Trots offensiv marknadsföring råder det personalbrist inom vård- och omsorg i Partille.
Trots offensiv marknadsföring råder det personalbrist inom vård- och omsorg i Partille. Bild: Andreas Olsson

Vikarier inom vården i Partille hoppar av – personalbrist i sommar

Trots att sommaren är här saknas fortfarande semestervikarier inom vård- och omsorg i Partille kommun. Vikarier som anställts hoppar av – och arbetskraften sinar.
– Det blir svårare år för år, och det blir svårare med rekryteringen oavsett sommar eller inte, säger Erika Hägg, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

ANNONS

Att få tag på vikarier är alltid en utmaning inom äldreomsorgen. Erika Hägg, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen, säger att vikarier ofta hoppar av och att det generellt sett finns färre personer att rekrytera.

Problemet syns även inom funktionsstöd som exempelvis LSS.

– Generellt sett ser det okej ut. Men det blir svårare år för år, och det blir svårare med rekryteringen oavsett sommar eller inte. Det är inte kris, men vissa enheter har en del luckor att täcka.

Satsat hårt på marknadsföring

Inför rekryteringen i år har de tidigt gått ut med annonser och använt sig av olika kanaler för att marknadsföra sina tjänster. De hör också av sig till tidigare praktikanter och de som är klara med sina studier.

ANNONS

– Vi behöver jobba med detta i Partille och det behöver man ju i alla kommuner. Vi behöver vara attraktiva och använda andra arbetssätt som kräver färre personer för det finns färre personer på arbetsmarknaden i framtiden. Vi försöker också överanställa för att ha en liten buffert, säger Erika Hägg.

HR-chefen positiv

Mats Nilsson, HR-chef i Partille kommun ser dock framsteg när det gäller att få tag på vikarier till äldreomsorgen. I år har sommarrekryteringen inom äldreomsorgen för första gången hanterats på centralt håll. Inför årets rekrytering har de haft fler annonser, marknadsfört tjänsterna mer och centraliserat processen.

– Det ser bättre ut, exempelvis gällande undersköterskor, det är kul att se att det lönar sig, säger Mats Nilsson.

LÄS MER:Extrapengar till ungdomsaktiviteter – nu är sommarprogrammet klart

LÄS MER:Ny vd för Partillebo utsedd –HR-chefen Mats Nilsson väljs in i slutet av maj

LÄS MER:Extra valfokus på lektionerna för förstagångsväljarna på Partille gymnasium

ANNONS