Chefen på botaniska hyllar grönskan – i Partille

Göteborgs botaniska trädgård är en av de mest kända parkerna i Europa med över 16 000 växtarter. Men trots parkens unika växtlighet föredrar förvaltningschefen, Hanna Tornevall, Partilles gömda skogsvägar och blomstrande natur.

ANNONS
LocationPartille||

Regnet öser ner på Botaniska trädgårdens alla blommor, växter och träd. Vinden visslar och blommorna viftar vilt. Regnet smattrar på kontorets fönster och Hanna Tornevall kikar ut över de grönskande växterna.

– Regnet är välbehövligt när det har varit så varmt, berättar hon med ett leende.

Hanna Tornevall, som titulerat sig Partillebo sedan 1997, efterträder Mari Källersjö som nu gått i pension.

Efter en introduktionsmånad i maj påbörjade Tornevall sin tjänst som förvaltningschef den 1 juni. Tornevalls betydelsefulla erfarenhet av att leda forskningsnära verksamheter har givit henne kraften till att ta sig an Botaniska trädgårdens många krävande projekt, med miljöfrågor i fokus.

ANNONS

– Vi har flera projekt på gång med bland annat nya växthus och ett besökscentrum. Det kommer ta lika många år att bli klar som Västlänken, säger Tornevall med ett skratt.

Trogen Partillebo

Hanna Tornevall har bott i Sävedalen sedan 1997 men alltid jobbat i Göteborg.

– Jag känner inget behov av att flytta till Göteborg, det är ju bara att pendla. Jag trivs i Sävedalen och att vara nära naturen.

Det är Partilles påtagliga natur och växtlighet som fångat Tornevalls hjärta. Ett favoritställe är Jonsereds Trädgårdar men även Partilles många skogsstigar.

– Jag tycker om Partilles omgivningar – det finns många fina områden. Jonsereds Trädgårdar är en oas för Partilleborna.

Som Tornevall påpekar har Partille kommun en vacker växtlighet, men i jämförelse med Göteborgs botaniska trädgård är den relativt enkel. Den botaniska trädgården har en unik växtlighet med varierad klimat, olika zoner och höjder som möjliggör att tusentals växter kan frodas. Parken har i uppgift att samla och bevara unika växter, visa upp dem för allmänheten samt forska.

– Botaniska är svårslagen som en av Europas finaste botaniska trädgårdar.

Miljöfrågor i fokus

Hanna Tornevall, som har en filosofie magisterexamen i miljövetenskap, har alltid varit engagerad och intresserad av miljön. Detta är något som lockade henne till tjänsten som förvaltningschef på Göteborgs botaniska trädgård.

– Botaniska är en levande trädgård som alltid förändras.

Mycket av Botaniska trädgårdens arbete är kopplat till forskning och de har ett tätt samarbete med Göteborgs universitet. Med miljöfrågor i fokus har ett antal projekt initierats. Bland annat forskas det om vilka träd som bäst hanterar luftföroreningar.

LÄS MER:Få växterna att överleva när du åker på semester

LÄS MER:Här är männen bakom Knivens stora makeover

LÄS MER:Nu kan du vinna priset för Västra Götalands mest otippade odlingsplats

ANNONS