Många vaccinerar sig hos vid vaccinbussen i Partille.
Många vaccinerar sig hos vid vaccinbussen i Partille. Bild: Rebecca Hyde-Price Aggestam

TBE-vaccinet kan bli gratis: ”Behöver ses över”

Den fruktade fästingsmittan TBE ökar i Västra Götaland. Vaccin finns, men det kostar närmare 1 000 kronor att få ett fullgott skydd. På regional nivå håller man nu på att titta på om det finns ett behov av att erbjuda vaccinet gratis.
– Det är självklart för mig och min familj att ta TBE-vaccinet oavsett om det kostar eller inte, säger Yasmin Malik som vaccinerade sig i centrala Partille i veckan.

ANNONS
LocationPartille||

TBE är ett fästingburet virus som i värsta fall kan leda till allvarliga följdsjukdomar hos de som drabbas.

Runt om i landet sprider sig fästingsmittan och i Västra Götalandsregionen ökade antalet TBE-fall från 53 till 108 stycken mellan 2021 och 2022, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Det finns ingen behandling mot viruset, men däremot finns ett effektiv vaccin. Därför uppmanar flera regioner i landet att man bör vaccinera sig. Det gör även Västra Götalandsregionen, som redan i våras uppmanade alla som regelbundet vistas i naturen att vaccinera sig mot TBE.

– Vaccination är det bästa skyddet mot TBE om man vistas i naturen, sa den biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog då.

ANNONS

Fästingvaccinationen består av en grundvaccination på tre doser och därefter påfyllnadsdoser. I nuläget erbjuds inte vaccinationen gratis i Västra Götaland. Istället kostar varje injektion 330 kronor för vuxna och 320 kronor för barn. Det innebär att det kostar närmare 1 000 kronor för att få ett grundskydd.

Detta är TBE

En virussjukdom som sprids av fästingar.

TBE är en förkortning av engelskans "tick-borne encephalitis", fästingburen hjärninflammation.

546 nya fall registrerades i Sverige förra året. Det är fler än någonsin tidigare.

De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar. Men upp till en tredjedel drabbas av inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Symtomen kommer oftast fyra–tio dagar efter tillfället då man smittades. De kan dock dröja upp till en månad.

Trötthet, feber, huvudvärk och muskelvärk är vanliga bland de första symtomen.

Barn blir oftast lindrigt sjuka.

Det finns ingen behandling mot TBE.

Däremot finns vaccin som är effektivt. För ett bra skydd rekommenderas tre eller fyra doser under ett år (beroende på ålder), och därefter uppföljande doser med vissa intervall.

Den som haft TBE får inte sjukdomen igen.

Källor: 1177 Vårdguiden, NE, Göteborgs universitet

2019 analyserade Västra Götalandsregionen om det var läge att erbjuda vaccinet gratis, men vid det tillfället kom man fram till att det inte var rättfärdigat, något som Alingsås Tidning tidigare rapporterat om.

– Det gjordes en analys av detta 2019 där man helt enkelt tog den totala kostnaden i förhållande till samhällsnyttan och kom fram till att det då inte var samhällsekonomiskt försvarbart att ta bort avgiften, sa Pär Lundqvist (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen till tidningen.

Beslutet kan ses över

I dagsläget håller man på att titta på om man behöver se över beslutet som togs då.

– Vi har pågående diskussioner om vi behöver se över detta. Om det ska göras gratis, om det ska subventioneras, om det ska subventionerats för vissa grupper eller vissa åldrar, så långt har vi inte kommit än. Vi vill börja med att titta ganska brett på om det finns anledning att göra förändringar i det beslut som togs 2019, säger Lundqvist till Alingsås Tidning.

Vaccinatören VaccinDirekt upplever ett betydligt kraftigare tryck efter den regionala uppmaningen i våras. Karin Fröberg, områdeschef i Västra Götaland för VaccinDirekt, berättar att det är rekordmånga som tagit vaccinet i år.

– Det är betydligt fler som vaccinerar sig i år jämfört med i fjol. Vi har ett högt tryck på både våra mottagningar och drop-in bussar, berättar Karin Fröberg.

Partilleborna positiva

Under torsdagen besökte Partille Tidning vaccinbussen vid Coop i centrala Partille.

De personer vi pratade med där såg positivt på att vaccinet eventuellt kan komma att bli kostnadsfritt i framtiden.

– Jag tycker det är bara bra om dem erbjuder vaccinet gratis. Men det är självklart för mig och min familj att ta TBE-vaccinet oavsett om det kostar eller inte, berättar småbarnsmamman Yasmin Malik.

En äldre kvinna från Partille håller med och tillägger:

– Det är väldigt fint om dem gör det. Många andra vaccin är ju gratis så varför inte denna?

I dag erbjuds gratis TBE-vaccin för unga i bland annat Sörmland och Östergötland och även fast Västra Götalandsregionen flaggar för att ett beslut i frågan kan komma redan i höst kan man i dagsläget inte svara på exakt när man kommer presentera vad man kommit fram till.

LÄS MER:VGR: Alla som vistas i naturen bör vaccinera sig mot TBE

LÄS MER:Dramatisk ökning av TBE i Västra Götaland

ANNONS