Elev bet lärare i handen på skola.
Elev bet lärare i handen på skola. Bild: Robin Aron

Elev blev tillsagd att sluta bråka – bet lärare i handen

En elev i en förskoleklass på en grundskola i Partille bet en pedagog i handen. Läraren skulle stoppa eleven från att bråka med andra elever i klassrummet när eleven istället vände sin ilska mot pedagogen. Händelsen anmäldes till Arbetsmiljöverket som nöjer sig med att arbetsgivaren satt in åtgärder för att det inte ska hända igen.

ANNONS

Det var i början av februari det hela utspelade sig på en grundskola. En elev som går i förskoleklass stoppades från att bråka med ett par andra elever i ett intilliggande klassrum. Då bet eleven istället pedagogen i handen. Hur skadad läraren blev framkommer inte. Men allvarliga tillbud anmäls till Arbetsmiljöverket, vilket också gjordes av skolan i slutet av februari.

– När hen blev stoppad blev hen utåtagerande mot pedagogen. Skolan har vidtagit en hel del åtgärder för att det inte ska återupprepas, säger Monica Engström, handläggare på Arbetsmiljöverket.

Anmälningar till Arbetsmiljöverket görs när ett allvarligt tillbud skett. Ledningen skolan hade fram till den 17 :e mars på sig att inkomma med svar på hur det hela gått till och vad skolan skulle göra för förkomma liknande händelser.

– De har vidtagit en hel del åtgärder. Och utifrån samtal med chefen framkommer att de har jobbat med åtgärderna och de har haft en god effekt, säger Monica Engström.

Pedagogen fått samtala med företagshälsovården

Exempel på åtgärder är hur pedagoger framöver ska bemöta eleven, men också att skolans elevhälsoteam och vårdnadshavare har haft samtal om hur de ska agera framöver. Enligt uppgift är det första gången nåt sådant sker kring eleven. Vidare ska pedagogen som drabbades erbjudits samtal med företagshälsovården.

– Nu fungerar det bra, konstaterar Monica Engström.

Vad händer med ärendet från er sida nu?

– De har vidtagit åtgärder. Att de jobbar med frågan och utifrån att de har sett förbättringar redan och ska ha uppföljningar i början av april, så bedömer inte jag att det föreligger brister i deras arbete. Det behövs inte göras en inspektion, så vi kommer lägga ner ärendet.

Även Huvudskyddsombudet ska vara insatt i ärendet och har fått yttra sig, vilket även det ses som en positiv sak av myndigheten.

Hur allvarlig är händelsen tycker du?

– Det är alltid svårt att bedöma, det är mellanmänskliga händelser. Det handlar om hur personerna som utsätts för det och hur de upplever det som hänt.

Skolan vill inte kommentera

Skolledningen har svarat på mejlen att de inte kommenterar ärenden avseende enskilda elever eller medarbetare.

”Det skolan vill kommentera kring den aktuella händelsen är att vi följt de rutiner vi har vid liknande händelser. Händelsen anmäldes när det skedde till Arbetsmiljöverket och är nu avslutat av Arbetsmiljöverket. Inga ytterliga åtgärder behöver vidtas kring den aktuella händelsen.”

LÄS MER:Unga vill ha nätkränkningar på schemat i skolan

LÄS MER:Elever laddar inför språkresa till Barcelona och Aix-en-Provence

LÄS MER:MMA-proffset som blev lärare – nu slår Rami nya rekord

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS