Polisens varning: Så tänker tjuvarna i sommar

Bilstölder sker helt öppet på bensinmackar, slangning av diesel ökar – och risken för villainbrott blir större när du är bortrest. Här är polisens varningar och råd inför semestern.
– Vissa parkeringar är som en godisbutik för tjuven, säger Anders Klingberg, utredningsansvarig i polisområde Nordost.

ANNONS

Tjuvarna tar inte semester även om du gör det. Under sommarmånaderna reser många bort, vilket ökar risken för inbrott i hemmen – men också på de platser där du befinner dig tillfälligt på semester.

I Partille anmäldes hela tre villainbrott under midsommarhelgen. Alla boende var bortresta under brottstillfället.

Grannsamverkan skyddar mot villainbrott

Det finns knep som kan hjälpa dig att undvika att bli utsatt. Anders Klingberg lyfter grannsamverkan som ett bra skydd mot bostadsinbrott.

– Egentligen är det bara vanligt sunt förnuft. Prata med din granne inför att du reser bort. Be dem hålla lite koll och ta ett varv runt huset emellanåt, det gäller även om du bara är borta över en helg.

Men det är inte bara bostadsinbrotten som riskerar att öka under semestern.

– Personer på genomfart drabbas oftare av stölder, säger Anders Klingberg.

Vissa parkeringar är som en godisbutik för tjuvarna

Bilinbrott är ett typiskt exempel på brott som drabbar den som är på tillfälligt besök någonstans. Anders Klingberg har en rad tips på hur man kan undvika att bli drabbad.

– Ställ bilen på upplysta platser, är man bortrest så ställ bilen så nära som möjligt där man sover och skylta inte med saker i bilen.

Anders Klingberg, utredningsansvarig i polisområde Nordost i Göteborg, där även Partille ingår. Han ger sina bästa tips för att undvika att utsättas för brott i sommar.
Anders Klingberg, utredningsansvarig i polisområde Nordost i Göteborg, där även Partille ingår. Han ger sina bästa tips för att undvika att utsättas för brott i sommar. Bild: Privat

En del platser är särskilt lockande för tjuvarna.

– Ser man till Göteborg city exempelvis så är parkeringen vid Liseberg som en godisbutik för en tjuv. Tjuven går dit det finns någonting att ta. Även en tom väska i baksätet kan vara tillräckligt lockande för att slå till.

Inbrott i husbilar när ägaren sover

Anders Klingberg varnar också för att det inträffat inbrott i exempelvis husbilar där boende ligger och sover.

– Lås bilen, det är en självklarhet, och skaffa larm om det är möjligt. Det ger en bra skrämseleffekt.

Sedan drivmedelpriserna ökat har även stölderna av bensin och diesel gjort det. Det är desto svårare att skydda sig emot.

– Det är jättesvårt att undvika. Det är hur lätt som helst att bryta upp ett tanklock och slanga, säger Anders Klingberg.

Uppmaningen: Slarva inte

Även stölder av hela fordon har inträffat den senaste tiden.

– På mackar i närheten av Partille har vi haft exempel på när intet ont anande personer går in snabbt för ett ärende på macken och lämnar bilen i gång – men när de kommer ut finns bilen inte kvar. Slarva inte med att låsa, skadan är skedd på bara någon minut.

Sammanfattningsvis finns det tre punkter att ta med sig in i sommarfirandet, enligt Anders Klingberg:

– Sunt förnuft, slarva inte – och var vaksam.

LÄS MER:Malte, 10, hittade vigselring i tjärnen – överlycklige ägaren lokaliserades samma dag

LÄS MER:Partilles hetaste dopp – här hittar du pärlorna

LÄS MER:Flera villainbrott i Partille under midsommardagen

ANNONS