Här är männen bakom Knivens stora makeover

Den gamla industrilokalen Kniven vid Partille station har sedan i vintras förvandlats till något helt annat – men resan dit har varit lång. En blomstrande skaparverkstad och evenemangsplats växer sakta fram – allt tack vare fem mäns hårda arbete.
– Första dagen blev vi lite chockade, det var så mycket att göra, säger Ismael Issa, en av de som renoverat lokalen.

ANNONS
|

Kniven har under de senaste månaderna gått från att vara en övergiven tom industrilokal till att nu blomstra till en färgglad byggnad fylld av målningar, växter och blommor. Föreningarna man kommer kunna se är bland annat återbruk, där föreningar reparera och målar om gamla möbler, krukmakeri och byggande av egna tavelramar.

Men lokalen har inte gjorts om av sig själv – Samer Alhaffar, Ismael Issa, Teklemariam Muluegeta, Alireza Bakhshizadeh och Adnan Kablawi är de fem männen som varit med sedan december i projektet Kniven. Sedan dess har de arbetat hårt för att göra om byggnaden, både på in- och utsidan.

ANNONS

– Det har varit tufft men också jätteroligt. Jag är tacksam över att få vara en del av det här projektet, säger Ismael Issa.

”Blev lite chockade”

När arbetsmarknadsenheten kom dit en kall vinterdag märkte de direkt att det var mycket som skulle behöva röjas. I över ett halvår har de ägnat sina dagar åt att plantera, vattna, måla, bygga och varit med i att göra om den enorma lokalen på 7 000 kvadrat meter.

– Första dagen blev vi lite chockade. Det var så mycket att göra och mycket skräp och damm överallt. Men det har blivit fint, säger Ismael Issa.

Han drev tidigare en livsmedelsaffär innan han flydde till Sverige 2017 och idag bor med familjen i Sävedalen.

De tre kollegorna känner inte varandra sen tidigare men man märker att deras arbete har fört de samman. John Carlsson, projektledare för Kniven är glatt imponerad över killarnas arbetsvilja.

– De har jobbat på extremt bra. Att städa hela kniven räknade vi ut skulle ta över sex månader, men grabbarna gjorde det på tre månader. Allt man ser när man går förbi kniven, är killarnas hårda jobb, säger han.

Lokalen kommer ge möjlighet att verka

Nu planeras en hantverksförening och skaparverkstad där vem som helst kan ansöka om att vara en del av föreningen.

– Vi har tillgång till lokalen dygnet runt så man hoppas ju att man får tag i några nattugglor för då kommer det vara upplyst här stor del av dygnet, säger projektledaren John Carlsson.

Arbetsmarknadsenheten har förberett för skaparverkstaden, och de som ansöker till att bli hantverkare i föreningen kommer ha tillgång till att jobba i lokalen kostnadsfritt. Det enda kravet är att det ska få hållas öppet hus då och då.

– Det är ju delvis för deras skull också såklart. Då får de möjlighet att visa upp och ställa ut vad de gör och sälja om de har någonting, säger John Carlsson och fortsätter:

– Lokalen är ju lite rustik. Så om det blir ett hack här och där så gör det inget. Det är ju betonggolv så åker det en kruka i marken så är det lugnt liksom.

Hantverkarna får fria händer

De som kommer befinna sig i lokalen som hantverkare kommer själva kunna lägga upp det lite hur de vill ha det. De får designa om lokalen om de vill och de får själva välja hur uppdelade eller inte de vill vara.

– De kanske vill bygga små bås som de får jobba i eller så vill de ha en öppen yta där det är okej att låna varandras redskap. Det bestämmer de själva.

John hoppas på en väldigt aktiv förening och att den ska växa sig stor.

– Framförallt hoppas jag på att de som är här känner att de får ut mycket av att vara här.

I den andra lokalen som befinner sig i kniven kommer det byggas ett återbruk internt i kommunen som John Carlssons medarbetare kommer att vara ansvariga över. Han hoppas på ett samarbete mellan lokalerna som endast är uppdelade med en dörr.

Öppnar i höst

Hantverksföreningen kommer, om allt går som det ska, komma igång under september månad. När föreningen är på plats har de fri tillgång till lokalen och bestämmer själva hur de inreder den och vad de vill göra. Hur många som kommer få plats i lokalen är ännu oklart.

– Att det kommer vara få personer som vill vara med i föreningen tror jag inte, det kommer nog inte vara ett problem. Jag tror det kommer finnas ett väldigt intresse när det här kommer ut.

LÄS MER:Full fart på Kniven: ”Vi hoppas vara klara till nationaldagen”

LÄS MER:Efter storbranden i Björndammen: Så minns kollegorna Mazen

LÄS MER:Daniels bilder syns på Kniven: ”Många går förbi”

ANNONS