Kvinna i 20-årsåldern döms till skyddstillsyn efter att bland annat ha slagit och spottat på en busschaufför. Arkivbild.
Kvinna i 20-årsåldern döms till skyddstillsyn efter att bland annat ha slagit och spottat på en busschaufför. Arkivbild. Bild: Olof Ohlsson

Kvinna avvisades från stängd buss – slog och spottade på busschauffören

Efter att en kvinna i 20-årsåldern från Partille inte fått tillträde till en stängd buss som stod och laddade valde hon att både slå och spotta på den busschaufför som avvisat henne. Nu döms kvinnan för flera brott vid Göteborgs tingsrätt.

ANNONS

Det var för ungefär ett år sen som kvinnan i 20-årsåldern närmat sig en parkerad buss vid en hållplats i Göteborg. Vid bussen stod en busschaufför vid en öppen framdörr och kvinnan försökte kliva på.

Busschauffören förklarade då för kvinnan att bussen var stängd för passagerare då den för tillfället stod på laddning.

– Kvinnan ville in i bussen men vi har ingen påstigning medan bussen står i laddning. Jag stod utanför bussen och väntade på min kollega som är ny på jobbet som jag skulle coacha lite över passet. Dörren till bussen var bara öppen precis vid förarplatsen och det var där hon ville in så jag fick mota henne i dörren och säga att hon fick vänta, säger busschauffören senare i förhör.

ANNONS

Det var däremot inget som kvinnan ville acceptera. Busschauffören berättar sedan hur hon börjar sparka henne mot smalbenet, spotta henne i ansiktet två gånger för att sedan avsluta allt med att slå sin mobiltelefon hårt i hennes huvud.

– Jag fick riktigt ont. I samband med detta så kallar hon mig för hora och sen springer hon från platsen, säger bussachauffören i förhör.

Fick kraftig bula

Den andra busschauffören hon skulle coacha såg allt hända. De lyckades sedan trycka på larmknappen inne i bussen och polisen anlände en stund senare till platsen och höll ett kortare förhör.

Polisen: Hotade hon dig i samband med händelsen?

– Inte vad jag kan minnas i nuläget.

Polisen: Har du ont nu?

– Ja, och jag är helt yr.

Busschauffören fick en kraftig bula över vänstra sidan av huvudet. När polisen frågade hennes kollega vad han hade sett av händelseförloppet berättade han att slagen var påtagliga.

– Jag ser att min coach är skärrad. Jag såg hur hon slog och sparkade henne och det lät som att det var hårt, det var kraftiga smällar, säger han.

Åtalas för flera brott

Efter händelsen hade kvinnan sprungit från platsen men kunde en stund senare gripas av polis och identifieras av busschauffören som den som slagit henne.

Busschauffören behövde vara sjukskriven en månad efter händelsen och har därefter haft problem från och till.

Kvinnan i 20-årsåldern åtalades senare för våld mot tjänsteman samt förgripelse mot tjänsteman. Inför förhandlingen i tingsrätten åtalades hon även tillsammans med en annan kvinna i 20-årsåldern för flera andra brott. Bland annat misshandel vid ett annat tillfälle, vid en annan busshållplats.

Under huvudförhandlingen slog tingsrätten fast att busschauffören givit ett trovärdigt intryck. De anser inte att det finns något som talar för att hon skulle vilja beskylla kvinnan för något hon inte gjort. Kvinnan i 20-årsåldern har också medgett att hon slagit busschauffören med en mobiltelefon samt att hon spottade på henne.

Tingsrätten: Gärningarna är bevisade

Kvinnan har däremot i förhör hävdat att hon trodde busschauffören skulle slå till henne och att det var därför, av ren reflex som hon viftade till med telefonen i handen.

Tingsrätten väljer att bortse från den förklaringen, de skriver i domen:

”Genom den utredning som finns om att NN blivit arg och svingat ett slag mot (busschaufförens) huvud medför att NN:s uppgift om att det varit en reflexrörelse kan lämnas utan avseende. Denna bedömning förändras inte av att NN var påverkad av alkohol och för lite sömn. Tingsrätten anser sammanfattningsvis att NN:s uppgift om att hon försvarat sig mot busschauffören är motbevisad och att hennes uppgifter om händelseförloppet inte förringar åklagarens utredning. Gärningarna är därmed bevisade och ska bedömas som åklagaren har gjort.”

Döms till skyddstillsyn

Kvinnan döms för våld mot tjänsteman och förgripelse mot tjänsteman, även för misshandel av normalgraden samt ringa narkotikabrott.

Tingsrätten bedömer att straffvärdet för brotten uppgår till fängelse i två månader med tanke på att kvinnan var i 20-årsåldern då gärningarna begicks.

De gör däremot bedömningen att skyddstillsyn kan bidra till att hon inte begår brott i framtiden utifrån vad som framkommit om kvinnans personliga förhållanden.

Hon döms även till att betala ett skadestånd på totalt 21 851 kronor, av dessa går 16 851 kronor till busschauffören.

LÄS MER:Luftgevärsskytt gjorde man blind – får skärpt straff

LÄS MER:Pappa sparkade sin son och tog strypgrepp

LÄS MER:Man blev påkörd – och slagen i ansiktet

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS