Kyrktorget som det såg ut 1955. Eller gjorde det det?
Kyrktorget som det såg ut 1955. Eller gjorde det det? Bild: Partille Hembygdsförening

Lucka 9: Var Kyrktorget verkligen så här färgglatt?

Trevligt eller funktionellt? Fint eller fult? Om Kyrktorget tvista di lärde.
1955 var det som vilket puttinuttigt och kolorerat lill-torg som helst. Eller var det verkligen det?

ANNONS
|

Saker och ting förändras. Ibland till det bättre och lite då och då till det sämre, men förändras gör det. Så också Kyrktorget mitt i Partille centrum. De senaste årens bygge på höjden med bostadsskrapan och en grå torgyta har inte fallit alla på läppen och när Göteborgs-Postens arkitekturskribent Mark Isitt kom på besök så skrädde han inte orden. Om skrapan och det nya torget skrev han bland annat följande:

En gestapogrå tolvvåningsbjässe

”Du vet den där gestapogråa tolvvåningsbjässen som ser ut som en provkarta över material som åldras illa och får det att klia i näsan på dig? Den ersatte ”pizzahuset” som ursprungligen var en ljusputsad tvåvåningslänga med tilltagna skyltfönster och gröna markiser, finkalibrerad som en kompassnål mot sydväst och eftermiddagssolen och torget med sin gräsmatta och sina rosenrabatter, porlande fontän och granitskulptur, bänkar och stensatta stigar och en mur hög nog att avskärma och låg nog att sitta på. En plats designad för umgänge. För trivsel.

ANNONS

Till skillnad från dagens torg som har ett betonggolv – 153 kronor kvadratmetern på Bauhaus – och reflexmarkerade betongsuggor och två cirkulära bänkar utan ryggstöd som omringar en astroturfgräsmatta i 100 procent polyetylen. ”En plats där man vill vara”, enligt förre planeringschefen Jörgen Hermansson i GP. Hermansson som förstås inte bor i Partille.”

Är DETTA sanningen?

1955, då bilden ovan är tagen, såg det onekligen annorlunda ut. Stensättning, fontän, fin skulptur, mysig små butiker och blommor i överflöd. Men, och här kommer ett stort men, vi har nåtts av nyheten att denna mycket frekvent använda bild inte håller sig helt till sanningen. Vår källa är trovärdig och hen påstår att bilden i själva verket är ett gammalt vykort som kolorerats om och där blomsterprakten förbättrats med en hel del färg i efterhand.

Om DETTA är sanningen eller om allt faktiskt var bättre förr vågar vi inte säga rakt ut men det enda vi med säkerhet vet är att saker och ting förändras. Och di lärde lär fortsätta tvista.

LÄS MER:Lucka 3: Fanns det brandstång i Partille 1925?

LÄS MER:Lucka 4: Fanns TikTok 1870 eller vad gjorde kidsen?

LÄS MER:Lucka 5: Var rocken helt stendöd 1982?

ANNONS