Skränande måsar stör i bostadsområden– jaktlag fick kallas in

Partillebo har problem med måsar som skränar och som attackerar hyresgäster i flera bostadsområden runtom i Partille. Under förra veckan kallades kommunens jaktlag in för att få bort måsarna. Boende har i sociala medier nu reagerat på att det skjutits mot måsarna.

ANNONS
|

Efter den första april är fiskmåsarna, och deras bon där det ligger ägg för ruvning, fridlyst enligt jaktförordningen. Men dagarna innan det datumet kunde boende i bland annat Björndammen notera den ovanliga synen att jägare sköt mot måsarna. Detta bekräftas av Partillebos förvaltningschef, som menar att måsarna är ett återkommande problem och att skjuta ner dem är en av åtgärderna för att komma åt problemet.

– Det är många hyresgäster som klagar på måsarna. Det är fastighetsägarens ansvar att göra något åt saken och då tar vi till olika åtgärder, förklarar Richard Stadler.

Att anlita kommunjägaren är en av flera åtgärder i jakten på måsarna.

ANNONS

– Han skjuter måsar i våra bostadsområden, för att hålla ner antalet så att störningen ska bli mindre för våra hyresgäster, konstaterar Richard Stadler.

Det har kommit blandade reaktioner från bolagets hyresgäster efter att de i förra veckan sett en jägare skjuta ner fåglar i området.

– Vissa gillar inte att vi gör det, men vissa tycker det är bra att någon gör något för att minska problemet, fortsätter Stadler.

När måsar får sina ungar så blir de protektionistiska, så personer som kommer i närheten blir attackerade. Det är ett problem för flera fastighetsägare, enligt Stadler. Måsarna bygger sina bon under taken och för att försvåra för dem har Partillebo satt ut piggar på taken, men också fått upp en del flygdrakar som svävar ovanför taken. Men inget verkar hjälpa de envisa måsarna.

– Nej. Det spelar inte så stor roll om vi gör åtgärder på våra fastigheter, så lägger de bo ändå.

Tiotal fåglar sköts ner under veckan som gick

Och under några dagar i förra veckan, innan första april, så hade kommunens skyddsjägare anlitats för att skjuta ner fåglarna. Ett tiotal fåglar kunde skjutas ner, enligt Partillebo. Men nu får de häcka och vara ifred, eftersom de är fridlysta mellan 1 april till till den 31 juli. Enligt en av dem som ingår i teamet av skyddsjägare, men som inte varit med och skjutit på några måsar alls, är det situationen som avgör vilken typ av vapen som används. Hagelgevär är ett alternativ, om skytten har fritt fält.

– Ibland skjuter man med kula och ibland med hagel, det varierar. Det är den som skjuter som är kunnig på det här, säger Hans Hellberg, jaktledare på Kåbäckens jaktlag.

Enligt honom tränar de som skyddsjägare en hel del under året.

– Träffar du bra så blir det inte så mycket liv i dem, med hagel på rätt avstånd är det bara godnatt. Den som tar sig an ett sånt jobb måste ha kunskapen att anpassa sig efter behovet.

Behöver man vara orolig för att fåglarna lider?

– Nej, men det är människor som skjuter, man kan väl misslyckas. Har man ordning och reda på grejerna så blir det bra för det mesta.

Reaktioner på sociala medier: ”Bedrövligt gjort av Partillebo!!”

Tilltaget med jägare i bostadsområdena har upprört en del hyresgäster som skrivit av sig på sociala medier.

”Och där föll Partillebo's slogan "Bo på landet mitt i stan" och blev istället: ”Bortrensning av landet mitt i stan" ”

”Bedrövligt gjort av Partillebo!”

”Man gör det direkt !!! Inte när det är klart”

”Dålig stil, låt djuren vara, dom som inte tål djur kan fan flytta till stan, finns snart inga djur kvar efter all skövling av skog, bara massa jävla hus och ökad trafik”

”Det värsta är nog att han skjuter med ett luftgevär vilket inte dödar fåglarna direkt om han inte har en jäkla tur... har sett flera ligga på marken en bra stund och försöka ta sig upp men som blir liggande pga skador”

Men det finns de hyresgäster som är glad över att Partillebo tar i med hårdhandskarna och som försvarar tilltaget:

”Förra året blev fåglarna galna på min gård. Jag anser att på gårdar som våra där det rör sig mycket barn måste barnens säkerhet gå först.”

”Mycket bra att kommunen skjuter av fåglar. Detta har jag väntat på länge. Hoppas de får bort måsarna från centrum så det inte blir lika illa som förra året.”

Måsar attackerar hyresgäster

Att fiskmåsarna är skräniga och väsnas och inte låter hyresgästerna få sova är en sak som stör. Men dessutom ska personer ha blivit direkt attackerade av måsarna.

– När måsungarna kläcks om någon månad och kommer ner på backen, då är de där alla andra rör sig. Det är då måsarna går till angrepp, säger Richard Stadler för att förklara varför måsarna blir direkt farliga.

Problemet med skränande måsar som flyttat in i bostadsområden är ett problem som funnits under lång tid. Det har varken minskat eller ökat, enligt Partillebo.

Har ni fått bukt med måsarna genom de olika åtgärderna?

– Nej. Men hade vi inte gjort det här så hade det varit ett större problem.

Kan ni göra mer på sikt som kan störa ut måsarna och få bort dem från bostadsområdena?

– Det är väl med förebyggande åtgärder vi kan jobba, men taken är stora och det finns många utrymmen där de kan bygga bo. Det är inte helt enkelt, säger Richard Stadler.

Ingen lösning på lång sikt att skjuta ner fåglar

På kommunen anser man inte att skjuta ner fåglar är en långsiktig lösning.

– Det är mer effektivt att förhindra störning genom att exempelvis ta bort lättillgängliga boplatser, när det är tillåtet, och minska möjligheterna för fåglar att hitta föda i området, säger miljöchefen Fredrik Berlin på Bygg- och Miljöförvaltningen.

Han råder allmänheten att inte lägga ut mat som gör att måsar lockas dit. Dessutom ska komposter och soptunnor skötas så att de inte drar till sig fåglar eller andra skadedjur.

– Andra åtgärder som kan ha en varaktig effekt är att fastighetsägare rensar tak och hängrännor från gamla bon och gör dem otillgängliga. Till exempel genom att spänna upp trådar eller att piggar sätts upp på kanter och avsatser och hindrar fåglarna från att sätta sig eller bygga bo, säger Fredrik Berlin.

LÄS MER:Möss härjar på boendet – Stig fick soffan söndergnagd

LÄS MER:Världskända pippin tillbaka i Jonsered: ”Dra mig baklänges!”

LÄS MER:Ekåsens gård drabbas hårt av restriktioner – kan få slå igen

Fiskmåsen är fridlyst

Fiskmåsen är fredad i hela landet under häckningssäsong mellan den 1 april till den 31 juli.

Det är under denna period inte heller tillåtet att förstöra fåglarnas bon eller ta och förstöra deras ägg.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS