Trädgårdsmästarna Robert Stenbom och Linda Söderlund tipsar om hur du tar hand om dina växter på bästa sätt.
Trädgårdsmästarna Robert Stenbom och Linda Söderlund tipsar om hur du tar hand om dina växter på bästa sätt. Bild: Laura Vandelin

Få växterna att överleva när du åker på semester

Sommaren är här och många åker på semester. Ofta får både barnen, hunden och ibland katten hänga med, men växterna stannar oftast hemma. Här ger trädgårdsmästaren Robert Stenbom sina bästa tips om hur du kan få växterna att överleva i din frånvaro.

ANNONS
|

Det finns flera smidiga sätt för att hjälpa växterna att överleva när man åker bort, enligt trädgårdsmästaren Robert Stenbom ska man i första hand försöka hitta sig en snäll granne.

– Det absolut bästa är att ha någon som kommer och vattnar blommorna åt en. Man får fjäska med någon granne, säger han.

Till vardags tar han själv hand om tusentals växter på Blomsterlandet i Partille och har lång erfarenhet av att ta reda på vad växter vill ha, där något av det mest grundläggande är vatten.

Semestervattnare

Likt oss människor behöver de flesta växterna vatten för att överleva, men under semestern kan det bli svårt att se till att de får i sig tillräckligt. Och får man inte tag i någon granne som kollar till växterna så är det enligt Robert Stenbom inte kört – det finns också semestervattnare av olika slag som vattnar växten automatiskt.

ANNONS

Men är tiden knapp och man varken hinner införskaffa sig någon blomvakt eller automatisk vattnare får man göra det bästa av situationen för att förbereda växterna för överlevnad.

– Då får man vattna upp växten och kanske ställa de i norr-fönstren, säger Robert Stenbom.

– Bort från solen i alla fall, inflikar Linda Söderlund som arbetar tillsammans med Robert Stenbom som trädgårdsmästare på Blomsterlandet.

Man kan även dra ner persiennerna och vinkla växten eftersom den kan må bra av lite ljus, men inte direkt sol.

Inte övervattna

Man kan tro att det kan vara taktiskt att nästintill dränka växten i vatten innan man reser bort i hopp om att det ska hålla hela semestern, men så är sällan fallet.

– Många växter dör av övervattning. Vissa växter tål det men de flesta måste hinna torka mellan vattningen, säger Robert Stenbom.

En del växter kräver inte lika mycket omsorg som andra. Därför kan det vara ett smart val att införskaffa växter som inte behöver vattnas lika kontinuerligt, så som suckulenter. Suckulenter är växter med tjocka blad som själva lagrar vatten i bladen vilket gör att de klarar av att överleva ganska bra på egen hand. Alla kaktusar är suckulenter.

Tåligare växter

Vill man fylla hemmet med växter på sommaren och man vet att man kommer resa iväg, brukar trädgårdsmästarna Robert Stenbom och Linda Söderlund, rekommendera just suckulenter eller sidenväxter.

– Man kan även köpa sig en Aloe Vera men inte ställa den i gassande sol, säger Linda Söderlund.

Hon tycker även att det kan vara lönt att planera in sina blomköp.

– Ska man köpa blommor på sommaren, spara det tills du kommer hem om du vet att du ska åka iväg, i stället för att köpa blommor innan du åker bort.

När du kommer hem igen

När man är på plats bland sina växter igen är det viktigt att ta hand om dem som man gjort tidigare. Är de torra får man vattna upp dem med lagom mycket vatten och ställa de i soliga fönster när man nu kan ha koll på de igen

– Man dränker inte växten utan bara vattnar upp den så den blir fuktig och har bladen torkskador så får man klippa bort de bladen, säger Robert Stenbom.

En genomsnittlig växt ska kollas igenom iallafall en gång i veckan. Har man växter som man märker är törstigare så kan det vara bra att flytta de bort från solen.

LÄS MER:Denny extraknäcker med hemleverans av familjens egenproducerade äppelmust

LÄS MER:En positiv effekt av pandemin – mer utomhusträning

LÄS MER:Blomsterprakt i Jonsered: ”kommit ovanligt långt i år”

ANNONS