Macheteman fast igen – tidigare dömd 37 gånger

Mannen ville fråga vad som hänt med släpkärran han hade lånat och knackade på hos uthyraren. När dörren öppnades gick uthyraren till attack med en machete. Angreppet resulterade i huggskador på offret, som också fick sina däck sönderskurna i det våldsamma tumultet. Nu har uthyraren, en luttrad fängelsekund och Partillebo i 60-årsåldern, dömts till fängelse för attacken men också för en rad andra brott.

ANNONS
|

Machete-attacken ägde rum den 21 augusti 2020 och det hela började med en utlånad släpkärra.

I förundersökningsprotokollet, som Partille Tidning tagit del av, framgår det att brottsoffret lånat ett släp av en Partillebo i 60-årsåldern.

En dag upptäckte brottsoffret att släpkärran var borta och bestämde sig därför för att uppsöka uthyraren, som befann sig på en adress i Härryda kommun.

Han knackade på och möttes av den beväpnade mannen.

I förhör med polis berättar brottsoffret att situationen spårade ur.

– Precis utanför, han kom ut och gapade på mig. Sedan rusade han mot mig med något i handen och svingade mot mig.

ANNONS

Föremålet beskrivs till en början som någon form av svärd, men man har senare kunnat konstatera att mannen var beväpnad med en machete.

Offret flydde i panik

Brottsoffret skadades i armen när han försökte värja sig från mannens hugg och flydde efter en stund i skräck och sprang mot en busshållplats.

– Jag blev chockad, i början inte så farligt men det började göra ont, förklarar offret i förhör.

Offret började blöda allt mer och polis tillkallades, under tiden gav sig machetemannen på offrets bil och skar sönder däcken på den.

När polisen anlände till den skadade mannen mötte en av patrullerna en motorcykel som färdades i hög fart på en cykelbana. Man tog upp jakten, men motorcyklisten kom undan. I förundersökningsprotokollet framgår att polisen misstänker att det var den machetebeväpnade mannen som färdades på mc:n, eftersom signalementet stämde väl överens.

Svärd och djurskalle hittades i lägenheten

Kort därefter gjorde polisen en husrannsakan hos den misstänkte mannen och inne i hans lägenhet hittade man diverse knivar, yxor och svärd samt ett djurkranium.

Attiraljer som den misstänkte mannen beskriver som ”köksredskap” i förhör med polis.

Polisen: Du har ju massa knivar och så, varför har du det?

– Vad är det för knivar. Jag vet inte. Jag har bara köksredskap och knappt det.

Nu har mannen dömts för skadegörelse och misshandel. I förhör med polis berättar han att det var någon annan som utförde brottet och att han festat med denne ”gärningsman” i flera dagar när de fick besök.

– Det är väl den här andra personen som har gjort den här personen illa. Antagligen, säger mannen.

Polisen: Vad var du påverkad av den här dagen?

– Allt. Inte heroin men annars allt.

Begick brott i flera år

Men skadegörelse och misshandel är inte allt mannen dömdes för vid det här tillfället. Partille Tidning har gått igenom ytterligare åtta förundersökningsprotokoll kopplade till domen. Det handlar om brott som ägt rum under en tvåårsperiod.

Det första av dem ägde rum i april 2019, när mannen stannades av polis under en kontroll på Parallellvägen i Partille. Mannen uppträdde påverkat och körde bil utan körkort. Mannen erkände att han körde bilen utan körkort och under påverkan av amfetamin och döms därför till rattfylleri och grov olovlig körning.

I juni 2019 stannades mannen återigen. Den här gången i sällskap med en kamrat. De båda männen hade setts av en polis som var ledig och tillkallade kollegor i tjänst. Mannen körde även denna gång bil utan körkort och döms därför återigen för grov olovlig körning.

I slutet av juli 2019 befann sig mannen i Lerum och polis larmades till platsen efter att några ungdomar observerat honom gå runt med en yxa och bete sig märkligt. Enligt ungdomarna hade mannen även dumpat väskor i området, och när polisen hittade dem innehöll de narkotika. Mannen döms därför för narkotikabrott.

Får fängelse

Ett år senare dras mannen in i en stöldhärva, när polisen hittar en elgenerator som försvunnit från Rådanäs bryggeri under en husrannsakan i mannens bostad.

När polisen tar sig in i lägenheten ligger mannen och sover och elgeneratorn, som kunnat spåras till adressen med gps, ligger i en fåtölj bredvid. Mannen erkänner direkt och har nu dömts för stölden.

Den 23 oktober 2020 stoppas han återigen i en poliskontroll när han kör bil. Denna gång i Lerum. Han är påverkad och polisen hittar även amfetamin, cannabis och alprazolamtabletter i bilen. Mannen döms därför återigen för narkotikabrott, rattfylleri och grov olovlig körning.

Den 16 februari 2021 tillkallades polis till en adress i Härryda kommun, efter att ett vittne sett mannen köra motorcykel utan hjälm när det låg snö på marken. Mannen erkänner men uppger i förhör att han bara tänkte provköra lite. Mannen döms återigen för grov olovlig körning för händelsen.

Har suttit inne tidigare

Den 6 augusti stannades mannen i vid en poliskontroll igen, även den här gången körde han bil och döms därför för olovlig körning.

Totalt fäller alltså Göteborgs tingsrätt mannen för misshandel, skadegörelse, stöld, fyra fall av grov olovlig körning, ett fall av olovlig körning, två fall av narkotikabrott och två fall av rattfylleri.

Påföljden blir fängelse i ett år och fyra månader.

Mannen har suttit inne tidigare och förekommer under 37 avsnitt av belastningsregistret.

LÄS MER:Partillebo slogs, bröt sig in i bilar och körde full – döms

LÄS MER:Gymnasieelev delade barnporr på Instagram: ”Skulle vara en rolig grej”

LÄS MER:Kvinna avvisades från stängd buss – slog och spottade på busschauffören

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS