Extra valfokus på lektionerna för förstagångsväljarna på Partille gymnasium

Partille gymnasium kör extra valfokus under lektionstid – för att uppmuntra sina elever att rösta. Nyligen fick eleverna besök av ungdomspartierna i skolorna.
– De gav mig en större inblick i det hela, säger blivande förstagångsväljaren Isabella Tomac.

ANNONS
|

Marcus Jigenheim är lärare på Partille gymnasium och undervisar i bland annat samhällskunskap. För honom är det viktigt att ge förstagångsväljarna de bästa förutsättningarna inför höstens val. För några veckor sedan besökte hans samhällsklass riksdagen i Stockholm och valet är ett återkommande ämne under samhällslektionerna. Han uppmuntrar även alla som kan rösta till att rösta.

– Får man dem att rösta första gången så kommer de antagligen att rösta nästa gång och nästa gång. Därför är det viktigt att uppmuntra eleverna till att faktiskt rösta i september.

För Marcus Jigenheim är det även viktigt att få eleverna att förstå hur de ska förhålla sig till all information som finns om partierna. Stort fokus riktas åt att lära eleverna att vara källkritiska och att man ska ta mycket med en nypa salt av den information som finns på olika sociala medier.

ANNONS

Det politiska intresset varierar

Bland eleverna på skolan varierar det mycket, gällande hur mycket man vet om valet och partierna. En del av eleverna har stenkoll på vilka partier och politiker de ska rösta på i de olika valen medan andra inte har någon större koll gällande vad för typ av val det är i september. Trots det har en övervägande majoritet bestämt sig för att de ska rösta.

Lucas Rosberg, 18 år, går samhällslinjen på Partille Gymnasium och hans intresse för politiken är stort. Han är en av de som ska rösta för första gången i valet. För honom är det viktigt att hålla sig uppdaterad om de olika partierna och att samla information från olika håll och olika källor.

– I debatterna är vissa politiker bättre debattörer men man själv kanske inte håller med partiet i sig. Därför tycker jag att det är bra att kolla på partiernas egna hemsidor och sociala medier, säger han.

Lucas Rosberg tycker att skolans undervisning är hjälpsam och att det talas mycket om valsystemet och partierna i riksdagen men tycker att det pratas för lite om partiernas ideologier och vad varje parti står för.

Ungdomspartierna besökte gymnasiet

För några veckor sedan besöktes skolan av representanter från ungdomspartierna. Något som uppskattades av årskurs två som går samhällslinjen. Eleverna fick chansen att ställa frågor till de olika ungdomspartierna och fick en större insyn i vad partierna i riksdagen står för. Isabella Tomac, 18 år, var en de som uppskattade besöket väldigt mycket.

– Jag vill veta lite mer om partierna innan jag bestämmer mig och partierna som kom hit gav mig en större inblick i det hela.

För Isabella Tomac är det viktigt att få rösta i valet i september, även om hon ännu inte bestämt sig för vad hon kommer att rösta på.

– Eftersom jag kan rösta och säga min åsikt så känner jag att jag vill rösta.

Isabella Tomac, likt de andra eleverna, får sin information från olika politiska debatter, sociala medier, partiernas hemsidor och nyhetsmedier. Hon pratar sällan om politik med klasskamraterna.

Press hemifrån

Vissa elever känner en större press hemifrån och att de ska eller bör rösta på samma parti som föräldrarna. Samma personer upplever inte samma press från vännerna och det uppges att det inte pratas mycket politik i skolan utanför lektionerna. En av de som känner att föräldrarnas val påverkar hennes egna är Lisa Ever Banke, 18 år, också elev på Partille gymnasium. Hon får sin information om valet från både familjen men också av det hon själv läser på.

– Lektionerna har gett mig en bra inblick i vad de olika partierna står för. Sedan påverkas jag också av vad min familj ska rösta på. Jag har redan bestämt vilket parti jag ska rösta på.

Stoppa kriminaliteten – den centrala frågan

För många av förstagångsväljarna på Partille gymnasiet handlar den avgörande frågan om gängkriminalitet och de ser det som den viktigaste frågan i valet i september.

– Det har varit så mycket kriminalitet i Sverige. Att stoppa kriminaliteten är den viktigaste frågan. Och att stoppa vårdköerna för de äldre, säger Lucas Rosberg.

Isabella Tomac tycker också att det är viktigt att brottsligheten ska minska och att tryggheten i landet ska öka.

– Vissa partier har det som mål, att minska kriminaliteten genom att förebygga den.

LÄS MER:Elever efter språkresan: "Det uppväger fem års franska för min del”

LÄS MER:Göteborgselever får gratis sommarlovskort – Partille blir utan

LÄS MER:Här startar eleverna företag – ”Glasklart” tillverkar växthus för alla

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS