En av de misstänkta männen har tidigare dömts för att ha försökt ansluta sig till terrorsekten Islamska staten.
En av de misstänkta männen har tidigare dömts för att ha försökt ansluta sig till terrorsekten Islamska staten. Bild: Per Anger

Terrordömd misstänks ligga bakom tortyr i Partille

En man i 30-årsåldern ska ha tvingats att erkänna en skuld på 234 000 kronor efter att ha misshandlats under tortyrliknande former, bland annat i en lokal i Järnringen.
Det framgår av utredningen i ett fall vars rättegång just nu pågår i Göteborgs tingsrätt.
En av de misstänkta männen har tidigare dömts för terrorrelaterad brottslighet, då ha försökte ansluta sig till IS.

ANNONS
|

Totalt är fem personer misstänkta för försök till grov utpressning, människorov och grovt rån.

Partille Tidning har tagit del av det omfattande utredningsmaterialet, och i det framgår det att en man i 30-årsåldern vid tre olika tillfällen i augusti och september 2020 utsatts för kidnappningssituiationer och han pressats på pengar under tortyrliknande former.

Brottsoffret berättar i förhör att en av händelserna ägde rum i en fabrikslokal i industriområdet Järnringen i Partille.

– När vi kom fram så sa de: "Gå in, gå in". När jag kom in så såg jag en stol i mitten. Det var även en bänkliknande grej där det låg tejp, stripes och allt från spade till kartongskärare, säger mannen i förhör.

ANNONS

Tvingades erkänna

Gärningsmännen placerade sedan honom i stolen, berättar mannen.

– De sa till mig att det är bättre att jag erkänner. Jag svarade dem att det inte finns något att erkänna. Till slut sa de att: "Du får en sista chans". Jag svarade fortfarande att det inte fanns något att erkänna.

Polisen: Vad ville de att du skulle erkänna?

– Att jag var inblandad. Att jag hade tagit pengar. Att jag var inblandad med NN och hade tagit pengar. De anklagade mig också för att vara Säpo-agent.

Brottsoffret berättar sedan att de gav sig på honom med olika tillhyggen och att han till slut kände sig tvingad att erkänna att han var skyldig dem pengar. Detta erkännande ska sen ha fångats på film.

– NN slog mig med en spade i huvudet. De skar i mina byxor och i min arm med kartongskärare. De fortsatte att slå. Bokstavligen så fick jag stryk tills jag erkände.

Oklart var pengarna hamnat

Utredningen visar även att mannen ska ha blivit utsatt för skendränkning, i en lägenhet utanför Partille kommun. Totalt ska mannen ha betalat 234 000 kronor till männen. Var pengarna är i dag är oklart.

Det går inte att utesluta att en del av pengarna hamnat hos terrorsekten Islamska staten. Några av de misstänkta i fallet har nämligen kopplingar till IS, enligt en rapport från Säkerhetspolisen som Partille Tidning tagit del av.

”Det finns personer i denna gruppering som står och har stått i kontakt med terrorister och terroristorganisationer utomlands samt med personer i Sverige som tidigare deltagit i IS och andra väpnade islamistgruppers verksamhet i Syrien”.

En av de misstänkta terrordömd

Säpo menar att pengar kopplade till vissa av individerna tidigare hamnat hos IS.

”I detta ärende finns också flera uppgifter om att personer bedrivit penninginsamling i Sverige och sedermera skickat, försökt att skicka eller enligt egen utsago hävdat att de har för avsikt att skicka, pengar till internerade IS-anhängare i Syrien”.

En av de misstänkta, en man i 25-årsåldern, har dessutom dömts i grekisk domstol då han i sällskap med en känd jihadist försökt ansluta sig till IS.

I ett av de elva förundersökningsprotokollen framgår det att brottsoffret kontaktade polisen i början av året och ville dra sig ur och ta tillbaka det han sagt i förhör. Bland annat eftersom en släkting till honom kontaktats och hotats till livet inför rättegången.

P4 Göteborg uppger att brottsoffret nu lämnat landet, mitt under pågående rättegång. Enligt P4 ska också en av de misstänkta ha undervisat barngrupper i koranen via en förening i Göteborg

De misstänkta männen är alla i 25- eller 30-årsåldern och förnekar brott. En av dem förekommer också som målsägande i fallet, och några av de som är misstänkta för händelsen i Partille misstänks också ha försökt utpressa honom.

LÄS MER:Macheteman fast igen – tidigare dömd 37 gånger

LÄS MER:Boende upptäckte inbrottstjuv i hemmet – blev knivskuren

LÄS MER:Luftgevärsskytt gjorde man blind – får skärpt straff

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS