Den illgröna fasaden i Öjersjö byts ut för 600 000 kronor

Nu ska områdeshuset för Partillebo få en ansiktslyftning. Den illgröna färgen som varit utskälld av boende i området ska nu bytas ut mot en olivgrön nyans. Arbete med att få upp de nya fasadplattorna ligger på 600 000 kronor. ”Onödigt” tycker de som utför jobbet.

ANNONS

LÄS MER:Partillebos husfärg sticker i ögonen på grannarna

Det var för drygt ett och ett halvt år sedan som det nya områdeskontoret för det kommunala bostadsbolaget Partillebo blev klart i Öjersjö. Men det stack ut med sin illgröna nyans och retade både boende och föreningar i Öjersjö. Reaktionerna på sociala medier lät inte vänta på sig.

"Skitfult bygge som är helt uppåt väggarna galet!"

"Mina gamla morföräldrar vänder sig i gravarna. Vilken skymf och smälek invid Öjersjö, skulle de sagt."

"Provocerande"

"2020 års Kasper kalkonpris för fulaste byggnad!?"

LÄS MER:Efter kritiken: Partillebos gröna områdeskontor ska byta färg

Vd:n ville inte ändra färgen – men politikerna beslutade annat

Men i en artikel som GP skrev i samband med detta var vd:n för Partillebo säker på att färgen var där för att stanna.

"Vi avser inte att ändra färgen på vårt kontor som ingår i bolagets profilprogram sedan 2015", skrev då Katarina Elfverson, vd för Partillebo.

Men så kom politikerna in i bilden och det beslutades trots allt att byta ut färgen som stack ut lite väl mycket i området. Och så i förra veckan påbörjades arbetet med att byta ut fasadplattorna på huset till en mildare och dovare nyans i grönt.

– Det är väl styrelsen som bestämt det här, säger Rickard Stadler, förvaltningschef på Partillebo utan att lufta någon åsikt i frågan.

Linus Höök: ”Vissa tycker att det är bra, men vissa tycker att det är helt onödiga pengar, så vi får höra både och.”

Två snickare arbetar med att göra jobbet sedan en dryg vecka. De byter den illgröna fasaden mot en olivgrön mjukare nyans som bättre smälter in med de omgivande bostäderna i Öjersjö. En del av de som bor i området kommer fram och luftar sina åsikter till de båda snickarna som gör jobbet.

– Vissa tycker att det är bra, men vissa tycker att det är helt onödiga pengar, så vi får höra både och, säger Linus Höök.

Linus Höök är en av två snickare som ska byta ut de illgröna plattorna på fasaden till områdeskontoret i Öjersjö.
Linus Höök är en av två snickare som ska byta ut de illgröna plattorna på fasaden till områdeskontoret i Öjersjö. Bild: Shamiram Demir

Vad tycker du själv då?

– För min del så tycker jag att det är lite onödigt faktiskt att det byts, med tanke på att den här färgen används i resterande områden, säger Linus Höök.

Anonym anställd på Partillebo: ”Det är ju den här färgen vi har på allt”

Även personal inne på områdeskontoret i Öjersjö är benägna att hålla med om att pengarna på 600 000 kronor kunde använts till annat, men de vill inte ställa upp med namn och bild i tidningen.

– Det är ju den här färgen vi har på allt, säger en anställd som har en illgrön tröja på sig.

Huvudkontoret är också illgrönt – dock inte aktuellt att byta ut

Men beslutet att göra om färgen till en mildare som bättre smälter in med områdets karaktär och som togs i maj förra året stöds fortfarande av styrelseordföranden i Partillebo.

– Det hade varit bättre om vi hade sluppit den kostnaden givetvis, men vi fick inte veta det förrän efteråt, säger Otto Natt och Dag (M), som är fortsatt nöjd med beslutet där han fick fälla avgörandet eftersom styrelsen var oenig.

Men det har varit en del reaktioner även på beslutet att riva upp fasadplattorna efter bara ett år.

– Det har varit mestadels positiva reaktioner, konstaterar Otto Natt och Dag.

De andra områdeskontoren smälter in bättre med sin omgivning. Men även huvudkontoret för Partillebo, som ligger intill Allum, har samma illgröna färg som den som nu tas ner i Öjersjö.

LÄS MER:Konstgräsplan för Jonsereds IF försenas av rasrisk

Ska man byta ut den där också?

– Nej, jag tänker att det inte stör lika mycket där, för byggnaden sitter ihop med andra byggnader, så det blir ett ärtigt inslag. Men i Öjersjö är det en solitär byggnad, den är stor och ensam, förklarar Otto Natt och Dag.

Samtidigt har reaktionerna från omgivningen i centrum inte alls varit i den utsträckning som det har varit i Öjersjö.

– Det stör inte lika mycket, men hade jag fått välja så hade jag inte valt den färgen där heller. Huvudkontorets fasad smälter bättre in i miljön, den syns inte lika mycket.

LÄS MER:Elev slog i huvudet på hal skolgård – mamman kritisk

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS