Därför jobbar slangbilen på kommunhusets tak

Vattenläcka eller avloppskaos? Nej, så allvarligt är det faktiskt inte. Slangbilen som i dagarna kunnat ses arbeta i området kring kommunhuset sysslar i själva verket med att suga bort sjösten från taket.

ANNONS
|

2020 fyllde Partilles kommunhus 50 år och sedan 60-talet har byggnaden stått stadigt bredvid kyrkan på Gamla Kronvägen.

De som haft ögonen på skaft när de rört sig i området på senare tid har dock kunnat lägga märke till att en lastbil utrustad med tank och en stor slang arbetat i närheten av byggnadens fasad.

Ingen dassolycka

De flesta av oss förknippar slangbilar med jobbiga olyckor som innefattar våra egna eller våra grannars avlopp, men något sådant trist har inte drabbat kommunhuset.

Istället använder man slangen för att suga upp dansk sjösten från byggnadens tak.

– Sjöstenen plockas bort för att vi behöver underhålla taket, förklarar Erik Elgered projektledare på Partillebo.

ANNONS

Gammal byggmetod

Under det lager av friliggande sjösten som finns på taket i dag ligger nämligen takpapp som suttit på platsen sedan kommunhuset byggdes och det börjar sjunga på sista versen.

– Sjöstenen ligger som ett grus ovanpå pappen. Det behöver förflyttas och tas bort så vi kan byta ut originalpappen mot ny. Att gruset ligger där gör att konstruktionen blir ganska tung och jag gissar att man gjorde så förr för att skydda pappen från uv-strålning. Nu är tanken att vi ska ersätta det med modern papp.

Så gruset ska inte läggas tillbaka?

– Nej, modern takpapp klarar uv-strålning som det är.

Exakt när man börjar riva bort pappen och ersätta den med ny är inget Partillebo kan svara på i dagsläget, men det är på gång i närtid och påbörjas så fort man sugit bort sjöstenen.

LÄS MER:Bussförarna vill ta paus i Jonsered – har väntat i två år utan resultat

LÄS MER:Skränande måsar stör i bostadsområden– jaktlag fick kallas in

LÄS MER:Den illgröna fasaden i Öjersjö byts ut för 600 000 kronor

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS