jag är hemma brukar jag på sommaren engagera mig i samhällsprogram med ungdomar i Philadelphia. Det är mitt sätt att ge tillbaka till sporten. Splash älskar barnen.

Är det någon speciell stjärna i Globetrotters man ska hålla ögonen på när ni kommer till Partille Arena?

– Förutom mig, menar du?

Förutom dig...

– En som måste nämnas är Cory ”Thunder” Law. Han har varit med i laget i nio år och är fantastisk att skåda på planen. Han får alla fans att le utan att säga ett ord. Utanför plan är han en prestigelös ledare som sätter alla andra i främsta rummet.

Just Cory ”Thunder” Law har satt elva basketrelaterade världsrekord i Guinness rekordbok. Senaste rekorden är från 2022, lagom till att laget nu är ute på sin Europaturné.

LÄS OCKSÅ: Efter Totos succé – nu får mer publik plats i Partille Arena

LÄS OCKSÅ: Så blev Gert från Partille Håkan Hellströms hovtekniker

LÄS OCKSÅ: Fest för Legoälskare på Partille arena

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.