Lucka 3: Fanns det brandstång i Partille 1925?

Motorfabriksmagnaten Carl A. Eck såg till att Partille fick en brandkår. Men fixade han en brandstång till stationen?

ANNONS

Det sägs att brandstången uppfanns i USA i slutet av 1800-talet och visst kan du se denna skara rockbeklädda vattensprutar-atleter från Partille Brandstation kasta sig ner från övervåningen längs en stolpe?

Partille Tidnings historiska julkalender

Bakom 24 luckor får du varje dag en liten inblick i hur det var i Partille förr. Vi har vittjat arkivet på bilder och historier, häng med hela vägen fram till julafton.

Samtidigt är det lite oklart om idén med brandstång faktiskt hade hunnit över Atlanten till Sverige och sedan hela vägen till Partille (som ju inte direkt är känt för att ligga i framkant med det senaste) på drygt 30 år. Bilden på brandmannastyrkan framför sin station är tagen 1925 och då har den så kallade ”borgarbrandkåren” i Partille funnits i åtta år, startad av allas vår Carl A. Eck som drev motorfabrik i byn.

Vi ser en skara tjusiga karlar i likaledes tjusiga hattar där de lite äldre männen har mustasch och de yngre en ren överläpp (var det månne 40-årsgräns på snorbroms på den tiden?) och om vi ska utgå från deras något bistra uppsyn så kan vi nog sluta oss till att vi har svaret på vår fråga: Något så kul som brandstång fanns inte i Partille 1925.

LÄS MER:Nästan 100 år gamla kyrkan brann – ersattes av glasslager

LÄS MER:Ugnen brann i hennes kök – brandmän fick lyfta ut den

ANNONS