Välbesökt på församlingshemmet ”Stort intresse”

Under söndagen var det sista chansen för Svenska kyrkans medlemmar att rösta i kyrkovalet. Partille församlingshem var välbesökt under dagen och en av de som valde att gå och rösta var Adam Rexius.
– Det är viktigt att man utöver sin demokratiska rätt, säger han.

ANNONS

Svenska kyrkan drar in miljarder i skatteintäkter varje år och har länge varit en stor samhällsaktör. Ofta spelar den en stor roll för många vid viktiga stunder i livet – som dop, begravning och bröllop.

Trots detta röstar ungefär endast 20 procent av de 5,7 miljoner medlemmar Svenska kyrkan har i kyrkovalet. Därför hoppas Åse-Lill Törnqvist, chefssekreterare vid Svenska kyrkan i Partille, att ännu fler sluter upp i år och tycker till.

– Det är viktigt att rösta så man är delaktig i kyrkans uppdrag och arbete. Här i Partille har vi till exempel en viktig diakonal verksamhet för utsatta i kommunen, barnverksamhet och körer, säger hon.

ANNONS

Under valdagen är församlingshemmets vallokal välbesökt och under tiden det har gått att förtidsrösta har det också varit intensiva dagar, vilket bådar gott.

– Vi har haft ett förvånansvärt stort intresse, mellan 60 till 100 förtidsröstande har varit här varje dag, vilket är väldigt roligt, säger hon.

Viktigt att påverka där man kan

Av Partilles 39 457 invånare var 19 968 medlemmar i Svenska kyrkan vid senaste mätningen 2020, vilket är en minskning jämfört med föregående år.

Två av de som valde att rösta i år är Adam Rexius och sambon Karin Benjaminsson.

– Det är viktigt att man utöver sin demokratiska rätt. Just i det här valet har jag inte brytt mig om någon särskild fråga, men det också viktigt att rösta för att de partier man inte vill ska få inflytande ska kunna ta plats, säger Adam Rexius.

Karin Benjaminsson instämmer och menar att det är viktigt att rösta för att kyrkan ska kunna få möjlighet att göra det som är bra.

Hbtqi-frågor och skogsbruk

Enligt Åse-Lill Törnqvist är det några frågor som tycks ha stuckit ut i årets val. Dels hbtqi-frågan och dels hur kyrkan ska förvalta den skog den äger.

– Skogsbruket är en het fråga i dag. Vi har också ofta fått frågor i vallokalen från de som vill rösta vilken nomineringsgrupp som står för hbtqi-personers rättigheter, vilket inte alltid är helt lätt att veta, säger hon.

Många håller med om att det är svårt att orientera sig i kyrkovalet. Åse-Lill Törnqvist förklarar att det kan bero på att en del nomineringsgrupper inte har någon organisation bakom sig som kan göra reklam, utan det är bara personer som helt enkelt vill bidra.

– Vi i pastoratet intervjuade några av huvudpersonerna som står högst upp på valsedlarna till kyrkofullmäktige om vad de tyckte i de viktigaste frågorna. Det har kunnat vara ett bra underlag, säger hon.

”Tar ett gemensamt ansvar”

En lokal fråga som orsakat het debatt är Kåsjögården vara eller icke-vara. Det har varit något som splittrat nomineringsgrupperna.

– Det blir värdefullt att se vad medlemmarna nu röstar på, då tar vi ett gemensamt ansvar, säger hon.

En annan Partillebo som valt att rösta under söndagen är Niklas Petersson. Han tycker ingen fråga är särskilt viktig men ser en stor betydelse i att påverka vilken inriktning kyrkan ska ha.

– Jag tycker de är lite vilse i hur man ska förhålla sig till saker och ting. Det är viktigt att fundera över hur kyrkan kan modernisera sig, säger han.

Så röstade Partilleborna

RESULTAT I KYRKOFULLMÄKTIGE

• Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK): 44,1%

• Arbetarepartiet – Socialdemokraterna (S): 28,22% (32,83%)

• LEVANDE KYRKA i Partille pastorat (LKiPp): 19,18% (28%)

• Sverigedemokraterna (SD): 8,5% (7,87%)

Valdeltagandet i Partille pastorat låg i år på 18,58% vilket är en ökning sen föregående val, då 17,26% röstade.

Förra valets resultat står inom parentes efter resultatet i år.

Totalt fick man under söndagen in 3 035 röster, varav 2 941 var giltiga.

Fakta: Kyrkovalet

År 2000 skildes Svenska kyrkan från svenska staten. Sedan dess ansvarar Svenska kyrkan själv för kyrkovalet, som äger rum vart fjärde år.

I kyrkovalet har alla 5,7 miljoner medlemmar rätt att rösta om vilka som ska vara med och bestämma i Svenska kyrkan de kommande fyra åren. Som medlem i Svenska kyrkan får man rösta i tre olika instanser:

Kyrkofullmäktige styr församlingarnas arbete lokalt.

Stift är kyrkans regionala instans som styr arbetet i respektive stift. Stiftens grundläggande uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet i stiftet, enligt Svenska kyrkans hemsida.

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Där fattas beslut om frågor som rör hela Svenska kyrkan.

Medlemmar i Svenska kyrkan kan rösta på olika nomineringsgrupper och deras kandidater. Det finns nomineringsgrupper som är knutna till partipolitiska partier.

Källa: Svenska kyrkan

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS