Lucka 4: Fanns TikTok 1870 eller vad gjorde kidsen?

Ringdans på grusplanen kontra kinesiska staten i ansiktet dygnet runt, vad väljer ni? 1870 fanns bara det ena alternativet.

ANNONS
|

Än så länge har ju ingen människa blivit över 150 år gammal men för narrativets skull så får ni försöka föreställa er följande samtal mellan Lisa, 10 år 2022 och gammelmormor Gerda, 10 år 1870. Det sker på julaftons förmiddag vid köksbordet.

Partille Tidnings historiska julkalender

Bakom 24 luckor får du varje dag en liten inblick i hur det var i Partille förr. Vi har vittjat arkivet på bilder och historier, häng med hela vägen fram till julafton.

”Gammelmormor, när ni fick jullov från Folkhögskolan på Partille Herrgård julen 1870, vad gjorde ni på lovet? Fanns TikTok eller var ni tvungna att hitta på något att göra?”

– Ojojoj, jodu Lisa, om detta må jag berätta. På den tiden hade vi inte kinesiska staten i vårt ansikte 18 timmar om dygnet, TikTok fanns alltså inte. Vi fick istället använda oss av något som kallades ”fantasi” och som fanns inuti våra huvuden och inte utanför. Jag minns till exempel avslutningen där på grusplanen utanför Herrgården, där hade vi riktigt kul. Någon av oss, jag minns inte vem men det kan ha varit min väninna Margot, hade kommit på en lek som gick ut på att alla skulle ta på sig sin vidaste och mest utspända kjol. Därefter skulle vi ställa oss bredvid varandra i en rund ring och dansa ringdans utan att snubbla över kjolen. Den som stod kvar längst vann en påse fikon och jag har för mig att Margot vann där framåt kvällskvisten. Det var tider det. Har ni lekt den leken någon gång, Lisa?

ANNONS

LÄS MER:Bortglömda spritbaronen härjade på Partille herrgård

LÄS MER:Så hamnade en 1 400 år gammal bautasten i Partille

ANNONS