Man bröt sig in i bostad – för att söka skydd

En man i 20-årsåldern bröt sig in i en bostad i Sävedalen. Han plockade på sig 700 kronor men påstår sig själv inte minnas något på grund av ett psykosanfall. Nu döms mannen för stöld genom inbrott.

ANNONS

Det var i december 2021 som en kvinna i 80-årsåldern, vid hemkomst, upptäckte att någon hade brutit sig in i hennes hus via altandörren. 700 kronor i kontanter saknades och ett fönster hade krossats. I samband med glaskrossen fann polisen blodspår bland annat på en byrå. Efter vidare sökningar fick polisen träff på en man i 20-årsåldern, som var känd av dem sedan tidigare.

Blodet som visade match på mannen vet förövaren ingenting om.

– Osäker om det kan inträffa när jag hade psykosanfall, säger han i förhör med polisen.

När polisen frågade hur han mådde kring dagarna inbrottet ägde rum svarade han:

– Jag hade psykosanfall då och jag sökte vård för det på psykiatrin.

I förhöret fortsätter han att berätta att han inte hade stulit några kontanter.

– Jag har tagit mig in i olika boenden för att sova, inte ta saker.

Senare i förhöret tillade han dock att han inte minns om han utfört inbrottet i bostaden utan att stjäla. Samtidigt erkände att det tidigare förekommit att han sökt skydd i andras hus för att skydda sig från personer som han tror har förföljt honom.

Vid rättegång

Mannen har sedan tidigare både fysiska och psykiska besvär och har varit i kontakt med Frivården. På grund av detta ansåg tingsrätten att han måste förstått att han kan söka hjälp via vården i stället för att bryta sig in i en bostad.

Att det dessutom finns blod på en byrå talar även för att mannen inte bara var i bostaden för att söka skydd. Mannen förnekade till inbrottsstöld och menar att han inte mindes att han hade varit inne i kvinnans bostad. Vid tidpunkten för händelsen ska han även ha mått mycket dåligt enligt egen utsaga.

Döms för stöld genom inbrott

Tingsrätten dömer mannen för stöld genom inbrott, med skyddstillsyn som påföljd. Utöver detta ska den dömde genomgå den behandling som Frivården tillsammans med psykiatrin finner lämplig. Ett skadestånd på 3 129 kronor ska betalas till den målsägande parten. Det ersätter de tillgripna kontanter samt kostnad för reparation av fönster.

LÄS MER:Polisens varning: Så tänker tjuvarna i sommar

LÄS MER:Tonåring från Partille mordhotade kvinna via messenger – döms

LÄS MER:Personal på Ica attackerades av kund – skrek rasistiska glåpord

ANNONS