Här bryter de sig in på byggarbetsplatsen – mitt i natten

En man i 30-årsåldern från Partille bröt sig tillsammans med en kumpan in på en byggarbetsplats i Västra Frölunda tidigare i våras, men stöldkuppen varade inte länge. Efter att de två fastnade på övervakningskamerorna tog polisen männen på bar gärning.

ANNONS

Det var i början av april som ett larm inkom till polisen 03.43 efter att övervakningskameror på en byggarbetsplats i Västra Frölunda upptäckt rörelse i form av två mörkklädda män.

När första patrullen anländer ser de hur en personbil långsamt är på väg att köra ut från byggarbetsplatsen. Bakom den ser poliserna hur en garagedörr sakta sänks ner och innanför skymtar de en mörkklädd person.

– När personen ser oss går han längre in i byggnaden. Dörren stängs och vi kör fram och ställer patrullbilen så att personbilen inte kan lämna platsen, skriver polisen senare i sin rapport.

Visar falskt körkort

Bilen stannar då och poliserna går fram för att kontrollera föraren som sitter ensam i bilen. I passagerarsätet ligger det en skruvmejsel och föraren beskrivs som stressad.

När de ber om hans körkort tar han fram en plånbok och räcker fram ett.

– Föraren uppger att han heter det som står på körkortet och kan uppge en korrekt adress. Han kan däremot inte svara på de andra kontrollfrågorna som vi ställer.

Poliserna tar då ut den misstänkta mannen ur bilen och visiterar honom. I hans flickor hittas både en kniv och ett knogjärn och efter en husrannsakan i hans bil hittas en låda med flera verktyg som används vid byggarbete.

Mannen hävdar att han inte visste vad som var i lådan utan att det var en kompis som ställt dit den.

Hundpatrull hittar kumpanen

När poliserna sedan kollar upp ägaren till mannens bil är det inte den som den misstänkte identifierat sig som med körkortet, utan en annan man vars passfoto stämmer direkt överens med mannens utseende.

Trots detta fortsätter han att hävda att han är mannen på körkortet han visat upp.

Efter ett tag anländer ännu fler poliser till platsen tillsammans med en hundpatrull. En av hundarna lyckas sen inom kort lokalisera ännu en man som befinner sig inne på området.

När de visiterar mannen hittas ett batteri som visar sig passa perfekt i ett stulet verktyg som hittas i den andra mannens bil.

När polisen undersöker byggarbetsplatsen upptäcker de att ett hänglås till en container blivit uppbrutet och att banden vid stängslet klippts av.

”Jag har inte gjort någonting”

Båda de misstänkta männen grips och förs i polisbil till Sahlgrenska för narkotikatest och tas sedan med till förhör.

Under färden i bilen fortsätter mannen hävda att körkortet är hans, men uppger till slut att det inte stämmer.

I förhör menar han att han befunnit sig på platsen efter att ha besökt en kvinnlig bekant och bara var där för att vända bilen.

– Jag hade hälsat på en tjejkompis och så tänkte jag på vägen hem, jag går bara och tittar lite för jag skulle bara rensa skallen. Och så, på den vägen är det, säger han i förhör och fortsätter:

– Jag skulle max kunna få det till försök till inbrott, jag har inte ens varit inne på anläggningen, jag har inte gjort någonting, jag backade in lite på gruset och skulle köra vidare så, då kommer polisen och stoppar mig. That ́s it. Hur kan man då dömas för inbrott?

Polisen: Och de här verktygen som du hade i bilen?

– De har jag köpt, alternativt lånat av någon. Om det skulle vara ett specifikt verktyg man inte använder varje gång så. That ́s it.

Fyra månaders fängelse

I förhör med den andre mannen framkommer det till sist att han lämnat över flera verktyg som lagts i bilen.

Mannen och hans kumpan åtalas senare vid Göteborgs tingsrätt för stöld, grov olovlig körning, missbruk av urkund, brott mot knivlagen, rattfylleri och narkotikabrott. Efter analysen av blodprovet visade det sig nämligen att mannen kört bilen påverkad av narkotika.

I dagarna hölls huvudförhandlingen i målet och när tingsrätten gör sin bedömning av händelsen konstaterar de att det är bevisat att de båda tilltalade begått gärningen tillsammans och i samförstånd.

Förutom att de båda männen fastnade på övervakningskamerorna togs de även på bar gärning vid brottsplatsen.

Det visar sig även att Partillebon nyligen dömts för liknande brottslighet, bland annat dömdes han till fängelse i tre och ett halvt år 2019 för stöld och grov stöld.

Det aktuella brottet begick han under en tid då han var villkorligt frigiven. Tingsrätten beslutar därför att fyra månader av den tiden är förverkad och dömer mannen till ytterligare två månaders fängelse.

LÄS MER:Polisen varnar för inbrottsvåg i Partille – två gripna i Sävedalen

LÄS MER:Boende upptäckte inbrottstjuv i hemmet – blev knivskuren

LÄS MER:Man stängde in sig i friggebod i Jonsered – boende ringde polisen

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS