Social matbutik kan slå upp portarna på Kyrktorget

En social matbutik på Kyrktorget – i hjärtat av Partille. Planerna är långt gångna för matbutiken som riktar sig till ekonomiskt mindre bemedlade Partillebor. Men det finns ett hinder: Volontärer som kan hantera livsmedel saknas.

ANNONS
|

LÄS MER:Köpgatan i Sävedalen har förlorat sin unika karaktär

En social matbutik som drivs av föreningen Hela Människan Partille planeras som bäst. Den kan få flytta in i en av de tomma lokalerna på Kyrktorget. Samtal förs med Allum om detta. Det behöver vara en lokal med rätt ventilation som matbutiken kan flytta in i. Och just på Kyrktorget finns en sådan lokal. En central plats som Annicka Plos, diakon och ordförande för Hela Människan Partille, tycker passar den planerade verksamheten.

– Det känns jättefint att börja så, för vi har inga pengar att starta med, säger Annicka Plos.

LÄS MER:Gamla majonnäsfabriken ska rivas och ge plats för nybygge

Förhoppningen är att föreningen, som drivs av sju kyrkoförsamlingar i Partille, däribland Svenska kyrkan i Vallhamra och Equmeniakyrkan i Jonsered och Sävedalen, får klart med en lokal på Kyrktorget inom en till två månader. Ica Maxi i Allum uppges vara med på planerna att skänka mat till matbutiken. Men även de andra två Ica-butikerna i Partille är positiva till planerna.

ANNONS
Annicka Plos, ordförande i Hela människan Partille.
Annicka Plos, ordförande i Hela människan Partille. Bild: Shamiram Demir

Finns det ett behov av en social matbutik i Partille?

– Ja, det finns många som lever på existensminimum här, säger Annicka Plos och nämner att de nu i jultider har hjälpt ett 30-tal familjer med både mat och julklappar till barnen.

Billiga varor som skulle kastats på Ica Maxi

Mat till reducerade priser kommer finnas i butiken. Mat som skänks av bland andra Ica Maxi i Allum.

– Det blir livsmedel som Ica-butikerna inte kan sälja för de kanske är lite skavda i kanten eller har kort datum. Mejeriprodukter som mjölkpaket som fått sig en kantstöttning eller en burk som inte har en riktig etikett på sig eller nåt sånt där, säger Annicka Plos.

Kunderna kommer att väljas ut utifrån deras ekonomiska förutsättningar, så det kommer inte vara en butik för vem som helst.

– Vi kollar över den ekonomiska situationen, antingen om det är en låg lön eller om man lever på försörjningsstöd eller liknande.

Kunderna kommer få ha ett slags medlemskap som är under en begränsad period. En liknande butik, Maträtt, finns i Flatås i Göteborg. Men den sociala matbutiken som planeras i Partille kommer inte arbeta med grossister.

– Vi vill jobba med närbutiker, och det gör att utbudet också blir annorlunda. Vi kommer jobba med matsvinn och matvinn, alltså lite klimatsmart.

Inga transportvägar alltså?

– Nej, utan vi vill arbeta med butiker som finns i närheten, vi vill ha med klimattanken i det hela.

LÄS MER:Organiserade stölder på Ica Maxi i Allum: ”Tjuvar varje dag”

Saknas volontärer för att dra igång matbutiken

Det mesta verkar vara banat för att en social matbutik slår upp portarna redan om en månad. En sak är inte klar. Personer som kan driva matbutiken ideellt. Föreningen efterlyser nu personer som har erfarenhet av att arbeta i en matbutik.

– Vi saknar volontärer och helst med erfarenhet av livsmedelshantering. Kanske erfarenhet av butik och prissättning.

Hur många volontärer krävs?

– Jag tror det kan räcka med två till att börja med.

Men ingen ersättning?

– Tyvärr har vi inte det, det kan bli i framtiden men inte i dagsläget.

Till en början planeras matbutiken i Partille hålla öppet ett par dagar med minst två timmar varje gång. Liknande butiker har startats av Hela människan i Jönköping och i Salem, söder om Stockholm. Båda har varit framgångsrika, enligt Annicka Plos.

LÄS MER:Efter elva år – nu lämnar Christina och Soner Sävedalens Saluhall

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS