Mannen dömdes till skyddstillsyn av Göteborgs tingsrätt.
Mannen dömdes till skyddstillsyn av Göteborgs tingsrätt. Bild: Isabel Bark

Partillebo slogs, bröt sig in i bilar och körde full – döms

En Partillebo i 25-årsåldern har dömts till skyddstillsyn efter att ha begått en rad brott vid olika tillfällen. Mannen bröt sig in i bilar, körde rattfull och misshandlade en annan man på McDonalds.

ANNONS

Den serie brott som mannen nu döms för pågick under ungefär 1,5 månad med start i december 2020.

Partillebon, som i dag är i 25-årsåldern, besökte då McDonalds i Nordstan när han hamnade i bråk med en annan man.

Bråket inleddes i samband med att offret sagt till några högljudda personer i lokalen att dämpa sig.

”NN sa då något i stil med ’snorunge’ åt honom varför han svarade med att säga ’håll käften’. NN gick då fram till honom och gav honom ett slag med knuten näve så att han föll av stolen ned på golvet”, står det i tingsrättens dom.

Efteråt lämnade Partillebon McDonalds. Vi det laget hade personalen tillkallat väktare, som fick upp spåret efter mannen då flera personer pekade ut den riktning hade hade sprungit.

Flydde efter misshandeln

Partille Tidning har tagit del av förundersökningsprotokollet och i det beskriver en av väktarna att mannen lade benen på ryggen när han märkte att de var ute efter honom.

– När mannen märker detta tar han till flykt. Det blir jage upp på Götaälvsbron och sedan ner mot Lilla Bommen där mannen springer runt några byggnader.

Mannen stretar emot och förses med handfängsel tills dess att polisen kommer till platsen.

Mannen hålls dock inte kvar av polisen och några veckor senare är han i farten igen. Den här gången i småländska Eksjö, där han stannas av polis i en stulen bil.

Mannen har inget körkort och har 1,08 promille i blodet, en alkoholkoncentration som är så pass hög att brottet klassas som grovt rattfylleri.

Mannen försätts på fri fot och en månad senare är han tillbaka i Göteborg och begår fler brott.

Försökte bryta sig in i bilar

Den här gången är mannen på jakt efter bilar och försöker ta sig in i åtminstone två genom att bryta upp deras lås med en skruvmejsel.

Vittnen såg mannen och tillkallade polis som tog sig till området för att försöka få tag i honom.

I förundersökningsprotokollet berättar en av poliserna att mannen försökte fly när han förstod att de fått upp spåret efter honom.

– Mannen tittar långt efter polisbilen för att se om vi skall följa efter. Jag ropar på mannen att stanna, vilket han inte gör. Han lägger istället benen på ryggen och springer. Jag känner hur jag börjar komma ikapp honom, han gör ett halvdant försök med att försöka springa ner i vegetationen i riktning Dag Hammarskjöldsleden igen men snubblar. Han försöker ta sig upp på benen, vägrar visa händerna eller följa polismans uppmaning att lägga sig ner så han får ett batongslag över höger överarm, varpå han lägger sig ner på mage och säkras.

Döms på alla punkter

Nu har mannen ställts inför rätta för sin brottsturné. Göteborgs tingsrätt dömer mannen för misshandel, grovt rattfylleri, grov olovlig körning och skadegörelse. Påföljden blir skyddstillsyn han ska också genomgå ett behandlingsprogram för sitt narkotikamissbruk.

Mannens inställning till brotten varierar. Han förnekar misshandel och menar att han agerade i nödvärn.

När det gäller grovt rattfylleri erkänner han att han kört full, men menar att brottet inte ska klassas som grovt.

Han förnekar helt att han gjort sig skyldig till skadegörelse när han försökte bryta sig in i bilarna. Istället menar han att det i själva verket var en bekant till honom som befann sig på parkeringsplatsen.

Mannen förekommer sedan tidigare under elva avsnitt i belastningsregistret och han har tidigare dömts för narkotikabrott, stölder och olika typer av trafikrelaterad brottslighet.

LÄS MER:Här hämtas kilovis med narkotika nära skola

LÄS MER:Tonåring döms – efter polisjakt på trimmad moped

LÄS MER:Svartsjuk expojkvän dödshotade och spårade sitt offer – med gps

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS