En kvinna misstänks för stöld efter att på bar gärning gripits av väktare på Ica Maxi i Allum (Obs, genrefoto).
En kvinna misstänks för stöld efter att på bar gärning gripits av väktare på Ica Maxi i Allum (Obs, genrefoto). Bild: Jari Välitalo

Tvillingar skyllde matstöld på inflationen: ”Vi ville bara chansa”

I början av maj fattade en väktare misstankar mot två tvillingsystrar som gick och handlade mat tillsammans på Ica Maxi i Allum. Vara efter vara lades ner i kundvagnen – utan att skannas. Nu åtalas en av kvinnorna vid Göteborgs tingsrätt.

ANNONS

Allt börjar med att en väktare lägger märke till två kvinnor som rör sig i Ica Maxis butik i Allum. I en vagn har de ställt varsin påse som de långsamt fyller med varor. Väktaren ser hur en av kvinnorna scannar några varor på klädavdelningen, men när hon kommer till fruktavdelningen så ser han hur hon plockar på sig flera varor i handen samtidigt som hon bär scannern under armen.

Hon kollar sig sedan vaksamt omkring, går fram till vagnen och lägger varorna i sin påse. Vaktaren kan då konstatera att hon inte skannat någon av dem.

Kvinnorna går sedan vidare i butiken, vaksamma på omgivningen. Samma kvinna som innan går sedan vidare till köttavdelningen och tar tre paket kamben. När hon kommer till vagnen ser väktaren hur hon låtsas skanna köttvarorna, ser sig omkring, och sedan lägger de i en av påsarna.

Stal varor för tusentals kronor

Efter ett tag inser väktaren att hon tycks lägga varor hon skannar i en påse och varor hon inte skannat i en annan.

När de är klara går kvinnorna mot självscanningskassan och betalar för varor till ett värde av närmare 200 kronor. När de sedan passerat ut genom utgången ingriper väktaren och stoppar kvinnorna.

Det visar sig då att de inte plockat på sig varor värda två hundralappar. När alla varor är kontrollerade visar det sig att summan istället uppgår till hela 2 423 kronor.

Polis kallas till platsen som upprättar en anmälan om stöld.

”Var en dum grej”

När de ska kontrollera kvinnornas legitimation visar det sig att de är tvillingsystrar, men enligt polisrapporten finns det inget som tyder på att de försökt blanda ihop sina identiteter.

Tvillingsystern som setts plocka varorna i butiken tas senare in till förhör och erkänner omgående brottet.

– Jag skäms jättemycket. Detta var första gången, det var en dum grej, vi ville bara chansa, säger hon.

Polisen: Berätta vad som hänt idag?

– Jag skyller allt på covid, eller på samhället i alla fall. Allt stiger, el, bensin, mat, allt. Vi gick in i butiken och plocka varor och la i våra påsar, sen gick vi till kassan och skannade in några varor men inte alla. Jag var tillsammans med min syster, vi hade två vagnar som påsarna stod i och två skanners. Vi skulle testa bara, så en chansning.

Polisen: Varför tog du godset?

– Jag är ensamstående och allting har gått upp jättemycket. Sen har jag hus och det är många utgifter där, vägföreningar och så vidare.

Polisen: Vill du förtydliga hur ni utförde stölden, var det tillsammans?

– Vi gick ju tillsammans men det var ju varor till var och en för sig. Hon hade sina grejer och jag mina, det var ju separata påsar och skanners. Jag skannade några varor och gick sen ut från där man betalar skannade varor.

Polisen: Har du anspråk på godset?

– Jag ska betala för allt som jag tagit, så jag vill ta med de sakerna hem sen.

Nu åtalas kvinnan för stöld vid Göteborgs tingsrätt.

LÄS MER:Kvinna gripen på Allum för stöld

LÄS MER:Stal 56 chokladkakor från Ica Maxi – gömde allt under tröjan

LÄS MER:Påverkade män stal nyckel – tog sig in i bekants hem

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS