Vildsvinen hotar kyrkogårdarna – nu ber kyrkan om hjälp

Både Jonsereds och Kvastekullas griftegård har länge haft problem med allt mer närgångna vildsvin. Gustav Linde, som arbetar på expeditionen vid kapellet, fick nyligen syn på en enorm gris utanför fönstret – mitt på ljusa dagen.
– Vi kan inte göra mer än att ringa till kommunen och be att de skjuter av, säger Sanna Björlin, kyrkogårdschef.

ANNONS

Problemen med vildsvin i stadsnära miljö är något som Partille kommun inte är ensamma om. Under de senaste åren har man sett en ökning av stammen nationellt genom att titta på antalet trafikolyckor där vildsvin är inblandade. Det pågår också just nu ett arbete på Naturvårdsverket där man försöker ta fram en mer lämplig inventeringsmetod för att uppskatta hur stor vildsvinsstammen faktiskt är i Sverige.

En av de som märkt av utvecklingen i Partille är kyrkogårdsförvaltningen. Kyrkogårdschefen Sanna Björlin berättar hur det framförallt på Jonsereds kyrkogård tagit sig in flera vildsvin som bökat upp marken.

– De gick inte direkt på gravarna men på gräset intill. Nu har vi fått sätta upp elstängsel runt alltihop, säger hon.

LÄS MER:Första advent – då fylls Partille kyrka med besökare

”Kan inte hägna in hela Kvastekulla”

Sedan dess har situationen blivit något bättre där men på Kvastekulla griftegård är det svårare för kyrkoförvaltningen att göra en liknande åtgärd.

Eftersom kyrkogården ligger alldeles intill skogskanten rör sig vildsvinen ofta nära området. Men eftersom det är så pass stort och genomskärs av vägar är ett elstängsel här inte ett alternativ.

– Vi kan inte göra mer än att ringa till kommunen och be att de skjuter av. Vi kan inte hägna in hela Kvastekulla, det är omöjligt, säger Sanna Björlin.

LÄS MER:Nästan 100 år gamla kyrkan brann – ersattes av glasslager

Oroliga att de ska komma längre in

För att vildsvinen ska kunna böka hela vägen ner till urnorna i sin jakt på mat krävs det däremot ganska mycket. Enligt Sanna Björlin ligger de på ungefär 70 centimeters djup, vilket ger en viss trygghet, men oron finns i bakgrunden.

– Än så länge har de hållit sig mest ute i periferin, precis i utkanterna, men vi är oroliga att de ska komma längre in. Det vill vi verkligen inte, säger hon.

Hittills har de skymtats bland annat vid ”Urnlund norr” på Kvastekulla griftegård där de bökat sönder gräsmattans ytskikt.

– Vi är omgärdade av skog överallt och de håller sig i skogskanten, men de har varit framme på en av vägarna. Det var i alla fall inte så farligt eftersom vi hade träflis som marktäckare där.

LÄS MER:Så röstade Partilleborna i kyrkovalet

Sprang rakt över området – mitt på dagen

Ingen person som arbetar eller vistas på Kvastekulla griftegård har hittills behövt konfronteras av vildsvinen men Gustav Linde, som arbetar som assistent inne på kyrkogårdsexpeditionen, skymtade för ett tag sedan något stort röra sig utanför fönstret.

– Jag satt vid datorn där jag har utsikt över en liten äng som går längs backen ner mot Partille. Det var då jag plötsligt såg något stort röra sig i ögonvrån. Jag funderade först på vad det kunde vara, det var först när jag såg ett tryne jag insåg att det var en gris, säger han.

Tidigare hade Gustav Linde endast sett vildsvinen i gryning och skymning, men detta var vid ettiden – mitt på blanka dagen.

– Den var riktigt stor, jag minns inte exakt men man reagerade på den. Sen sprang den vidare in i skogen, säger han.

LÄS MER:Välbesökt på församlingshemmet ”Stort intresse”

”Synd när de tar över”

Hans första tanke efter att han insett att det var ett vildsvin var att han hoppades ingen skulle komma gåendes uppför backen och stöta på det. Som tur var fanns ingen på området just då.

– De är spännande djur, men det är synd när de börjar ta över, säger Gustav Linde.

Sanna Björlin förklarar att hon pratat med jägarna och genom dem förstått att vildsvinen vanligtvis är väldigt skygga djur, trots allt.

– Det är tur att de inte vållat större skada än. Vi hoppas att kommunen kan hjälpa oss med detta, säger hon.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS