Lucka 5: Var rocken helt stendöd 1982?

Folk och Rackare kom till Vallhamraskolan 1982 och var noga med att det INTE spelade rock. Nej, äkta folkmusik skulle det vara.

ANNONS
|

December 1982 var en minst sagt omtumlande månad för svenskt musikliv. ABBA, våra enda riktiga supertroupers i världen, berättade för chockade fans att de skulle ta en paus, ett avbrott som varade i 35 år.

Partille Tidnings historiska julkalender

Bakom 24 luckor får du varje dag en liten inblick i hur det var i Partille förr. Vi har vittjat arkivet på bilder och historier, häng med hela vägen fram till julafton.

Den 12 december vann Europe Rock-SM och det kan vi väl säga var den sista nedräkningen inför en megakarriär som skulle ta också dem jorden runt flera gånger om.

Fyra dagar före detta, den 8 december 1982, utspelade sig ännu ett drama i musikvärlden, om än med något mindre utslag på Richter-skalan. Folkmusik-kvartetten Folk och Rackare besöker Vallhamraskolan för en konsert och passar på att bli intervjuade i Partille Nyheter av Mona Wetterström i 9A. I denna tar bandet det något tveksamma beslutet att dödförklara rocken. Eller ja, nästan i alla fall.

ANNONS

– Vi vill inte vara en rockgrupp som spelar folkmusik. Då hade vi hellre spelat enbart rock, säger bandmedlemmen Carin Kjellman.

I love rock’n’roll

Och visst, 1982 kanske inte går till historien som ett guldår för just rockmusiken. Samtidigt så var det ju året då Joan Jett släppte loss ”I love rock’n’roll” och den har ju minst sagt överlevt. Det har för övrigt Folk och Rackare också, på nätet går att läsa att de efter att ha packat ihop verksamheten 1986 återförenats några gånger och så sent som i år var de ute på turné. Utan stopp i Vallhamraskolan denna gång.

LÄS MER:Fullt ös på isen när Partille hockey bjöd in till hockeyskola

LÄS MER:Vallhamra fritidsgård firar 50 år – se en massa gamla bilder här

ANNONS