Organiserade stölder på Ica Maxi i Allum: ”Tjuvar varje dag”

Stölder i kommunens matvarubutiker, där tjuvarna rensar hela hyllplan med dyra varor så som oxfilé, har ökat på sistone menar polisen. På Ica Maxi i Allum tar man tjuvar varje dag. Vissa av dem har till och med listor på vad de ska stjäla.
– När jag började i branschen så ”glömde” man betala och stoppade ner en chokladask i fickan, i dag är det något helt annat, säger Ica-handlaren Thomas Strindeborn.

ANNONS
|

De allra flesta som går och handlar plockar på sig det de ska ha, ställer sig i kö och betalar för sig. Men de finns också de som stjäl.

Snattare har alltid funnits och kommer troligen alltid att finnas, men de finns också de som roffar åt sig större mängder. På Ica Maxi i Allum känner man väl igen fenomenet.

– Vi tar butikstjuvar varje dag, säger Ica-handlaren Thomas Strindeborn.

Han har arbetat i matvarubutik sedan han var tonåring och tycker sig se att stölderna ändrat natur på sistone.

– När jag började i branschen så ”glömde” man betala och stoppade ner en chokladask i fickan, i dag är det något helt annat. Det är mer organiserade stölder. Det rensas hyllor och vi hittar lappar med beställningar på vad de ska stjäla när vi går igenom deras tillhörigheter.

ANNONS

De organiserade stölderna har ökat

Anders Klingberg är utredningsansvarig vid polisen i Nordöstra Göteborg. Han menar att den typen av stölder som Thomas Strindeborn beskriver, ökat i hela hans polisområde, där även Partille ingår.

– Jag vet att vi alltid haft mycket butiksstölder i centrala Partille och i Allum, men nog har det ökat, helt klart.

LÄS MER:Man greps för stöldförsök – fejkade hjärtattack

Om tjuvarna lyckas få med sig sitt stöldgods så säljs det vidare till andra verksamheter.

– Att det på sätt eller vis är organiserat kan jag väl hålla med om. Det är inte sällan det förekommer i matvarubutiker, där någon går in och stjäl kött för att kunna sälja vidare det till någon mindre bemedlad butik eller restauranger eller pizzerior.

Heroinet en drivkraft för att stjäla

Enligt Anders Klingberg är det väldigt svårt att bevisa att de verksamheter som skulle tjäna på att köpa stöldgodset är inblandade.

– Vi har en del av dessa verksamheter, som vi tror de säljer till under lupp. Men det är jäkligt svårt att bevisa, om man inte tar dem på bar gärning.

LÄS MER:Man stal oxfilé på Ica Maxi – får fängelse

De som utför stölderna är i många fall missbrukare, menar Klingberg.

– De personer som utför de här stölderna är generellt sett missbrukare och de gör detta för att finansiera sitt missbruk. Det rör sig påfallande ofta om ett heroinmissbruk. De har ett enormt beroende, så det är en ständig jakt på nästa dos. Förr injicerade man det, idag blandar man upp det med någon lösning och inhalerar röken.

Utredningarna läggs ned

För att skapa en tryggare miljö på Ica Maxi i Allum har Thomas Strindeborn tagit in väktare, både med och utan uniform.

– Sen vi satte in väktarna så känner vi ändå att vi har det under kontroll, men det är en ständig kamp att hålla ner stölderna i butik.

Thomas Strindeborn berättar att han ofta nås av att utredningarna kring stölderna läggs ned.

– I nio fall av tio kommer det tillbaka att det är nedlagt. Det känns lite hopplöst när vi lägger så mycket tid och pengar.

LÄS MER:Man döms till fängelse – stal hörlurar från Ica Maxi

Anders Klingberg berättar att ärendena idag hanteras av patrull direkt på plats, men att tjuvarna ofta erkänner direkt för att sedan stjäla igen.

– Det som är symtomatisk för dessa tjuvar är att de går in och plockar på sig som om de vore osynliga. De erkänner direkt, allt för att inte bli sittande kvar hos oss. Ganska snabbt kommer de upp i ett antal stölder och blir till slut i princip straffimmuna, eftersom man inte kan få mer straff efter ett tag.

Polisen: ”Ett ekorrhjul”

Klingberg menar att lagstiftningen inte hängt med när det gäller den här typen av brott.

– Det är den kategori av brott där lagstiftningen inte räcker till för att straffa dem. De åker bara in och ut. Vi kan se att de åtalats åtta gånger för stöld, men vi vet ju att det inte leder någonvart så då får vi lägga ner det. Det är lite av ett ekorrhjul.

LÄS MER:Ica Maxi fortsätter med plexiglaset i kassan

Thomas Strindeborn kommer att fortsätta att kämpa mot stölderna i sin butik, men han menar att det faktum att de får fortsätta är ett samhällsproblem som i förlängningen drabbar alla.

– Det är demoraliserande på något sätt. Vi vill givetvis ha en trygg arbetsplats för våra medarbetare och våra kunder och då kan vi kan aldrig acceptera stölder i våra butiker. Någonstans är detta i samhällsproblem.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS