Internationella Engelska skolans tillstånd har gått ut

Det blir ingen etablering av Internationella engelska skolan i Sävedalen. Nu har skolföretagets tillstånd löpt ut – och politikerna har beslutat att sätta stopp för skolan.
"IES etablerar endast nya grundskolor om kommunen bedömer att det finns ett behov av en sådan”, skriver skolföretagets pressansvarige i ett mejl till Partille Tidning.

ANNONS
|

För snart tre år sedan godkände utbildningsnämnden i Partille en nyetablering av den privata skolkoncernen Internationella Engelska skolan, IES. Koncernen ville bygga en grundskola för 600 elever i Sävedalen.

Tjänstemännen i Partille var negativa till etableringen och ansåg att den "kan komma att medföra påtagliga negativa följder för skolväsendet i kommunen”. Men Alliansen gick då med stöd av Sverigedemokraterna emot förvaltningen.

Samma år, i juni 2019, fick skolan tillstånd även av Skolinspektionen att starta skolverksamhet och etablera sig i kommunen. Det tillståndet gällde i ett par år, men gick ut i höstas eftersom ingen skola startades.

ANNONS

Någon ny ansökan har inte kommit in och i dagsläget saknar alltså koncernen ett tillstånd att starta skola i Partille.

Inget behov av en ny skola i Sävedalen

I veckan kom ännu ett bakslag för skolföretaget. Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott bestämde med en knapp majoritet att sätta stopp för IES etablering.

Avgörande var Centerpartiets hållning i frågan, som även fick stöd av två socialdemokrater i utskottet.

Centerpartiets gruppledare Anna Strand har tidigare förklarat att prognoserna i den lokalförsörjningsplan som kom under våren har varit avgörande för hur de har röstat.

– Den visar tydligt att det inte finns ett behov av en ny skola fram till år 2030, samt att det redan idag föreligger överkapacitet avseende skollokaler i Partille Kommun.

Ser risk för kommunala skolor

Strand utvecklar sin hållning med att det inte är ekonomiskt försvarbart att tillåta en ny skola av IES:s storlek i kommunen.

– Om kommunen skulle ge IES tillstånd av etablera sig på den tilltänkta tomten finns det även risk för nedläggning av kommunala skolor, då det blir tomma platser när elever väljer att byta till den nya friskolan.

IES etablerar skola om kommunen vill det

Ansvariga för den Internationella engelska skolan har nu valt att kommentera beslutet från politikerna.

"IES etablerar endast nya grundskolor om kommunen bedömer att det finns ett behov av en sådan”, skriver vice VD Jörgen Stenquist i ett mejl till Partille Tidning.

Men vad tänker ni om beslutet?

"Markanvisningen och detaljplanen är kommunens instrument för att säkerställa att ett behov av en ny grundskola finns och det är en fastighetsaktör, i det här fallet Skanska, som ansöker om denna. Om det blir avslag på en sådan ansökan så finns det ingen anledning för IES att ha någon åsikt om detta. Det måste vara kommunens bedömning av behovet som styr etableringen av nya skolor”, svarar Jörgen Stenquist.

Kommer ni göra en ny ansökan om att starta skola i Partille framöver?

"Om kommunen i framtiden gör en annan bedömning av behovet av en ny skola, och det finns en fastighetsaktör som visar intresse för att bygga en sådan är vi öppna för att på nytt inleda en diskussion. Vi vet att det finns en stor efterfrågan på skolor med vår profil över hela Sverige och redan i dag pendlar många elever från Partille ut ur kommunen då de har gjort ett aktivt val att gå på andra skolor än de som idag erbjuds i kommunen.”

LÄS MER:Internationella Engelska skolan fick nej av politikerna

LÄS MER:Oeniga politiker bromsar beslut kring Engelska skolan i Partille

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS