Bussförarna vill ta paus i Jonsered – har väntat i två år utan resultat

Västfastigheter lämnande in en ansökan för att bygga en pausstation i Jonsered för bussförarna för snart ett par år sedan. Men ännu har inget hänt. Chaufförerna som väntar på att elbussen ska laddas vid Jons väg önskar sig en plats där de kan ta en välbehövlig kaffe – eller bara lätta på trycket.

ANNONS
|

Förarna som kör rutten 512 till Jonsered måste ta en paus för att vänta på att bussen ska laddas vid Pantografen på Jons väg. Förarna blir stående i minst tio minuter och vill då också kunna kombinera den tiden med en paus.

Men för att kunna göra det så måste man ha en toalett och någonstans där chaufförerna kan ta sig en kopp kaffe. Det är en sak som Transdev arbetat för att få till intill Pantografen i Jonsered, men inte lyckats med hittills. I cirka ett och ett halvt år har företaget kämpat med att kunna bygga en liten stuga för att förarna ska kunna ta sin paus.

ANNONS

– Vi får inget bygglov helt enkelt av Partille kommun, säger Johan, depåchefen vid Transdev i Partille.

Chaufförerna som vänder elbussen vid Jons Väg och som arbetar för Transdev önskar sig en pausstation. De väntar cirka 10-15 minuter på att bussen ska laddas och hade önskat sig någonstans att kunna gå in och ta en kaffe och värma sig vintertid. Andom Habtay sitter oftast i bussen och kollar sin telefon för att fördriva tiden.

Skulle du vilja ha en pausstation här?

– Ja, gärna, så man kunde gå på toa och ta en kaffe.

Det finns en toalett uppställd vid vändplatsen som en tillfällig lösning redan, men det är en slags baja-maja som inte lockar, menar Andom Habtay.

– Nej, jag har aldrig använt den.

Andom Habtay önskar sig en pausstation vid väntplatsen i Jonsered. då skulle han kunna ta en fika eller gå på herrarnas.
Andom Habtay önskar sig en pausstation vid väntplatsen i Jonsered. då skulle han kunna ta en fika eller gå på herrarnas. Bild: Shamiram Demir

Om han behöver lätta på trycket brukar han hålla sig tills han kommer till resecentrum i Partille för att besöka herrarnas. Även kollegan Aber Altheeb hade gärna sett att det fanns en pausbod att använda medan bussen är på laddning vid pantografen i Jonsered.

– Då skulle jag kanske gå in och besöka toan och vila lite. Jag dricker inte kaffe, men mina kollegor skulle kunna göra det. Sedan så skulle man kunna vila lite därinne kanske. För om jag går ut här, vad ska jag göra?, säger hon och ser frågande ut.

Vad tänker du om att det inte finns just nu?

– Jag hoppas vi får det snart. Det är inte så lång tid vi väntar, men det hade varit bra att kunna gå in någonstans, säger Aber Altheeb.

För snart två år sedan gjordes ansökan om pausbod i Jonsered

Första ansökan om bygglov hos kommunen gjordes av Västfastigheter redan i juni 2020. De senaste handlingarna har kommit in nu i början av mars månad. Enligt kommunen har ansökan inte varit varit komplett.

– Från våra sida har vi saknat uppgifter, säger Tobias Persson som är bygglovschef på Bygg- och miljöförvaltningen.

Som vad då?

– Vem som är kontaktperson och så har det varit motstridiga uppgifter i ansökan.

Att kommunen inte har hanterat ärendet snabbt nog förnekas av bygglovschefen.

– Inte från vår sida. Däremot så kan det vara lite beroende på hur snabb sökande är på att komplettera.

Kan det vara nåt med den omgivande miljön i Jonsered som fördröjt det hela?

– Det är säkerligen en faktor, pausstationen måste anpassas till miljön, det är en speciell miljö och det blir ju en del i handläggningen.

Efter att en bygglovsansökan är gjord och komplett så har kommunen sedan tio veckor på sig att handlägga ärendet.

Många vändor fram och tillbaka om kompletteringar

Partille Tidning får ut ärendet med bygglovsansökan som gjorts av Västfastigheter i juni 2020, för snart två år sedan alltså. Men där inget beslut har fattats ännu. Utifrån underlaget kan man läsa att kommunen bett om kompletteringar vid ett flertal gånger. Det har handlat om bland annat färgen på pausboden som varit för mörk, men också mer skalenliga ritningar har efterfrågats vad gäller ”L-stödens placering” där handläggare bett att alla mått ska framgå tydligt. Kompletteringar har också begärts kring ”VVS-ritning/beskrivning för vatten och avlopp i boden”.

Pausboden kan bli ”tillhåll” för ungdomar i Jonsered

I mejlkonversationen mellan ansvariga på kommunen och Västfastigheter från i oktober 2021 framkommer också att det är viktigt med den upplevda tryggheten kopplat till bodens placering vid vändzonen. Det finns en oro för att pausboden kan bli ett slags ”tillhåll för ungdomar” i Jonsered.

Senast i december förra året skickade kommunens handläggare ut en ny påminnelse till Västfastigheter om att de måste komma in med kompletteringar. De skriver att ”begärda kompletteringar inte har inkommit trots upprepade påminnelser”. Den tredje mars skickades nya kompletteringar in.

Bodens placering en del av problemet

På det regionägda bolaget Västfastigheter, som har tagit över förvaltningen av Västtrafiks fastigheter sedan ett år, är man väl medveten med att pausboden i Jonsered försenats. En viktig del har varit att man varit oense om den exakta placeringen för pausboden.

– Sen är det väl så också att vi har lämnat in ofullständiga ritningar. Våra konsulter har kanske inte varit riktigt noga där. Vi har kompletterat nu och lämnat in alla ritningar till kommunen i förra veckan, så får vi se om det räcker, säger Bengt Turesson, fastighetsförvaltare för Västfastigheter som tagit över ärendet.

Enligt förslaget från i förra veckan ska pausboden placeras utmed vägen, strax bortanför bussarnas vändzon vid Jons väg.

Bengt Turesson: ”Vi hoppas att det här faller i god jord och att vi får ett besked snart”

Utöver placeringen har det också varit en de frågetecken kring höjden där boden ska stå. Tidigare var förslaget en stödmur i L-form gjord på tunn betong att ställa dit boden på. Men det var kommunen inte nöjda med. Nu är istället förslaget att göra en gabionmur.

– Vi hoppas att det här faller i god jord och att vi får ett besked snart, säger Bengt Turesson.

Bättre kommunikation ska snabba på ärendet

Han har nu en tätare kontakt med ansvarig handläggare och hoppas på att ett beslut ska komma snart.

– Jag vill ha en snabbare framdrift på beskeden, så nu ska vi ha stämma av så fort vi har lämnat in kompletteringarna, så får vi om de blir nöjda.

Pausboden på cirka 18 kvadratmeter byggs normalt inomhus och placeras sedan ut på platsen. Under tiden görs markarbetet där man drar in rör med vatten och el. Troligtvis kan pausboden vara på plats under hösten. Därinne kommer det finnas plats för två toaletter, ett kökspentry och ett hörn att ta en fika med bord och stolar.

– Vi börjar projektera så fort vi får ett positivt besked.

LÄS MER:Stökiga ungdomar ställer till det för Partilles busschaufförer

LÄS MER:Busschauffören om bältesanvändning: ”Max tre procent använder det”

LÄS MER:Hårdare biljettkontroll på bussarna – påstigning fram

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS