Så blev Gert från Partille Håkan Hellströms hovtekniker

2003 kom Håkan Hellström utan ljudtekniker till Storsjöyran. Gert Pettersson förbarmade sig och sedan dess är han kvar. I helgen ser han till att superstjärnan låter bra på Ullevi.
– Ett stort privilegium alltihop, säger han.

ANNONS
|

Det hela känns som en händelse som ser ut som en tanke. När Gert Pettersson repeterade med Håkan Hellström och hans orkester i Partille Arena inför de stora konserterna på Ullevi så kunde han se sitt barndomshem från arenans lastbrygga.

– Ja, det var mycket märkligt. Jag stod där och kunde peka mot Parallellvägen och säga: ”Där växte jag upp!”. Och där som nu är parkering fanns en hockeyrink och lite längre bort en läkarmottagning. Daros-tomten, där Partille Arena står nu, var min utsikt från pojkrummet varje dag.

Mycket har hänt i Partille

Gert flyttade från Partille i 20-årsåldern för att komma närmare storstadens puls och i flera år spelade han i kultpunkbandet Slobobans Undergång som repade en del hemma hos Partille-ljudteknikern och allt-i-allot Kevin Qwarnström innan de fick en egen replokal i Gårda.

ANNONS

– Det har hänt mycket med Partille sedan jag flyttade härifrån. Visst känner jag igen mig, höghusen och trådrullarna finns kvar, men det byggs en massa och Partille flyter mer och mer ihop med Göteborg. Särskilt området kring arenan är ju spännande, där byggs det simhallar och fan och hans moster, det kommer att bli jättebra.

Ett privilegium

Men nog om Partille och mer om det vi egentligen vill att Gert Pettersson ska berätta om: hans jobb som ljudtekniker på de allra största scenerna inte bara i Sverige utan i hela Europa. Han har i många år varit ansvarig för ljudet på Roskildesfestivalens största scen, den orangea, och kallas ofta in på stora festivaler, arenakonserter och turnéer.

Gert Pettersson är kort och gott en av Sveriges mest etablerade och använda ljudtekniker. Som dessutom, sedan snart 20 år tillbaka, jobbar med Sveriges största artist: Håkan Hellström. Större än fyra utsålda Ullevi blir det ju inte.

– Nej, det blir ju inte det och det känns som ett oerhört privilegium att få göra detta tillsammans med ett gäng som varit tillsammans i 20 år.

Utmaning med vindar och ekon

Gert är tydlig med att han är långt ifrån ensam med att ro Ullevi-konserterna i hamn, den sortens gigantiska spektakel kräver ett samtrimmat team där alla vet vad de ska göra.

– Vi är som ett intrimmat fotbollslag och jag har otroligt mycket hjälp. Det finns folk som mäter var mikrofonerna ska placeras, hur högtalarna ska riktas och så vidare för att vi ska få Ullevi, som är rätt hopplös ljudmässigt, att låta så bra det bara går.

En stor utmaning då vindar och ekon ställer till det och det finns ställen på Ullevi där det helt enkelt är omöjligt att få till så bra ljud som hade varit önskvärt. Och när sista tonen är spelad så är Gert helt slut.

– Jag lägger mig i sängen och somnar gott. Jag har inte räknat exakt men det är över 100 kanaler att hålla reda på.

Varit med Håkan i 19 år

Ändå menar han att det i slutändan inte är någon större skillnad på att göra ljudet på Ullevi än på en rockklubb: det är någon som sjunger i en mikrofon och detta ska höras i publiken. Grundprincipen är densamma överallt. Och om någon borde veta detta så är det Gert Pettersson som hängt med Håkan Hellström från det att han just slagit i genom till nästan 70 000 per kväll på Ullevi.

– Vi trivdes så bra med varandra efter en spelning på Storsjöyran 2003 så jag blev kvar. Den första turnén jag var med på hade premiär i en källarlokal i Gävle och sedan dess har det bara vuxit sig större och större. Vi är alla, Håkan också, väldigt ödmjuka för att vi får göra detta.

Vad som händer för Håkan Hellström efter Ullevi-konserterna är över till helgen vet bara han själv, Gert däremot har klart för sig vad han ska göra. Efter några dagars vila är det upp i sadeln igen som gäller.

– Jajamen, på torsdag sätter jag mig bakom mixerbordet på Kungstorget och sköter ljudet på Kulturkalaset, säger han.

LÄS MER:Laleh repade i Partille Arena inför konserten på Ullevi

LÄS MER:Rammstein rullar in – slut på boenden i Partille

ANNONS